Nazaj

#mojtim v drugi del kvalifikacij za SP s štirimi zmagami

03
jul.
2022
  • Člani

Stockholm – Slovenska moška članska košarkarska reprezentanca je na zadnji tekmi prvega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo po hudi borbi vendarle upravičila vlogo favorita. V Stockholmu je s 84:81 premagala domačo izbrano vrsto in se tako v drugi del podaja s štirimi zmagami in dvema porazoma. Nadaljevanje kvalifikacij sledi konec avgusta, #mojtim proti Nemčiji, Izraelu in Estoniji.

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2023
SKUPINA C, 6. KOLO

Nedelja, 3. julij 2022
Stocholm – Hovet Arena
ŠVEDSKA : SLOVENIJA 81:84 (61:70, 41:41, 17:22)

Strelci za Slovenijo: G. Dragić 20, Nikolić 7, Murić 7, Tobey 8 (6 skokov), Blažič, Hrovat, Dimec, Z. Dragić 8, Glas 3, Čebašek, Dončić 31 (10 skokov in 6 podaj).

STATISTIKA TEKME
FOTOGALERIJA
IZIDI IN LESTVICE KVALIFIKACIJ ZA SP 2023

Druga tekma zadnjega kola v slovenski skupini C je pripadla Fincem, ki so z 81:79 ugnali Hrvate. Finci so tako uvodni del kvalifikacij zasluženo končali na prvem mestu (5 zmag in 1 poraz), drugi so Slovenci (4 zmage in 2 poraza) ter tretji Švedi (2 zmagi in 4 porazi), ki prav tako napredujejo v drugi del. Z eno zmago so na zadnjem mestu v skupini končali Hrvati. Drugi del kvalifikacij se začne konec avgusta. Svetovno prvenstvo, ki bo na sporedu med 25. avgustom in 10. septembrom leta 2023, bodo gostile Indonezija (Džakarta), Japonska (Okinava) in Filipini (Manila).

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

V primerjavi s četrtkovo tekmo s Hrvaško je selektor Aleksander Sekulič naredil eno spremembo. V ekipo je namesto Jurija Macure uvrstil Luko Rupnika, dvoboj s Švedsko pa začel z enako prvo postavo – Goran in Zoran Dragić, Luka Dončić, Edo Murić in Mike Tobey.

Čeprav je Slovenija nato hitro prišla do dvomestne prednosti (15:5), se je morala za zmago krepko potruditi, saj ji je popustila zbranost v obrambi, tako da so gostitelji v 17. minuti prešli v vodstvo (30:29) in ohranili ravnotežje na igrišču vse do zadnjih sekund.

Luka Dončić je sicer z enajstimi točkami v tretjem delu igre in do tedaj skupno 29 (na koncu 31, met 10:20, trojke 4:11, 10 skokov, 6 podaj) poskrbel, da je Slovenija odšla na zadnji krajši odmor s prednostjo devetih točk (70:61), nato je povedla še s 73:61, a znova dopustila, da se je Švedska vrnila v igro.

Štiri minute pred koncem tekme je bil rezultat izenačen na 75:75. V napeti končnici je Slovenija prišla do zmage, četudi je imela Švedska v zadnjih desetih sekundah pri zaostanku 81:82 dva meta za vodstvo.

Ključne točke za zmago sta dosegla Zoran (8 točk) in Goran Dragić (20 točk). Zoran je zadel trojko za 80:79, Goran (met 6:13, trojke 3:7) pa v zadnji sekundi napada koš za 82:81 ter dobri dve sekundi pred iztekom časa še dva prosta meta za končnih 84:81.

Goran Dragić za zgodovino

Zlati kapetan slovenske reprezentance Goran Dragić, ki naj bi se na tekmi s Švedsko poslovil od reprezentančnega dresa, je v tretji minuti dvoboja s košem za vodstvo 8:5 postavil nov mejnik v zgodovini slovenske košarke. S peto doseženo točko na tekmi je namreč na lestvici strelcev na vseh tekmah #mojtim prehitel Jako Lakovića. Slednji je z doseženimi 1564 točkami dolgo časa kraljeval na vrhu lestvice, kjer je sedaj s 1581 doseženimi točkami Goran Dragić. Na lestvici strelcev na uradnih tekmah je na vrhu z 990 doseženimi točkami Teoman Alibegović. Goran Dragić na drugem mestu jih je zbral 963.

