Igriva košarka

Razpis za predstavitev Igrive košarke v letu 2023

Projekt IGRIVA KOŠARKA je pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije nastal leta 2008 z namenom približanja košarke otrokom, starim od štirih do devet let. To želimo storiti na čim bolj razigran in igriv način. V petnajstih letih se je z Igrivo košarko poigralo že več kot 270.000 otrok po vsej Sloveniji. Obiskali smo večino osnovnih šol po Sloveniji ter tudi prenekatero javno prireditev. Odziv otrok ter ostalih sodelujočih je bil vselej odličen, saj se je Igriva košarka izkazala za najmlajše izjemno atraktiven projekt, katerega zaščitni znak je postala tudi priljubljena maskota Lipko.

VEČ O PROJEKTU IGRIVA KOŠARKA IN RAZPIS ZA LETO 2023

Z igrivim košarkarskim projektom želimo košarko približati starostni skupini, ki smo ji v preteklosti težje omogočili ukvarjanje in spoznavanje s to športno panogo na njej prijazen način. Za prijavo in dodatne informacije se lahko obrnete na vodjo Igrive košarke Galo Kramžar.

Prijave sprejemamo do 29. maja 2023 oziroma do zapolnitve razpolžljivih terminov. Vsak klub ima na voljo dve vzporedni predstavitvi, v terminu med 4. septembrom in 13. oktobrom 2023.


Kaj je Igriva košarka?

S projektom Igriva košarka skušamo pri Košarkarski zveze Slovenije košarko popularizirati in ji omogočiti boljšo prepoznavnost 
med najmlajšimi. Projekt omogoča dostop do košarkarske igre vsem otrokom z željo po spoznavanju košarkarske žoge in koša.

Igriva košarka je namenjena dečkom in deklicam starosti od 4 do 9 let. Pri igrivi košarki je igra odraslih prirejena potrebam in značilnostim otrok. Načelo igre je razmeroma preprosto: otroci naj igrajo košarko, ki ustreza stopnji njihovega telesnega in duševnega razvoja. Igro odraslih jim zato prilagodimo.

Ekipa Igrive košarke vsako leto obišče 150 osnovnih šol, vrtcev in dogodkov ter ta prelepi šport približa prek 30.000 otrokom. Odziv najmlajših ter ostalih sodelujočih je bil vselej odličen, saj se je Igriva košarka izkazala za izjemno atraktiven projekt, katerega zaščitni znak je po EuroBasketu 2013 postala tudi priljubljena maskota Lipko.

V letu 2014 je partner projekta postal eden najprepoznavnejših znamk v svetu NBA.

Namen igrive košarke je torej, da otroci različnih stopenj znanja in sposobnosti uživajo in se zabavajo. Tako bodo lahko pozitivne izkušnje nadgradili tudi v “veliki” košarki.

Košarka se igra z veliko in težjo žogo in na koše, ki so za večino otrok previsoki. Pri igrivi košarki uporabljamo manjšo in lažjo žogo ter nižje koše. Košarka ima številna tehnična pravila, v igrivi košarki pa je njihovo število kar najbolj okrnjeno.

Natančnejša pravila igrive košarke se uvajajo postopoma, in sicer skladno z otrokovim napredkom in razumevanjem igre.

Prirejena in preprosta pravila naj bi otrokom pri igri pomagala in jim hkrati dopuščala izražanje lastne ustvarjalnosti za reševanje določenih situacij v igri.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se