Nazaj

#mojtim po hudem boju priznal premoč Latviji

02
dec.
2018
  • Člani

Ljubljana - Slovenska košarkarska reprezentanca peti kvalifikacijski cikel zaključuje s porazom. Po odličnem prvem polčasu in hudem boju je na koncu #mojtim moral priznati premoč Latviji, ki je v Stožicah slavila z 82:77.

KVALIFIKACIJE ZA SVETOVNO PRVENSTVO 2019
4. KOLO DRUGEGA DELA

Ljubljana - dvorana Stožice:
SLOVENIJA : LATVIJA 77:82 (62:58, 46:29, 22:20)
Strelci za Slovenijo: Rebec 27 (7 podaj, 6 skokov), Durnik 4, Murić 12, Mesiček 2, Kosi 2, Hrovat 12, Škedelj, Mahkovic 6, Čančar 9, Glas, Bratec, Čebašek 3.

STATISTIKA
FOTOGALERIJA
VRHUNCI TEKME

Košarkarji Slovenije, ki so pred tremi dnevi z neuspehom v Ukrajini tudi teoretično izgubili vse možnosti za pot na Kitajsko, so v deseti tekmi v teh kvalifikacijah doživeli osmi poraz. V Stožicah je Latvija slavila z 82:77. Do konca februarja #mojtim čakata še dve tekmi, in sicer februarja gostovanje v Turčiji in domača tekma z Ukrajino.

Izbranci selektorja Rada Trifunovića so proti Latviji prikazali povsem drug obraz kot v četrtek v Zaporožju, vseeno pa so ob koncu tretje četrtine na žalost popustili, padli v niz črnih minut in vodstvo 14 točk pretvorili v zaostanek 62:68.

V prvem polčasu je bilo užitek gledati mlade slovenske igralce, kako so se borili za vsako žogo, pomagali en drugemu v obrambi, si podajali žogo v napadu in bili v vseh pogledih boljša in uspešnejša ekipa na parketu.

Dobro so začeli tako prvo kot drugo četrtino. V uvodu so povedli 10:5, drugi del pa so odprli s 27:20. Razliko so v 16. minuti prvič pripeljali do dvomestne prednosti, na odmor pa so po četrti trojki Matica Rebca odšli s kar 17 točkami naskoka.

Slovenija je prednost zanesljivo držala vse do 27. minute (60:46), ko je svoj niz zadetih trojk začel najizkušenejši v vrstah Latvije, 36-letni kapetan Janis Blums. Zadel jih je kar šest (6:10), skupno je dosegel 28 točk, in skoraj dobesedno sam pripeljal Latvijo do zmage. Z delnim izidom 22:2 najprej v vodstvo 68:62, v zaključku tekme, ko so naši še uspeli izenačiti na 70:70, pa s črte prostih metov še do 77:70.

Prvi mož Slovenije je bil Matic Rebec, ki je dosegel 27 točk (16 točk v prvem polčasu), imel sedem podaj in šest skokov (pet izgubljenih žog). Trojke je metal 7:12 iz igre 9:19 in imel statistični indeks 25. Po dvanajst točk sta prispevala še kapetan Edo Murić (met 4:12) in Gregor Hrovat (5 skokov).

Poseben večer v Stožicah je bil za nekdanjega slovenskega reprezentanca Saša Zagorca, ki je zadnjo tekmo za izbrano vrsto, s katero je lani na evropskem prvenstvu osvojil zlato medaljo, odigral 17. septembra proti Turčiji. Po slovesu od reprezentančnega dresa je od Košarkarske zveze Slovenije prejel spominsko darilo, z družino pa ob robu parketa nato navijal za mladi rod slovenskih košarkarjev.

IZJAVE PO TEKMI:
Radovan Trifunović, selektor slovenske moške članske reprezentance:
"Oba polčasa smo taktično odigrali povsem enako. Ker nismo imeli dovolj višine, smo morali paziti na prostor pod košem, zato smo Latviji pustili veliko metov z razdalje. Na srečo jih v prvem polčasu niso zadeli, v drugem pa so bili izjemno natančni. Kljub porazu moram pohvaliti fante, saj so igrali maksimalno. Dali so vse od sebe. Veseli me napredek, ki so ga pokazali, čeprav smo imeli v primerjavi s tekmo v Zaporožju le en trening več. Če bi se s temi fanti za en mesec zaprl v dvorano in trdo treniral, vam povem, da bi bila to zelo dobra ekipa."

Edo Murić, kapetan slovenske reprezentance:
"Latvija je imela več orožij. Dokler nam je šel met, smo bili spredaj, ko pa nismo več zadevali, nas je zmanjkalo. Veliko smo tekli, dobro smo se gibali, vendar enostavno nismo mogli držati istega ritma vseh štirideset minut."

Gregor Hrovat, slovenski reprezentant:
''Glede na potek prvega polčasa in dejstva, da je bila za goste to zelo pomembna tekma, smo pričakovali, da bo Latvija v drugem delu zaigrala veliko bolj agresivno. Nismo imeli pravega odgovora, hkrati se je v napadu razigral Blums, za katerega nismo imeli prave obrambe, saj smo morali paziti tudi na prostor pod obročema. Ravno te njegove trojke so bile na koncu odločilne, čeprav smo tudi mi imeli nekaj poskusov za izenačenje, vendar jih žal nismo zadeli."

LESTVICA SKUPINE I:

M Reprezentanca T Z P To +/-
1. Španija 10 8 2 18 +58
2. Turčija 10 7 3 17 +66
3. Latvija 10 6 4 16 +28
4. Črna gora 10 6 4 16 +21
5. Ukrajina 10 5 5 15 +19
6. SLOVENIJA 10 2 8 12 -61

SLOVENSKA REPREZENTANCA V PETEM KVALIFIKACIJSKEM CIKLU
RAZPORED IN REZULTATI TEKEM SLOVENSKE REPREZENTANCE V KVALIFIKACIJAH ZA SP 2019
SPLETNA STRAN KVALIFIKACIJ
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se