#mojtim na SP 2023

Slovenski košarkarji so dobili tekmece skupinskega dela letošnje izvedbe svetovnega prvenstva, ki bo potekal od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. Kot nosilci skupine F se bodo na japonskem otoku Okinawa pomerili proti reprezentancam Venezuele, Gruzije in Zelenortskih otokov. V skupini E, ki se v nadaljevanju prvenstva združi s slovensko skupino bodo igrale Nemčija, Finska, Avstralija in Japonska.

Slovenija bo četrtič udeleženka turnirja najboljših reprezentanc na svetu. Prvič je nastopila 2006 na Japonskem, 2010 je igrala v Turčiji, 2014 pa v Španiji. Sistem tekmovanja na letošnjem svetovnem prvenstvu je enak kot pred štirimi leti na Kitajskem in je razdeljen v tri faze - uvodni skupinski del, nadaljevalni skupinski del in izločilne boje.

SPLETNA STRAN SVETOVNEGA PRVENSTVA V KOŠARKI 2023

Dvaintrideset reprezentanc je žreb razvrstil v osem predtekmovalnih skupin s po štirimi ekipami.

Skupina A (Manila): Angola, Dominikanska republika, Filipini, Italija
Skupina B (Manila): Južni Sudan, Srbija, Kitajska, Portoriko

Skupina C (Manila): ZDA, Jordanija, Grčija, Nova Zelandija
Skupina D (Manila): Egipt, Mehika, Črna gora, Litva

Skupina E (Okinava): Nemčija, Finska, Avstralija, Japonska
Skupina F (Okinava): SLOVENIJA, Zelenortski otoki, Gruzija, Venezuela

Skupina G (Jakarta): Iran, Španija, Slonokoščena obala, Brazilija
Skupina H (Jakarta): Kanada, Latvija, Libanon, Francija

V prvem delu tekmovanja bo med 25. in 30. avgustom vsaka izmed reprezentanc odigrala tri tekme skupinskega dela. Ples kroglic je Slovencem namenil reprezentance Venezuele, Gruzije in Zelenortskih otokov. V soboto, 26. avgusta se bo #mojtim pomeril z Venezuelo, v ponedeljek, 28. avgusta z Gruzijo ter za konec uvodnega skupinskega dela v sredo, 30. avgusta še z Zelenortskimi otoki. Vse tekme slovenske reprezentance se bodo začele ob 20.30 uri po lokalnem, oziroma 13.30 uri po slovenskem času.

V drugi del tekmovanja bosta napredovali najboljši dve ekipi iz vsake skupine. V tem delu se združujejo skupine A in B (v novonastalo skupino I), C in D (v skupino skupina J), E in F (v skupino K) ter G in H (v skupino L).  Reprezentance, ki si napredovanja ne bodo priigrale, se bodo borile za razvrstitev od 17. do 32. mesta (novonastale skupine M, N, O in P). Vsi rezultati odigranih tekem iz prvega dela se prenašajo v drugi del, med 31. avgustom in 3. septembrom pa bodo reprezentance odigrale še dve tekmi z reprezentancama, s katerima se niso pomerile v uvodnem delu prvenstva.

SISTEM TEKMOVANJA NA SVETOVNEM PRVENSTVU 2023

V četrtfinale 19. svetovnega prvenstva, ki se bo igral v Manili, bosta napredovali po dve najboljši reprezentanci iz skupin I, J, K in L, preostale ekipe pa bodo od 9. do 16. mesta razvrščene po uradnih Fibinih pravilih. Četrtfinalni dvoboji bodo na sporedu 5. in 6. septembra, polfinalna obračuna 8. septembra, tekma za tretje mesto in veliki finale pa 10. septembra.

RAZPORED VSEH TEKEM NA SVETOVNEM PRVENSTVU 2023

Zelo pomembne bodo tudi tekme za razvrstitev od 5. do 8 mesta, ki bodo na sporedu 7. in 9. septembra. Na svetovnem prvenstvu se bodo namreč delile tudi vozovnice za nastop na olimpijskih igrah v Parizu leta 2024. Neposredno uvrstitev si bo, poleg gostiteljice Francije, zagotovilo še sedem reprezentanc. In sicer glede na končno lestvico prvenstva najboljši dve reprezentanci iz Amerike in Evrope ter po ena iz Afrike, Azije in Oceanije. Preostale štiri reprezentance bosta dala dva kroga olimpijskih kvalifikacijskih turnirjev. V drugem bo igralo 24 reprezentanc. Poleg petih iz prvega kvalifikacijska kroga še 19 reprezentanc iz svetovnega prvenstva (naslednja najboljša reprezentanca iz Afrike, Amerike in Azije ter nadaljnjih 16 najbolje uvrščenih reprezentanc na prvenstvu).

SISTEM UVRŠČANJA NA OLIMPIJSKE IGRE V PARIZU 2024
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se