Nazaj

#mojtim, Janja Garnbret in Tadej Pogačar na vrhu v letu 2021

14
dec.
2021
  • Člani

Ljubljana - Janja Garnbret, Tadej Pogačar in slovenska moška košarkarska reprezentanca so postali najboljši športniki leta 2021. Društvo športnih novinarjev Slovenije je razglasitev opravilo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Luka Dončić na tretjem mestu med posamezniki.

Športnik leta je prvič doslej postal Pogačar, bronast na cestni dirki na olimpijskih igrah v Tokiu in zmagovalec dirke po Franciji. Tretjič po letih
2018 in 2019 je v Slovenji prva Janja Garnbret, najboljša športna plezalka na svetu in dobitnica prve zlate olimpijske medalje v zgodovini tega športa. Med ekipami je naslov osvojila košarkarska reprezentanca, četrta na OI, ki je bila najboljša ekipa leta že leta 2017. Nagrado na prireditvi v Cankarjevem domu je prevzel generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije, Rašo Nesterović.

Janja Garnbret je slavila prepričljivo, v glasovanju 115 slovenskih novinarjev je prejela 333 točk. Druga je bila judoistka Tina Trstenjak (129), srebrna v kategoriji do 63 kg na OI. Tretje mesto je pripadlo smučarski skakalki Niki Križnar (77), zmagovalki skupnega seštevka svetovnega pokala, dobitnici dveh medalj na svetovnem prvenstvu.

Tadej Pogačar je dobil 262 točk, drugi je bil zmagovalec prejšnjih dveh let Primož Roglič. Olimpijski zmagovalec v vožnji na čas, ki je ubranil zmago na dirki po Španiji, je prejel 218 točk, tretji je bil košarkarski zveznik Luka Dončić (97).

Slednji je vodil košarkarsko reprezentanco najprej do zmage v kvalifikacijah za OI v Litvi, nato pa še vse do boja za bronasto olimpijsko medaljo v japonski prestolnici. Košarkarji so dobili 66 glasov, druga je bila odbojkarska reprezentanca (37), srebrna na evropskem prvenstvu.

Olimpijski komite Slovenije je ob tej priložnosti podelil tudi svoja najvišja priznanja v olimpijskem letu, olimpijske plamenice ter statue in plakete. Veliko statuo in zlato plaketo sta v imenu moške košarkarske reprezentance prevzela selektorjeva pomočnika Jernej Valentinčič in Dragiša Drobnjak.

Obrazložitve nagrad Športnik leta 2021

Ekipa leta: MOŠKA KOŠARKARSKA REPREZENTANCA
Na seznam za slovensko košarko srečnih mest smo letos dodali Kaunas v Litvi. Naša reprezentanca si je tam z imenitnimi predstavami zagotovila svoj prvi nastop na olimpijskih igrah. V Tokiu pa ni bila le opazovalka dogajanja. Od prve tekme s svetovnimi podprvaki Argentinci so Slovenci leteli na krilih Luke Dončića. Vmes so tudi malo kartali ter z vsakim srečanjem dokazovali, da je ta ekipa na košarkarskem igrišču sposobna velikih stvari. Svoje so dodali še Dragić, Prepelič, Blažič, Tobey in ostali. Skupinski del je Slovenija končala brez poraza, sredi noči po slovenskem času je v četrtfinalu pred rekordnim številom televizijskih gledalcev za ta del dneva v Sloveniji premagala še Nemčijo. Potem pa se ji je veliki finale izmaknil le za met. Polfinale olimpijskih iger je dosežek, ki ga lahko postavimo ob bok naslovu evropskih prvakov. In prepričani smo, da nas bo ta reprezentanca še razveseljevala.



Športnik leta, 3. mesto: LUKA DONČIĆ
Luka Dončić je letos poleti v dresu slovenske reprezentance samo dopolnil izjemne predstave iz lige NBA. Slovenijo je odpeljal na olimpijske igre in na prvi tekmi v Tokiu dosegel kar 48 točk. To je drugi najboljši dosežek v zgodovini olimpijskih košarkarskih turnirjev. Njegova sezona v ligi NBA je bila, kot običajno, prav tako na imenitni ravni: spet je igral na tekmi zvezd, spet je bil izbran v najboljšo peterko rednega dela sezone. Njegovo povprečje v rednem delu sezone je bilo znova blizu trojnega dvojčka, kar samo utrjuje status enega največjih zvezdnikov najmočnejše košarkarske lige na svetu.



Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se