Nazaj

#mojtim v Münchnu doživel tretji poraz v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo

28
avg.
2022
  • Člani

München – Košarkarji Slovenije so doživeli prvi poraz to poletje. Po devetih zaporednih zmagah na uradnih in prijateljskih tekmah so v drugem krogu drugega dela kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 klonili na gostovanju v Münchnu proti Nemčiji z 71:90. #mojtim ima po osmih nastopih v kvalifikacijah za prvenstvo, ki bo naslednje poletje v Aziji, pet zmag, za uvrstitev pa po izkušnjah iz prejšnjih kvalifikacij potrebuje še dve zmagi iz preostalih štirih tekem.
Foto: FIBA

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2023
SKUPINA J, 2. kolo II. dela

Nedelja, 28. avgust 2022,
München – Audi Dome
NEMČIJA: SLOVENIJA 90:71 (61:46, 33:31, 17:20)

Strelci za Slovenijo: G. Dragič 9,  Samar 2, NikoliĆ 6, Prepelič 5, Murić 7, Tobey 12 (5 skokov),  Blažič 2, Dimec, Z. Dragić 2, Čančar 3, Dončić 23 (6 skokov in 5 podaj).

STATISTIKA TEKME
FOTOGALERIJA
IZIDI IN LESTVICE KVALIFIKACIJ ZA SP 2023

Selektor Aleksander Sekulić je v primerjavi s četrtkovo tekmo proti Estoniji v moštvu naredil le eno spremembo. Namesto Gregorja Hrovata je v ekipo uvrstil Luko Rupnika, izven postave pa je znova ostal Jakob Čebašek. Tudi na uvodu je na parket poslal identično peterko, v kateri so bili Aleksej Nikolić, Luka Dončić, Jaka Blažić, Vlatko Čančar in Mike Tobey.

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Zadnji test pred evropskim prvenstvom, ki se bo začelo 1. februarja v Kölnu, se ni izšel po željah slovenskih ljubiteljev košarke. Zasedba Aleksandra Sekulića je razočarala. Igrala je brez pravega žara in energije, tako da je bila na koncu lahek plen motiviranih gostiteljev.

Nemčija je v prvem polčasu dobila skok s 34:17, ob tem, da je šestnajst odbitih žog pobrala v napadu. Hkrati je imela več razpoloženih posameznikov, predvsem pa je z agresivno obrambo ustavila vse slovenske strelce. Podatek, da je Slovenija drugi skok v napadu ujela v 34. minuti, zgovorno priča o nemoči evropskih prvakov.

Na koncu tekme je imela Slovenija kar 29 skokov manj od Nemčije. Zadela je le sedem trojk, zgrešila je enajst prostih metov, naredila zgolj 13 osebnih napak, do dvomestnih številk pa sta prišla le Luka Dončić (23 točk, met 7:16) in Mike Tobey (12).

Edina pozitivna stvar je bila, da so slovenski igralci parket zapustil brez težjih poškodb, čeprav je marsikateremu navijaču kar nekajkrat zastal dih, ko je na primer Luka Dončić v tretji četrtini zdrsnil in se prijel za desni gleženj ali ko je Goran Dragić nekaj minut pred koncem podrl pod koš in grdo padel na hrbet.

V drugi tekmi skupine je Finska na gostovanju s 76:68 premagala Estonijo in si, kot prva zagotovila vozovnico svetovnega prvenstva. Zvečer se bosta pomerila še Izrael in Švedska. Na lestvici imata Finska in Nemčija sedem zmag in poraz, Slovenija pet zmag in tri poraze, Izrael s tekmo manj tri zmage in štiri poraze, Estonija dve zmagi in pest porazov ter Švedska s tekmo manj dve zmagi in pet porazov.

Nadaljevanje kvalifikacij sledi letošnjega novembra. #mojtim bo 10. novembra gostoval v Izraelu ter 13. novembra gostil Nemčijo. Zadnji dve tekmi pa bosta na sporedu  24. (Estonija v gosteh) in 27. februarja (Izrael doma) prihodnje leto. Na svetovno prvenstvo se iz evropskega dela kvalifikacij uvrsti 12 reprezentanc - prvo-, drugo- in tretjeuvrščena ekipa iz vsake od štirih skupin drugega dela kvalifikacij.

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2023

Aleksander Sekulić, selektor slovenske moške reprezentance:
''Težak poraz, sploh na zadnji tekmi pred EuroBasketom. Veliko ni delovalo, sploh energija. Predvsem bode v oči skok, saj so imeli Nemci skoraj enkrat več skokov od nas.  Kar obupali smo, medtem ko so Nemci igrali zelo fizično, na meji osebne napake, mi pa se nismo odzvali. Bolj smo se pogovarjali s sodniki, kot ukvarjali z našo igro, kar nas je na koncu tudi stalo. Enostavno je bila ta tekma ena slabših, moramo potegniti črto in se nekaj naučiti. Na vsaki tekmi moramo dati maksimum, ne glede na nasprotnika.''

Goran Dragić, kapetan slovenske reprezentance:
''Čestitke Nemčiji. Bili so bolj fizični in odlično igrali. Imeli so veliko točk iz drugega napada. Odlično so skakali v napadu, mi pa smo zbrali le štiri skoke. Preveč smo se pogovarjali s sodniki. Tekma je bila fizična. A to ni izgovor. Ni bila naša tekma. Iz tega poraza se lahko nekaj naučimo. To se ne sme več zgoditi.''

#mojtim se v Köln iz Münchna odpravlja v ponedeljkovih popoldanskih urah. Še pred tem bo selektor Aleksander Sekulić določil dvanajsterico za EuroBasket. Za uvod evropskega prvenstva Slovence 1. septembra ob 17.15 uri čaka dvoboj z Litvo. Po dnevu premora sledi 3. septembra obračun proti Madžarski (20.30), dan kasneje, torej v nedeljo, 4. septembra, pa še dvoboj proti Bosni in Hercegovini (17.45). Sledi nov dan premora, za konec skupinskega dela pa sledita še dvoboja z gostitelji Nemci (6. september, 20.30) in Francozi (7. september, 17.15). Turistična agencija Kompas je za vse ljubitelje košarke pripravila posebne navijaške pakete, prav tako pa omogoča tudi nakup vstopnic za tekme brez paketnega aranžmaja.

VSE O EVROPSKEM PRVENSTVU 2022 IN RAZPORED TEKEM
EUROBASKET 2022 – PROGRAM TURISTIČNE AGENCIJE KOMPAS
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se