Nazaj

#mojtim ob zgodovinski predstavi Luke Dončića do prvega mesta v skupini

07
sep.
2022
  • Člani

Köln – Košarkarji Slovenije so osvojili prvo mesto v predtekmovanju evropskega prvenstva v Kölnu. V petem nastopu so kljub odsotnosti poškodovanega Mika Tobeyja, a ob veličastni predstavi Luke Dončića, ki je dosegel 47 točk in postal drugi najboljši strelec na eni tekmi na evropskih prvenstvih, premagali Francijo z 88:82. #mojtim se v četrtek, tako kot preostale udeleženke osmine finala iz skupin A in B, seli v Berlin. Izločilni boji 41. evropskega prvenstva se začenjajo v soboto. Slovenci se bodo pomerili z Belgijo, po trenutnem razporedu sodeč naj bi se tekma začela ob 14.45 uri.
Foto: FIBA

EVROPSKO PRVENSTVO 2022
SKUPINA B, 5. kolo

Sreda, 7. september 2022
Köln – Köln Arena
FRANCIJA : SLOVENIJA 82:88 (64:64, 40:44, 19:20)

Strelci za Slovenijo: G. Dragić 14, Samar, Prepelič 2, Murić 9, Blažič 4, Dimec, Z. Dragić 6 (5 skokov), Čančar 6 (5 skokov), Dončić 47 (7 skokov in 5 podaj).

STATISTIKA
FOTOGALERIJA
IZIDI IN LESTVICE EVROPSKEGA PRVENSTVA 2022

Luka Dončić je s 47 točkami postal drugi najboljši strelec na eni tekmi v zgodovini evropskih prvenstev. Več točk - 63 - je dosegel le Belgijec Eddy Terrace leta 1957 proti Albaniji. Dončić, ki je lani z 48 točkami postal tudi drugi najboljši strelec na eni tekmi na olimpijskih igrah za Brazilcem Oscarjem Schmidtom (55), je za seboj pustil Grka Nikosa Galisa (46 točk, 1983), Izraelca Mika Berkovicha (44, 1975) in Dorona Jamchija (44, 1987), Nenada Markovića iz BiH (44, 1997) ...

PODSTRAN MOŠKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Slovenija se je v obračun z olimpijskimi podprvaki iz Tokia podala brez Tobeyja, ki je po prespani noči zaradi bolečin v gležnju, tega si je zvil dan prej ob začetnem skoku za žogo, soigralce spodbujal s klopi. Poškodba po zagotovilih štaba slovenske reprezentance ni hujše narave.

Četudi so se ostali slovenski igralci trudili nadomestiti njegovo odsotnost pod obročema, je Francija v startu tekme znala izkoristiti višino in hitro povedla s 14:3. A nato je sledil šov v režiji Luke Dončića.

Slovenski superzvezdnik je stvari vzel v svoje roke. Do dvanajste minute je dosegel 22 točk ob metu 6:10 iz igre oziroma 4:7 za tri točke. Prvi polčas je končal predčasno zaradi rane na glavi ob nešportni osebni napaki Vincenta Poirierja. Tedaj je imel na kontu 27 točk - iz igre 8:12, za dve točki 3:4, trojke 5:8.

Triindvajsetletni član Dallas Mavericks je predstavo za zgodovino nadaljeval v drugem polčasu. Ob koncu tretje četrtine je bil pri 37 točkah.

Slovenija je najvišjo prednost na tekmi dosegla v 35. minuti (77:67), a jo je v dveh minutah tudi zapravila (80:79). Dončić je z dvema prostima metoma prekinil delni izid tekmeca in vpisal svojo 46. in 47. točko (82:79), koše za potrditev zmage pa so dosegli Goran Dragić (14 točk, met 6:13), Vlatko Čančar (6 točk, met 2:5) in Zoran Dragić (6 točk, 5 skokov). Izjemno obrambno predstavo pod obročema proti visokim francoskim košarkarjem je znova prikazal Edo Murić, ki je ob tem zadel dve trojki in skupaj zbral devet točk.

Aleksander Sekulić, selektor slovenske reprezentance:
''Bal sem se današnjega dne, saj smo imeli med dvema zelo pomembnima in težkima tekmama le 18 ur časa za regeneracijo in pripravo. A reakcija fantov je bila fantastična. Prikazali so neverjetno borbenost, bili so prava ekipa in Dončiću so omogočili nepozaben, zgodovinski večer. Ta fant nas razvaja, vsakič ko stopi na parket. A verjemite, to ni normalno. Luka je pravo čudo od igralca. Zdaj nas čakajo trije dnevi do naslednje tekme, ki nam bodo prišli zelo prav, saj nosilci igre dajejo iz tekme v tekmo svoj maksimum in dokazujejo, kaj jim pomeni igrati za reprezentanco.''

