Nazaj

Pomlajeni #mojtim z zmago v Izraelu korak do nastopa na SP

11
nov.
2022
  • Člani

Tel Aviv – Slovenska košarkarska reprezentanca je v tretjem krogu drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 v skupini J v gosteh premagala Izrael s 75:62. Za Slovence, pri katerih sta v kadru le dva s septembrskega EP (Edo Murić in Žiga Samar), se z zmago na široko odpirajo vrata na SP, ki ga bodo gostile Indonezija, Japonska in Filipini. #mojtim, ki je zaradi klubskih obveznosti v Partizanu dokončno ostal brez Gregorja Glasa, v ponedeljek čaka še druga tekma v novembrskem kvalifikacijskem ciklu. V koprski Bonifiki bo ob 18. uri gostil reprezentanco Nemčije. Vstopnice so na voljo na prodajnih mestih Eventima in Petrola.

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2023
SKUPINA J, 3. kolo II. dela

Petek, 11. november 2022
Tel Aviv – Shlomo Group Arena
IZRAEL : SLOVENIJA 62:75 (51:56, 34:38, 18:15)

Strelci za Slovenijo: Klavžar 9, Samar 13 (5 skokov in 6 podaj), Murić 16 (7 skokov), M. Lapornik 16, Špan, Morgan 12 (8 skokov), Mahkovic 6 (5 pridobljenih žog), B. Prepelič 2, Macura 1, Stergar.

STATISTIKA TEKME
FOTOGALERIJA
IZIDI IN LESTVICE KVALIFIKACIJ ZA SP 2023

Selektor Aleksander Sekulić na tekmi proti Izraelu izmed štirinajsterice košarkarjev z aktualnega reprezentančnega seznama ni mogel računati na Gregorja Glasa, ki je zaradi klubskih obveznosti v Partizanu dokončno izgubljen tudi za ponedeljkovo tekmo z Nemčijo, kot trinajsti pa je tekmo s tribune spremljal Robert Jurković.

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Ob močno spremenjeni reprezentančni zasedbi je na uvodu na parket poslal peterko Žigo Samar, Miha Lapornik, Blaž Mahkovic, Edo Murić in Jordan Morgan. Večji del prve četrtine so njegovi varovanci vodili. Izraelci so po zaslugi boljšega skoka v napadu prišli do drugih priložnosti, posledično ob koncu četrtine povedli in na prvi odmor odšli s prednostjo treh točk (18:15).

Miha Lapornik je na začetku druge četrtine zadel šele prvo trojko za Slovenijo, po nekaj raztrganih napadih na obeh straneh pa je nato 29-letni branilec še dvakrat zadel za tri, prednost pa je hitro narasla na deset točk (32:22). Sekulić je moral po delnem izidu Izraelcev s 7:0 zahtevati minuto odmora, ki je ustavila njihov nalet. Slovenija je na daljši odmor odšla s štirimi točkami naskoka (38:34).

V drugem polčasu je za tri dvakrat zapovrstjo zadel tudi Murić in prednost Slovenije povišal na sedem, po treh zaporednih zadetih prostih metih pa na deset točk (49:39).

Izraelcem se je v tretji četrtini met iz igre sprva povsem ustavil in prednost Slovenije je po petih zaporednih točkah Samarja narasla na +15 (54:39). Domači so zaostanek zmanjšali šele, ko je nekaj minut počitka dobil Samar, Sekulićeva minuta odmora pa tokrat ni presekala Izraelcev, ki so do zaključka tretje četrtine na krilih glasnih domačih navijačev zmanjšali zaostanek na pet točk (56:51).

Na začetku zadnje četrtine je nato odgovornost prevzel 18-letni Urban Klavžar in prednost s trojko sedem minut pred koncem povišal na 63:56, nato pa z dobrim prodorom omogočil še trojko Murića za 66:59. Slovenci niso več dopustili domače vrnitve, z bolj čvrsto igro v obrambi so izsilili nekaj izgubljenih žog domačih, dobro zadevali proste mete, prednost pa tri minute pred koncem povišali na varnih 12 točk za pomembno zmago.

