Nazaj

#mojtim v Ljubljani vstopa v drugi cikel priprav za svetovno prvenstvo

27
jul.
2023
  • Člani

Ljubljana – Po prostem dnevu slovenska izbrana vrsta v Ljubljani vstopa v drugi cikel priprav za svetovno prvenstvo, ki bo med 25. avgustom in 10. septembrom potekalo na Filipinih, Japonskem in v Indoneziji. Izbrance selektorja Aleksandra Sekulića že v sredo čaka nov test pripravljenosti. V razprodanih Stožicah se bodo v Telemachovem spektaklu pomerili z Grčijo.

Strokovni štab reprezentance je po uvodni pripravljalni tekmi proti Kitajski, ki so jo Slovenci dobili s 75:73, izvedel prvi rez znotraj ekipe. Tako #mojtim priprave v Ljubljani nadaljuje brez Blaža Mahkovica (slednji se je pred dnevi dogovoril za podaljšanje pogodbe z domžalskim Heliosom), Mihe Lapornika in Urbana Klavžarja. Se bo pa ekipi v petek na treningu pridružil Luka Dončić, Vlatko Čančar pa bo z moštvom prvič vadil v soboto. Mike Tobey, ki individualno vadi v ZDA, naj bi v Slovenijo po dogovoru prispel 7. avgusta.

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Za reprezentanti je naporni uvodni cikel priprav in na tekmi proti Kitajski se je poznalo, da imajo igralci težke noge. Tudi met še ni stekel, kot bi si želeli, je pa pri vseh posameznikih bila vidna velika želja in energija. Na treningih v Ljubljani bo že veliko lažje. Vse več bo namreč igranja košarke ter uigravanja številnih taktičnih zamislic strokovnega štaba. Sledile pa si bodo tudi kvalitetne pripravljalne tekme.

Žiga Dimec, slovenski reprezentant:
''Led je prebit. Za nami je zahteven uvodni cikel priprav in menim, da smo v Celju opravili dobro delo. Sedaj bo vse skupaj veliko lažje. Še posebej, ker si bo sledilo kar nekaj pripravljalnih tekem. Dan premora smo izkoristili za počitek. Takoj ob vnovičnem zboru v Ljubljani pa so misli znova pri košarki in verjamem, da bomo ob odličnem vzdušju stopnjevali našo pripravljenost in formo.''

Naslednji test Slovence čaka že v sredo, 2. avgusta, ko se bodo v razprodanih Stožicah v Telemachovem spektaklu pomerili z Grki ter se dva dni kasneje proti istim tekmecem pomerili še v Atenah. Iz Grčije se bo reprezentančna zasedba vrnila v Stožice, kjer se bo 8. avgusta srečala s Hrvaško, nato pa bo sledil nastop na zvezdniškem turnirju v Malagi. V okviru praznovanja stote obletnice delovanja španske košarkarske zveze se bosta v petek, 11. avgusta pomerili Slovenija in Španija, dan kasneje se bo #mojtim pomeril še z Združenimi državami Amerike. Zaključek priprav bo #mojtim opravil v Tokiu, kjer bo 19. avgusta sledil še dvoboj proti Japonski.

SEZNAM PRIPRAVLJALNIH TEKEM #MOJTIM

Vstopnice za pripravljalno tekmo s Hrvaško od 12 € dalje
Vstopnice za Telemachov spektakel med Slovenijo in Grčijo so že razprodane. Na vseh prodajnih mestih Eventima in Petrola pa so še na voljo vstopnice za dvoboj proti Hrvaški. Vstopnice za tekmo v ljubljanskih Stožicah so razdeljene v več cenovnih kategorij. V predprodaji so vstopnice na rdečem ringu tako na voljo že od 12 evrov dalje, vstopnice v zelenem ringu pa od 35 evrov dalje. Za navijače so na voljo tudi ekskluzivni sedeži ob samem igrišču. Otroci do dopolnjenega šestega leta imajo na obeh tekmah prost vstop, a nimajo zagotovljenega sedeža. Vse informacije o cenah vstopnic in možnost spletnega nakupa najdete na spodnji povezavi.

POVEZAVA NA NAKUP VSTOPNIC SLOVENIJA : HRVAŠKA (Ljubljana, 8. avgust)

Do začetka svetovnega prvenstva manj kot mesec dni
#mojtim bo četrtič udeleženec turnirja najboljših reprezentanc na svetu. Prvič je Slovenija na svetovnem prvenstvu nastopila leta 2006 prav na Japonskem, 2010 je igrala v Turčiji, 2014 pa v Španiji.

SPLETNA STRAN SVETOVNEGA PRVENSTVA V KOŠARKI 2023

V prvem delu prvenstva bo med 25. in 30. avgustom vsaka izmed reprezentanc odigrala tri tekme skupinskega dela. Slovenci se bodo kot nosilci skupine F na japonskem otoku Okinawa v soboto, 26. avgusta pomerili z Venezuelo, v ponedeljek, 28. avgusta z Gruzijo ter za konec uvodnega skupinskega dela v sredo, 30. avgusta še z Zelenortskimi otoki. Vse tekme slovenske reprezentance se bodo začele ob 20.30 uri po lokalnem, oziroma 13.30 uri po slovenskem času.

V drugi del tekmovanja bosta napredovali najboljši dve ekipi iz vsake skupine. V tem delu se združujejo skupine A in B (v novonastalo skupino I), C in D (v skupino skupina J), E in F (v skupino K) ter G in H (v skupino L).  Reprezentance, ki si napredovanja ne bodo priigrale, se bodo borile za razvrstitev od 17. do 32. mesta (novonastale skupine M, N, O in P). Vsi rezultati odigranih tekem iz prvega dela se prenašajo v drugi del, med 31. avgustom in 3. septembrom pa bodo reprezentance odigrale še dve tekmi z reprezentancama, s katerima se niso pomerile v uvodnem delu prvenstva.

V četrtfinale 19. svetovnega prvenstva, ki se bo igral v Manili, bosta napredovali po dve najboljši reprezentanci iz skupin I, J, K in L, preostale ekipe pa bodo od 9. do 16. mesta razvrščene po uradnih Fibinih pravilih. Četrtfinalni dvoboji bodo na sporedu 5. in 6. septembra, polfinalna obračuna 8. septembra, tekma za tretje mesto in veliki finale pa 10. septembra.

RAZPORED VSEH TEKEM NA SVETOVNEM PRVENSTVU 2023

Zelo pomembne bodo tudi tekme za razvrstitev od 5. do 8 mesta, ki bodo na sporedu 7. in 9. septembra. Na svetovnem prvenstvu se bodo namreč delile tudi vozovnice za nastop na olimpijskih igrah v Parizu leta 2024. Neposredno uvrstitev si bo, poleg gostiteljice Francije, zagotovilo še sedem reprezentanc. In sicer glede na končno lestvico prvenstva najboljši dve reprezentanci iz Amerike in Evrope ter po ena iz Afrike, Azije in Oceanije. Preostale štiri reprezentance bosta dala dva kroga olimpijskih kvalifikacijskih turnirjev. V drugem bo igralo 24 reprezentanc. Poleg petih iz prvega kvalifikacijska kroga še 19 reprezentanc iz svetovnega prvenstva (naslednja najboljša reprezentanca iz Afrike, Amerike in Azije ter nadaljnjih 16 najbolje uvrščenih reprezentanc na prvenstvu).

SISTEM UVRŠČANJA NA OLIMPIJSKE IGRE V PARIZU 2024
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se