Nazaj

#mojtim še drugič v štirih dneh poražen proti Finski

28
feb.
2022
  • Člani

Koper – Košarkarji Slovenije so v 4. krogu kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023 v Kopru izgubili s Finsko z 79:83. Slovenija ima po štirih tekmah oziroma dveh tretjinah prvega dela kvalifikacij dve zmagi in dva poraza. Zadnja dvoboja prvega dela bosta na sporedu 30. junija doma proti Hrvaški ter 3. julija v gosteh proti Švedski.
Foto: FIBA

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2023
SKUPINA C, 4. KOLO

Ponedeljek, 28. februar 2022
Koper – Arena Bonifika
SLOVENIJA : FINSKA 79:83 (49:64, 31:52, 16:26)

Strelci za Slovenijo: Samar 8 (5 podaj), Rupnik, Prepelič 20, Murić 9 (12 skokov), Tobey 17 (10 skokov), Blažič 15, Hrovat, Dimec 3, Dragić 7, Macura.

STATISTIKA TEKME
FOTOGALERIJA
IZIDI IN LESTVICE KVALIFIKACIJ ZA SP 2023

Selektorja Aleksandra Sekulića je na dopoldanskem treningu pred tekmo razveselila novica, da bo na tekmi lahko računal tudi na Klemna Prepeliča, ki je petkovo tekmo izpustil zaradi bolečin v hrbtu. V ekipi pa je opravil tudi dve spremembi. Dres članske reprezentance sta namreč prvič oblekla oba novinca. Žiga Samar je v ekipi zamenjal Matica Rebca, Luka Ščuka pa Jakoba Čebaška.

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

V drugi del kvalifikacij se bodo uvrstile po tri ekipe iz vsake štiričlanske skupine, vse pa bodo v nadaljevanje prenesle točke iz prvega dela. Slovenska skupina C se bo križala z Nemčijo, Estonijo, Izraelom ali Poljsko. V prejšnjih kvalifikacijah za SP 2019 je bilo potrebnih sedem oziroma osem zmag za pot na Kitajsko.

Čeprav se je četi selektorja Aleksandra Sekulića v primerjavi s tekmo v Helsinkih torej priključil prvi strelec na uvodnih dveh preizkušnjah Klemen Prepelič, se podoba Slovenije po treh prespanih nočeh na uvodu tekme ni bistveno spremenila. Slovenija si je že v prvem polčasu privoščila zaostanek, ki ga v nadaljevanju ni uspela izničiti (31:52).

Enaindvajset točk razlike je bilo preveč celo za aktualne evropske prvake sredi Slovenije. Finska je uspešno ustavila prvi nalet Slovencev na začetku drugega dela (38:52), enako pa tudi zadnjega v zaključku tekme, ko so imeli naši košarkarji preobrat skoraj že na dosegu roke. V 35. minuti so se prvič po dolgem času spustili pod deset točk zaostanka (63:72), dve minuti in pred koncem pa je bila razlika le še štiri točke (72:76).

V zaključku so se Jaka Blažič, Edo Murić in Klemen Prepelič preveč usmerili v mete za tri točke, ki jim tudi tokrat niso šli od rok, na drugi strani pa je dobro minuto pred koncem Ilari Seppala zadel dvanajsto trojko Finske za 79:72. Kljub temu je Slovenija v dramatični končnici prišla do priložnosti za podaljšek, vendar tudi tokratni poskus Prepeliča za tri točke sekundo pred koncem ni zadel cilja.

Aleksander Sekulić, selektor slovenske moške reprezentance:
"Pričakovali smo, da bo tekma težka, zagotovo pa ne, da bomo tako slabo odigrali prvi polčas. Bili smo nezbrani, brez fokusa, padla nam je samozavest in Finska je to znala izkoristiti. Drugi polčas smo sicer odigrali veliko bolje, a nam je na koncu znova zmanjkalo zbranosti in ostali smo brez dveh pomembnih točk. Treba bo analizirati oba poraza in iz tega izvleči določene zaključke, ki nam bodo pomagali v nadaljevanju kvalifikacij. Zagotovo sta bili te dve tekmi dobra šola. Pozitivna stvar današnje tekme je zagotovo Žiga Samar, ki je dokazal svojo kakovost, ni se ustrašil ponujene priložnosti in tudi v odločilnih trenutkih je znal prevzeti odgovornost.''

Klemen Prepelič, slovenski reprezentant:
''Vedeli smo, da imamo kot evropski prvaki tarčo na hrbtu in da nas vsaka ekipa želi premagati. A zavoljo ugleda si dveh takih predstav ne bi smeli privoščiti. Predvsem današnji prvi polčas je bil katastrofa. Na čelu z mano smo želeli na silo zmagati, vendar s takšno obrambo in tako nizkim odstotkom zadetih metov ne moreš premagati tudi precej slabših ekip od Finske. Ob polčasu smo se dogovorili, da moramo pokazati pravi obraz, hitro smo zmanjšali zaostanek, a nato znova začeli delati iste napake. Tudi v zaključku tekme, ko smo imeli preobrat v svojih rokah, nismo zadeli odprtih in lahkih metov, tako da je Finska na koncu zasluženo zmagala.''

Jaka Blažič, slovenski reprezentant:
''Boli, zelo boli. Zbrali smo se, da dobimo dve tekmi in da bomo v naši in tisti skupini, s katero se križamo, edini brez poraza. Izteklo se je povsem drugače. V prvem polčasu znova nismo bili pravi. Bili smo motivirani, pripravljeni na boj, a ko se je tekma enkrat začela, so bili Finci tisti, ki so diktirali tempo in zadevali iz vseh položajev. Evropski prvak si na svojem parketu in pred polno dvorano ne sme privoščiti, da mu tekmec nasuje 52 točk že v prvem polčasu. Upam, da je bil to korak nazaj, da jih v naslednjih ciklusu naredimo nekaj naprej. Cilj ostaja nastop na svetovnem prvenstvu.''

V drugi tekmi skupine C je do prve zmage prišla Hrvaška, ki je na gostovanju po dveh podaljških s 105:98 ugnala Švedsko. Po štirih odigranih tekmah je Finska zbrala tri zmage in en poraz, Slovenija in Švedska imata po dve zmagi in dva poraza, Hrvaška pa zmago in tri poraze.

SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2023

V Kopru na ogled pokal za naslov prvaka, gostje Daneu, Žorga in Vilfan
Arena Bonifika je na tekmi proti Finski gostila prav posebnega gosta. To je pokal svetovnega prvaka, ki ga bo najuspešnejša reprezentanca na svetu v zrak visoko dvignila zadnji dan svetovnega prvenstva prihodnje leto. Slovenska košarka se lahko pohvali s petimi košarkarji, ki so se naslova prvakov veselili v dresu Jugoslavije. To so Ivo Daneu, Aljoša Žorga, Vinko Jelovac, Peter Vilfan in Jure Zdovc. Ob tej priložnosti so za #mojtim v Kopru navijali trije legendarni košarkarji izmed omenjene peterice, in sicer Ivo Daneu in Aljoša Žorga, ki sta svetovna prvaka postala leta 1970 v Ljubljani, ter Peter Vilfan, ki je bil v najboljši reprezentanci na svetu leta 1978 v Manili.

 

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se