Najbolj razpoložena v Tel Avivu sta bila v gostujoči vrsti Edo Murić in Miha Lapornik s po 16 točkami, 13 jih je dodal Samar, 12 pa Jordan Morgan. Izraelci, pri katerih je mejo desetih točk presegel le Tomer Ginat (12), so izgubili kar osem žog več od slovenske zasedbe (24:16).

Aleksander Sekulić, selektor slovenske reprezentance:
'' To je bila za nas zelo pomembna tekma proti ekipi, ki je zelo neugodna in igra čvrsto ter trdo obrambo. Za nas je bil to v napadu velik izziv, še posebej, ker smo imeli zelo malo časa, da se pripravimo in uigramo. V prvi vrsti bi rad čestital igralcem za borbenost in požrtvovalnost. Vsak, ki je prišel na igrišče, je na njem pustil srce in pokazal, na kak način se bori za barve svoje države. To je prava pot, da se pokaže vsem, kako si izboriti mesto na svetovnem prvenstvu. Pred nami je še ena tekma v tem ciklu in dali bomo vse, da bomo uspešni še na tej.''

Miha Lapornik, slovenski reprezentant:
''Vedeli smo, da bo tekma trda, zahtevna. Kaj veliko Izraelcev nismo poznali, saj so spremenili postavo. Od prve sekunde smo šli v tekmo agresivno v obrambi. Zadeli smo nekaj lahkih košev, nekaj odprtih metov za tri in ko smo povedli, je bilo lažje igrati. Tudi v drugem polčasu smo držali neko varno razliko in zasluženo zmagali. Ni še konec, v ponedeljek bomo šli na tekmo z enako mentaliteto kot proti Izraelcem in še po eno zmago.''

Urban Klavžar, slovenski reprezentant:
''Vedno sem sanjal o nastopu za reprezentanco. Nisem pa vedel, da bo že prva tekma tako pomembna in da bom dobil takšno vlogo na igrišču. Vesel sem zmage. Mislim, da smo se dobro borili v obrambi, kar je bil ključ do uspeha. V napadu pa je nekako steklo, ko smo začeli zadevati in se bolje sporazumevati. Takrat je šlo vse na bolje.''

Žiga Samar, slovenski reprezentant:
''Odkar smo se zbrali v nedeljo in ponedeljek, smo vsi skupaj vedeli, da bo prva tekma zelo pomembna. Vedeli smo, da bomo zmagali le z veliko energije in čvrsto obrambo, saj smo igrali proti zelo dobri in neugodni ekipi Izraela.''

Z odigrano tekmo več ima na lestvici skupine J Slovenija šest zmag in tri poraze, Izrael pa je zabeležil tri zmage in šest porazov. Zvečer bo na sporedu še derbi za prvo mesto med Nemčijo (7-1) in Finsko (7-1) ter dvoboj med Estonijo (2-6) in Švedsko (3-5). Na svetovno prvenstvo, ki ga bodo med 25. avgustom in 10. septembrom leta 2023 gostile Indonezija (Džakarta), Japonska (Okinava) in Filipini (Manila), se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc - prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela kvalifikacij (I, J, K in L).

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2023  

V ponedeljek v Kopru še proti Nemčiji, vstopnice na Eventimu in Petrolu
Glede na zgodnjo uro igranja tekme v Tel Avivu, se je #mojtim takoj po koncu dvoboja odpravil nazaj v Slovenijo ter se bo v Portorožu oziroma Kopru pripravljal še na ponedeljkov obračun z reprezentanco Nemčije.

4. kolo drugega dela
Ponedeljek, 14. november 2022, ob 18. uri
Koper - Arena Bonifika
SLOVENIJA : NEMČIJA


Slovenci na tekmi proti Nemčiji računajo na pomoč navijačev, ki so se v koprski Bonifiki že večkrat izkazali z glasnim navijanjem. Vstopnice so na voljo na vseh prodajnih mestih Eventima in Petrola. V predprodaji je cena posamezne vstopnice 25 evrov, redna cena na dan tekme pa znaša 30 evrov. Na voljo so tudi vstopnice tik ob samem igrišču. Otroci do dopolnjenega šestega leta imajo na tekmo prost vstop, a nimajo zagotovljenega sedeža. Vse informacije glede vstopnic ter sam nakup lahko izvedete na spodnji povezavi.

POVEZAVA NA NAKUP VSTOPNIC SLOVENIJA : NEMČIJA
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se