Nazaj

Zlato košarkarsko leto 2017!

01
jan.
2018
  • Člani
  • Članice

Ljubljana - Leto 2017 je bilo nedvomno košarkarsko. Slovenska moška košarkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu osvojila zlato medaljo. Slovenske košarkarice pa so prvič v zgodovini nastopile na evropskem prvenstvu in zabeležile prvo zmago.

Člani in članice - pregled leta 2017:

Člani

Uvrstitev na EP: 1. mesto
Glavni trener: Igor Kokoškov
Razmerje zmag in porazov: 9-0
Najbolj koristen igralec (indeks): Goran Dragić (22)
Najboljši strelec: Goran Dragić (22,6)
Priznanja: Goran Dragić - MVP evropskega prvenstva in uvrščen v najboljšo peterko prvenstva; Luka Dončić - uvrščen v najboljšo peterko prvenstva

Slovenska članska moška reprezentanca je leta 2017 osvojila svojo prvo medaljo v članski konkurenci. Do nje je prišla brez poraza, dobila je torej vseh devet tekem, kar doslej ni uspelo še nobeni reprezentanci, odkar so evropska prvenstva razširjena na štiriindvajset ekip. Slovenija je hkrati najmanjša država z zlato medaljo na EP od leta 1935 dalje in petnajsta država, ki je postala evropski prvak.

Četa Igorja Kokoškova je svoje boje na evropskem prvenstvu začela na Finskem, kjer so slovenski košarkarji po vrsti premagali Poljsko, Finsko, Grčijo, Islandijo in za konec še reprezentanco Francije. #mojtim je tako prvi del prvenstva končal na vrhu skupine A. V nadaljevanju prvenstva so Slovenci svoje obračune nadaljevali v turškem Istanbulu. Najprej so v osmini finala ugnali Ukrajino, v četrtfinalu so premagali neugodne Latvijce, v polfinalu so ponižali Špance. Na veliki finale je prišlo okoli 7000 slovenskih navijačev, kar je drugi najštevilčnejši obisk slovenskih navijačev športnih prireditev v tujini in po podatkih FIBE rekord evropskih prvenstev. V finalu je slovenska četa premagala še Srbijo in tako prvič v zgodovini zasedla evropski prestol.

Slovenski kapetan, Goran Dragić, je postal najkoristnejši igralec prvenstva, uvrščen je bil tudi v najboljšo peterko turnirja. Družbo mu je med najboljšo peterico delal še Luka Dončić. Dragić je bil tudi drugi najboljši strelec prvenstva, Dončić je bil četrti med skakalci, Randolph in Vidmar sta si delila četrto mesto v podeljevanju blokad.

Slovenska članska reprezentanca je v letu 2017 osvojila tudi naziv najboljše ekipe leta v Sloveniji, Goran Dragić je postal najboljši športnik Slovenije, Luka Dončić pa je dobil priznanje za izstopajočega mladega športnika leta, bil pa je tudi tretji med športniki leta.

Članice

Uvrstitev na EP: 14. mesto
Glavni trener: Damir Grgić
Razmerje zmag in porazov: 1-2
Najbolj koristna igralka (indeks): Nika Barič (13,7)
Najboljša strelka: Nika Barič (13,7)

Slovenska ženska članska reprezentanca je junija prvič v zgodovini zaigrala na evropskem prvenstvu. V Pragi so Slovenke pod vodstvom Damirja Grgića igrale v skupini smrti, kjer so se pomerile s Francijo, Grčijo in Srbijo. Slovenske košarkarice so odlično začele prvenstvo in bile na prvi tekmi proti Francozinjam blizu presenečenja, a so morale na koncu priznati premoč kasnejšim evropskim podprvakinjam. Na drugem obračunu so Slovenke z odlično igro ugnale Grčijo in so tako pred zadnjim kolom še upale na preboj v drugi del prvenstva. Žal je na tekmi tretjega kola proti Srbiji zmanjkalo moči in sreče in Slovenija je evropsko prvenstvo sklenila po skupinskem delu.

Slovenke so kljub izpadu na prvenstvu pustile zelo dober vtis in si nabrale potrebne izkušnje za nadaljnja prvenstva. Uspešno so začele tudi kvalifikacije za evropsko prvenstvo leta 2019.

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se