Nazaj

Slovenci bodo v sredo dobili tekmece v lovu na Tokio

25
nov.
2019
  • Člani

Ljubljana – V sredo nekaj po 14. uri bo znano, kje in s kom bo #mojtim med 23. in 28. junijem prihodnje leto meril moči na kvalifikacijskem turnirju za nastop na OI v Tokiu. Slovenska izbrana vrsta je pred žrebom skupaj s Hrvaško, Turčijo in Portorikom uvrščena v tretji kakovostni boben. Žreb bo v neposrednem spletnem prenosu moč spremljati na Fibinem YouTube kanalu.

V švicarskem Miesu bo ob 14. uri najprej na sporedu ples kroglic za ženske kvalifikacijske turnirje, nato pa bodo tekmece dobile še moške reprezentance. Delegacijo Košarkarske zveze Slovenije bodo na žrebu zastopali predsednik KZS Matej Erjavec, generalni sekretar Rašo Nesterović in direktor moške članske reprezentance Matej Likar.



Slovenska izbrana vrsta se je pred žrebom znašla v tretjem kakovostnem bobnu skupaj s Hrvaško, Turčijo in Portorikom, kar pomeni, da varovanci Rada Trifunovića mesta v Tokiu zagotovo ne bodo lovili na kvalifikacijskem turnirju v Splitu. Poleg Hrvaške bodo gostiteljice moških kvalifikacij še Kanada (Victoria), Litva (Kaunas) in Srbija (Beograd), turnirji pa bodo na sporedu od 23. do 28. junija 2020.

V dodatne kvalifikacije so uvrščeni Angola, Brazilija, Kanada, Kitajska, Hrvaška, Češka, Dominikanska republika, Nemčija, Grčija, Italija, Južna Koreja, Litva, Mehika, Nova Zelandija, Poljska, Portoriko, Rusija, Senegal, Srbija, Slovenija, Tunizija, Turčija, Urugvaj in Venezuela. Mesta v šestih kakovostnih skupinah je FIBA določila glede na položaj na svetovni jakostni lestvici po koncu letošnjega svetovnega prvenstva na Kitajskem, na kateri Slovenija trenutno zaseda 16. mesto.

Prvi boben: Srbija, Grčija, Litva, Rusija
Drugi boben: Češka, Brazilija, Italija, Poljska
Tretji boben: Hrvaška, Turčija, Slovenija, Portoriko
Četrti boben: Nemčija, Dominikanska republika, Venezuela, Kanada
Peti boben: Nova Zelandija, Mehika, Kitajska, Južna Koreja
Šesti boben: Angola, Tunizija, Senegal, Urugvaj

Na vsakem izmed štirih kvalifikacijskih turnirjev bo šest reprezentanc razdeljenih v dve skupini s po tremi ekipami. Skupino A bodo sestavljale reprezentance iz 1., 4. in 5. kakovostnega bobna, skupino B pa reprezentance iz 2., 3. in 6. kakovostnega bobna. Pri žrebu reprezentanc na posamezne turnirje bo FIBA upoštevala tudi nekaj geografskih načel. Po odigranih tekmah znotraj posamezne skupine (23., 24. in 25. junija) ter prostem dnevu (26. junij), bosta 27. junija na sporedu polfinalna obračuna (A1 : B2 in A2 : B1), 28. junija pa še finalni dvoboj zmagovalcev polfinala, ki bo prinesel udeleženca olimpijskih iger. V Tokio bo torej potovala zmagovalna četverica kvalifikacijskih turnirjev.

Natančen postopek žreba kvalifikacijskih turnirjev najdete v spodnjem videoposnetku, žreb, ki se bo začel ob 14. uri pa bo v neposrednem spletnem prenosu moč spremljati na Fibinem YouTube kanalu.



Poleg gostiteljice Japonske imajo - glede na rezultate svetovnega prvenstva na Kitajskem - neposredno mesto na olimpijskih igrah že zagotovljeno Španija, Francija, Avstralija, Iran, ZDA, Argentina in Nigerija.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se