Nazaj

#mojtim po zmagi nad Belgijo v četrtfinalu EuroBasketa

10
sep.
2022
  • Člani

Berlin – Košarkarji Slovenije so se sedmič v zgodovini uvrstili med osem najboljših ekip na evropskih prvenstvih. V prvem dvoboju na izločanje v Berlinu so premagali Belgijo z 88:72. Za Slovenijo je to sicer štirinajsti nastop na evropskih prvenstvih. Prvič se je med osem najboljših prebila 2005 v Beogradu, četrtfinalno stopničko pa je preskočila le dvakrat, 2009 na Poljskem in pred petimi leti v Istanbulu. #mojtim se bo v četrtfinalu pomeril z zmagovalcem nedeljskega dvoboja med Ukrajino in Poljsko. Na parket dvorane v Berlinu bo stopil v sredo, ura tekme pa še ni določena (17.15 ali 20.30). Dvoboj boste v neposrednem prenosu lahko spremljali na POP TV.
Foto: FIBA

EVROPSKO PRVENSTVO 2022
OSMINA FINALA

Sobota, 10. september 2022
Berlin – City Arena
SLOVENIJA : BELGIJA 88:72 (63:60, 44:41, 24:19)

Strelci za Slovenijo: G. Dragić 11, Samar, Nikolić, Prepelič 13, Murić (6 skokov), Tobey 12 (6 skokov), Blažič 3, Dimec, Z. Dragić 6 (5 skokov), Čančar 8 (7 skokov), Dončić 35 (5 skokov in 5 podaj).

STATISTIKA
FOTOGALERIJA
REZULTATI IN RAZPORED IZLOČILNIH BOJEV EVROPSKEGA PRVENSTVA 2022

Slovenija je do tretje zmage v nizu na tem prvenstvu in skupno šeste prišla po trdi predstavi in odlični igri v zadnji četrtini. Tekmo je sicer na krilih Luke Dončića odprla v velikem slogu in si že po štirih minutah priigrala dvomestno prednost (16:5), nato pa so se Belgijci vrnili v igro (20:19).

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Izenačen dvoboj smo spremljali vse do zadnje četrtine. Šele ko so Belgijci prvič in edinkrat na tekmi povedli (64:63), je vrag odnesel šalo in Slovenija je zaigrala tako kot se spodobi za evropskega prvaka in enega od glavnih favoritov za medaljo v Berlinu. Z delnim izidom 19:1 je v naslednjih petih minutah rešila vprašanje zmagovalca. V 37. minuti je povedla z 82:65.

Luka Dončić se je znova vpisal v zgodovino evropskih prvenstev. Potem ko je na prejšnji tekmi proti Franciji s 47 točkami postal drugi najboljši strelec na posamezni tekmi v zgodovini evropskih prvenstev (pred tem je Nemčiji nasul 36 točk), je zdaj prvi igralec v zadnjih 30 letih, ki je na evropskih prvenstvih na treh zaporednih tekmah presegel mejo 30 točk.

Slovenski superzvezdnik je v 35 minutah na parketu dosegel 35 točk ob metu 11:25 iz igre (trojke 4:10). Temu je dodal po pet skokov in podaj za statistični indeks 33. Klemen Prepelič je zbral 13 točk (met 3:6, trojke 2:5), 12 jih je prispeval Mike Tobey, ki je igral 26 minut, 11 pa Goran Dragić (33 minut).

Aleksander Sekulić, selektor slovenske reprezentance:
''Čeprav je javnost menila, da bo to lahka tekma, smo mi vedeli, da temu ne bo tako. Belgija že celo prvenstvo igra dobro košarko, danes pa je imela nasproti evropskega prvaka z Luko Dončićem, zato se je hotela še dodatno dokazati. Hkrati smo bili mi v vlogi izrazitega favorita, kar je določeno breme. Vseeno smo v zadnji četrtini strnili vrste, odigrali boljšo obrambo in zasluženo prišli do zmage.''

Goran Dragić,  kapetan slovenske reprezentance:
''Kapo dol Belgijcem. Odigrali so dobro tekmo in nam tri četrtine povzročali precej preglavic. Nato smo nekaj napadov vendarle dobro odigrali v obrambi in rezultat je bil takoj viden. Zmagali smo z dvomestno prednostjo, a proti boljšim ekipam bo treba igrati precej drugače. Res pa je tudi, da tekmec, kot je Belgija, igra drugače kot najboljše reprezentance na tem prvenstvu. V zadnji četrtini sem tudi sam malce povzdignil glas med minuto odmora, saj smo preveč poudarka dajali igri v napadu in zanemarjali obveznosti v obrambi. Ko smo izboljšali še komunikacijo pri prevzemanju nasprotnih igralcev v obrambi, smo prišli do višje prednosti in zanesljive zmage, kar je bil tudi cilj te tekme.''

Luka Dončić, slovenski reprezentant:
''Vedeli smo, da tekma ne bo lahka. Belgija je igrala dobro v napadu, zadevala z razdalje in bila tri četrtine v igri za presenečenje. V zadnjih desetih minutah smo dali v višjo prestavo in zanesljivo prišli do zmage. Morda danes nisem dovolj podajal žoge soigralcem, a važno je, da smo zmagali. Vseskozi smo se spodbujali in ko je bilo treba, smo stopili skupaj in odigrali nekaj dobrih obramb ter napadov. Zdaj nas čakajo trije dnevi odmora, ki jih moramo čim bolje izkoristiti, se spočiti in pripraviti na naslednjega tekmeca''

Proti koncu prvega polčasa si je stegensko mišico poškodoval Zoran Dragić, ki v nadaljevanju tekme ni mogel pomagati soigralcem. O stanju poškodbe bo več znanega v nedeljo, ko bo mlaljši izmed bratov Dragić opravil dodatne zdravniške preglede.

SPLETNA STRAN EVROPSKEGA PRVENSTVA 2022

Prvi četrtfinalist 41. EuroBasketa je sicer postala reprezentanca Francije, ki je Turčijo ugnala po podaljšku  s 87:86. Po Slovencih so se napredovanja veselili še Nemci, ki so s 85:79 ugnali Črnogorce.  V sobotni osmini finala sta se v večerni tekmi pomerili še Španija in Litva. Košarkarski dan v nedeljo bosta ob 12. uri začeli Ukrajina in Poljska, ob 14.45 ga bosta nadaljevali Finska in Hrvaška, ob 18. uri bomo spremljali obračun Srbije in Italije, za konec osmine finala pa ob 20. 45 uri sledi večerni dvoboj med Grčijo in Češko.

Dvoboji četrtfinala so na sporedu v torek in sredo. Oba dneva se bosta tekmi začeli ob 17.15 in 20.30 uri, natančen razpored tekem pa še ni določen. #mojtim bo na parket dvorane v Berlinu stopil v sredo. V boju za polfinale se bo pomeril z zmagovalcem nedeljske tekme med Ukrajino in Poljsko.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se