Goran Dragić,  kapetan slovenske reprezentance:
''Kdor je dejal, da je to skupina smrti, je imel prav. Prav gotovo je bila vsaka tekma težka. Če pogledamo nazaj, vidimo, da bi morali tudi ob zmagi nad BiH premagati Francijo. Na koncu je bil tisti hladen tuš celo nekaj pozitivnega. Takrat smo se zbrali kot ekipa. Nato smo odigrali dve težki tekmi. Res sem zadovoljen z našo ekipo. Ko pa ima vsak svojo energijo in pomaga ostalim, smo neustavljivi. Delamo napake, a se znamo pobrati. Luka je bil spet neverjeten.''

Edo Murić, slovenski reprezentant:
''Bilo je težko, saj smo imeli včeraj prav tako zelo naporno tekmo. Francija sodi med najboljše reprezentance na svetu, velika stvar je igrati proti takim igralcem in jih premagati. Pokazali smo pravo energijo, Luka je odigral perfektno tekmo, čestitke pa si zaslužijo tudi vsi ostali igralci in strokovni štab. Kaj novega povedati o Luki je težko. Ko se začne smejati, veš, da bo pravi in da bo tekmec v težavah.''

SPLETNA STRAN EVROPSKEGA PRVENSTVA 2022

Po današnjih tekmah zadnjega kroga predtekmovanja evropskega prvenstva v košarki v skupinah A in B so že znani prvi štirje pari osmine finala. Branilci naslova prvaka iz leta 2017 Slovenci se bodo pomerili z Belgijo, poraženci današnje odločilne tekme za prvo mesto v skupini v Kölnu Francozi pa s Turčijo.

Potem ko so Slovenci na tekmi s Francijo (88:82) na krilih izjemnega Luke Dončića in njegovih 47 točk prišli do prvega mesta v svoji skupini, so čakali še na razplet tekem v Gruziji. Glede na lestvici in razpored bi lahko dobili Črno goro ali Belgijo, nazadnje so bili v Tbilisiju četrti Belgijci.

Če je Slovenija v tekmi z Belgijo jasen favorit, pa se obetajo zanimivi obračuni vsaj na dveh preostalih tekmah osmine finala. Že v tej fazi se bosta namreč pomerila stara košarkarska tekmeca Španija in Litva, pa tudi obračun med Francijo in Turčijo bo nadvse zanimiv. Domačini Nemci so, potem ko so v neposrednem obračunu premagali Francoze in si tako že pred zadnjo tekmo zagotovili drugo mesto v slovenski skupini, za nasprotnike dobili Črnogorce.

Tekme osmine finala bodo v soboto v Berlinu. Po trenutnem predvidenem urniku se bosta ob 12. uri pomerili Turčija in Francija, ob 14.45 uri bo sledil dvoboj Slovenije in Belgije, ob 18.00 naj bi na parket stopili Nemčija in Črna gora ter ob 20.45 uri Španija in Litva.

PARI OSMINE FINALA 41. IZVEDBE EUROBASKETA

V preostalih današnjih tekmah v Kölnu so Litovci po slabem začetku EP lovili nadaljevanje in si ga tudi zanesljivo priigrali. Bosna in Hercegovina po zmagi nad Slovenijo ni zmogla še enega presenečenja, Litva je bila boljša s 87:70. Ob Mariusu Grigonisu s 16 točkami je bil nerešljiva uganka za BiH še Jonas Valančiunas (13 točk, 15 skokov), pri poražencih je Džanan Musa dosegel 22 točk.

V večerni tekmi so Nemci pričakovano premagali Madžare visoko s 106:71. Madžarska je tako ostala brez zmage v predtekmovanju, Nemci so le potrdili drugo mesto, najbolj učinkovit je bil za slovo od kölnskih navijačev Christian Sengfelder z 22 točkami.

V Tbilisiju je bila najbolj zanimiva tekma med Turčijo in Španijo, ki je odločala o prvem mestu. Nazadnje so bili boljši Španci, a je bil izid tesen (72:69). Pri zmagovalcih je Willy Hernangomez dosegel 15 točk in dodal še sedem skokov, pri Turčiji se je z dvojnim dvojčkom izkazal Alperen Sengun s 14 točkami in 12 skoki. Črna gora je premagala gostitelje Gruzijce z 81:73, Kendrick Perry je končal s 17 točkami, Belgijcem pa je kljub zmagi nad Bolgari z 89:80 ostalo četrto mesto. Retin Obasohan je končal pri 25 točkah.

V četrtek bodo na sporedu še zadnje tekme v skupinah C in D. V Italiji so pari Hrvaška - Ukrajina, Estonija - Grčija in Velika Britanija - Italija, v Pragi pa Finska - Nizozemska, Češka - Izrael in Srbija - Poljska.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se