Tik po tekmi pa je iz Združenih držav Amerike prišla vest, da bo izkušeni branilec podpisal enoletno pogodbo s Chicago Bulls. Vest o selitvi je priljubljeni Gogi že potrdil. Šestintridesetletni Dragić ima za sabo pestro pot v ligi NBA, na njegovem seznamu delodajalcev so ob Brooklynu še Phoenix Suns, Houston Rockets, Miami Heat in Toronto Raptors. Za Dragića bo to že 15. sezona v NBA.

Aleksander Sekulić, selektor slovenske moške reprezentance:
''Na Švedsko smo prišli po dve točki. Izpolnili smo cilj, četudi nismo prikazali svoje najboljše igre. Zavedali smo se, da tekma ne bo lahka, saj ima Švedska čvrsto ekipo, ki igra nepopustljivo do zadnjih sekund. Čeprav smo si na začetku tekme priigrali dvomestno prednost, smo nato precej popustili in dovolili tekmecu, da je diktiral igro. Na koncu smo pokazali, da imamo dovolj kakovostnih igralcev, ki imajo izkušnje in modrost, da so tekmo uspešno pripeljali do konca.''

Goran Dragić, kapetan slovenske moške reprezentance:
"Švedski gledalci so pripravili izjemno vzdušje, ki je njihovo reprezentanco ponesla in ji dala dodatno motivacijo za trdo igro. Tako je tudi izničila našo začetno prednost in ostala do konca v igri. V zaključku smo vendarle pokazali svoje izkušnje in znanje ter dosegli pomembno zmago za nadaljevanje kvalifikacij. Tekme, ki jih moraš dobiti, so običajno najtežje, zato moramo biti zadovoljni in nadaljevati po začrtani poti."

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2023

V drugem delu z Nemčijo, Izraelom in Estonijo

V evropski del kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu se je podalo 32 reprezentanc, ki so bile razporejene v osem skupin s štirimi ekipami (A-H). Vsako moštvo je v tem delu tekmovanja odigralo šest tekem (tri doma in tri v gosteh), v treh tekmovalnih oknih.

Po šestih odigranih tekmah v drugi del kvalifikacij iz skupinskega dela napredujejo prve tri reprezentance iz vsake od osmih skupin in tvorijo nove štiri skupine po sistemu (I=A+B, J=C+D, K=E+F in L=G+H). Vsi rezultati iz prvega dela kvalifikacij se prenašajo.

Slovenska skupina C se združi s skupino D v kateri so igrali Izrael, Nemčija, Estonija in Poljska. Prvo mesto je osvojila Nemčija (5 zmag in 1 poraz), drugi je bil Izrael (3 zmage in 3 porazi) ter tretja Estonija (2 zmagi in 4 porazi).

Tudi v drugem delu vsako reprezentanco čaka šest tekem, po tri na domačem igrišču in tri v gosteh. Drugi del bo na sporedu 25. in 28. avgusta 2022, 10. in 13. novembra 2022 ter 24. in 27. februarja 2023. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc - prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela kvalifikacij (I, J, K in L).

PREDVIDEN RAZPORED TEKEM V SKUPINI J:

1. kolo, četrtek, 25. avgust 2022
FINSKA : IZRAEL
SLOVENIJA : ESTONIJA
ŠVEDSKA : NEMČIJA

2. kolo, nedelja, 28. avgust 2022
ESTONIJA: FINSKA
NEMČIJA : SLOVENIJA
IZRAEL : ŠVEDSKA

3. kolo, četrtek, 10. november 2022
NEMČIJA : FINSKA
IZRAEL : SLOVENIJA
ESTONIJA : ŠVEDSKA

4. kolo, nedelja, 13. november 2022
FINSKA : ESTONIJA
SLOVENIJA : NEMČIJA
ŠVEDSKA : IZRAEL

5. kolo, petek, 24. februar 2023
IZRAEL : FINSKA
ESTONIJA : SLOVENIJA
NEMČIJA : ŠVEDSKA

6. kolo, ponedeljek, 27. februar 2023
FINSKA : NEMČIJA
SLOVENIJA : IZRAEL
ŠVEDSKA : ESTONIJA
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se