Nazaj

#mojtim v žreb za svetovno prvenstvo kot nosilec skupine iz drugega bobna

21
apr.
2023
  • Člani

Ljubljana – Slovenski košarkarji so v pričakovanju tekmecev, proti katerim bodo igrali v skupinskem delu letošnjega svetovnega prvenstva. Izvedeli jih bodo na žrebu, ki ga bo v soboto, 29. aprila ob 13.30 uri po slovenskem času gostila Manila. #mojtim se bo v žreb podal kot nosilec svoje skupine iz drugega kakovostnega bobna. Znano je že, da bodo Slovenci skupinski del prvenstva igrali v japonski Okinawi, Združene države Amerike na Filipinih in Kanada v Indoneziji.

Slovenija bo četrtič udeleženka turnirja najboljših reprezentanc na svetu, ki bo potekal od 25. avgusta do 10. septembra na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. Prvič je nastopila 2006 na Japonskem, 2010 je igrala v Turčiji, 2014 pa v Španiji.

Uvrščene reprezentance na SP 2023
Azija in Oceanija (8): Japonska (gostitelj), Filipini (gostitelj), Libanon, Nova Zelandija, Avstralija, Kitajska, Jordanija, Iran.
Evropa (12): Finska, Nemčija, Latvija, Italija, Španija, SLOVENIJA, Litva, Francija, Grčija, Gruzija, Črna gora, Srbija.
Afrika (5): Slonokoščena obala, Južni Sudan, Egipt, Angola, Zelenortski otoki.
Amerika (7): Kanada, ZDA, Mehika, Portoriko, Dominikanska republika, Venezuela, Brazilija.

SPLETNA STRAN SVETOVNEGA PRVENSTVA V KOŠARKI 2023

Sistem tekmovanja na svetovnem prvenstvu bo enak kot pred štirimi leti na Kitajskem in bo razdeljen v tri faze - uvodni skupinski del, nadaljevalni skupinski del in izločilne boje. Dvaintrideset reprezentanc bo žreb razvrstil v osem predtekmovalnih skupin s po štirimi ekipami. Udeleženke skupin A in B bodo tekme igrale v dvorani Araneta Coliseum v Manili, skupini C in D bosta igrali v Mall of Asia Areni prav tako v Manili, skupini E in F v japonski Okinawi ter skupini G in H v Jakarti.

Na vsakem tekmovalnem prizorišču bodo eno skupino tvorile reprezentance iz 1., 3., 5. in 7. kakovostnega bobna (tvorijo skupine A, C, E in G), drugo pa reprezentance iz 2., 4., 6. in 8. kakovostnega bobna (tvorijo skupine B, D, F in H). #mojtim se bo v žreb podal iz drugega bobna in bo tako v Okinawi nosilec svoje skupine F.

1. boben: Filipini, Španija, ZDA, Avstralija
2. boben: Francija, Srbija, SLOVENIJA, Litva
3. boben: Grčija, Italija, Nemčija, Brazilija
4. boben: Kanada, Venezuela, Črna gora, Portoriko
5. boben: Iran, Dominikanska republika, Finska, Nova Zelandija
6. boben: Kitajska, Latvija, Mehika, Gruzija
7. boben: Jordanija, Japonska, Angola, Slonokoščena obala
8. boben: Libanon, Egipt, Južni Sudan, Zelenortski otoki


V prvem delu tekmovanja bo med 25. in 30. avgustom vsaka izmed reprezentanc odigrala tri tekme skupinskega dela. V drugi del tekmovanja bosta napredovali najboljši dve ekipi iz vsake skupine. V tem delu se združujejo skupine A in B (v novonastalo skupino I), C in D (v skupino skupina J), E in F (v skupino K) ter G in H (v skupino L).  Reprezentance, ki si napredovanja ne bodo priigrale, se bodo borile za razvrstitev od 17. do 32. mesta (novonastale skupine M, N, O in P).

Vsi rezultati odigranih tekem iz prvega dela se prenašajo v drugi del, med 31. avgustom in 3. septembrom pa bodo reprezentance odigrale še dve tekmi z reprezentancama, s katerima se niso pomerile v uvodnem delu prvenstva.

SISTEM TEKMOVANJA NA SVETOVNEM PRVENSTVU 2023

V četrtfinale svetovnega prvenstva, ki se bo igral v Manili, bosta napredovali po dve najboljši reprezentanci iz skupin I, J, K in L, preostale ekipe pa bodo od 9. do 16. mesta razvrščene po uradnih Fibinih pravilih. Četrtfinalni dvoboji bodo na sporedu 5. in 6. septembra, polfinalna obračuna 8. septembra, tekma za tretje mesto in veliki finale pa 10. septembra.

RAZPORED VSEH TEKEM NA SVETOVNEM PRVENSTVU 2023

Zelo pomembne bodo tudi tekme za razvrstitev od 5. do 8 mesta, ki bodo na sporedu 7. in 9. septembra. Na svetovnem prvenstvu se bodo namreč delile tudi vozovnice za nastop na olimpijskih igrah v Parizu leta 2024. Neposredno uvrstitev si bo, poleg gostiteljice Francije, zagotovilo še sedem reprezentanc. In sicer glede na končno lestvico prvenstva najboljši dve reprezentanci iz Amerike in Evrope ter po ena iz Afrike, Azije in Oceanije. Preostale štiri reprezentance bosta dala dva kroga olimpijskih kvalifikacijskih turnirjev. V drugem bo igralo 24 reprezentanc. Poleg petih iz prvega kvalifikacijska kroga še 19 reprezentanc iz svetovnega prvenstva (naslednja najboljša reprezentanca iz Afrike, Amerike in Azije ter nadaljnjih 16 najbolje uvrščenih reprezentanc na prvenstvu).

SISTEM UVRŠČANJA NA OLIMPIJSKE IGRE V PARIZU 2024
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se