Nazaj

Vadba perspektivnih mladih športnikov možna v mehurčkih

05
jan.
2021
  • Novice

Ljubljana - Vlada RS je na dopisni seji 31. decembra sicer sprostila nekatere ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom na področju športa. Tako je bila sprejeta tudi odločitev, da lahko perspektivni slovenski športniki v kadetski in mladinski konkurenci vnovič trenirajo, vendar le v mehurčkih. Trening mladincev in kadetov, ki so kandidati za reprezentance mlajših starostnih kategorij je tako dovoljen le, če poteka v zaprtih in fizično ločenih skupinah.

URADNI LIST ŠT. 204 Z DNE, 31.12.2020 – STRAN 95, ODLOK 3791

Športno gibalna dejavnost in proces športne vadbe iz prvega odstavka 46. člena Zakona o  športu (Uradni list RS, št.  29/17 in 21/18 –  ZNOrg; v  nadaljnjem besedilu: ZŠpo-1) trenutno nista dovoljena.

Ne glede na prejšnji odstavek je proces športne vadbe dovoljen:
–  športnikom z nazivom olimpijskega, svetovnega, mednarodnega in perspektivnega razreda iz prvega odstavka 33. člena ZŠpo-1,
–  športnikom v  starostnih kategorijah kadeti in mladinci, registriranim v skladu z 32. členom ZŠpo-1, ki so člani državnih reprezentanc (glej opombo),
–  poklicnim športnikom, starejšim od 15 let, ki so vpisani v razvid poklicnih športnikov pri ministrstvu, pristojnemu za šport.


Opomba: Proces športne vadbe športnikov iz druge alineje je dovoljeno izvajati izključno v varnem prizorišču (mehurčku), v katerem so športniki in strokovni delavci v športu fizično izolirani zaradi izvajanja procesa športne vadbe. Mehurček zajema namestitev, prehrano in  prostore, v  katerih poteka proces športne vadbe. Sodelujoči v mehurčku so poimensko določeni in so pred vstopom v mehurček testirani na prisotnost virusa SARS-CoV-2. Za čas izvajanja procesa športne vadbe v mehurčku udeležencem ni dovoljen stik z osebami, ki niso v mehurčku.

V kolikor imate v posamezni klubski sredini možnost in namen vadbo organizirati na omenjeni način vas naprošamo, da se obrnete na vodjo reprezentanc mlajših starostnih kategorij Mirka Jurjavčiča (mirko.jurjavcic@kzs.si), da boste pripravili ustrezne sezname vadečih.

Prav tako je v kolektivnih športnih panogah še naprej dovoljeno izvajanje tekmovanj izključno v najvišjem kakovostnem nivoju nacionalnega, regionalnega, mednarodnega oziroma evropskega tekmovanja. Vse tekme morajo biti odigrane brez prisotnosti gledalcev. Vsem športnikom, ki sodelujejo v omenjenih tekmovanjih, je prav tako dovoljen proces športne vadbe. Pri vseh športnih aktivnostih se morajo upoštevati navodila in priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Košarkarska zveza Slovenije z ostalimi zvezami in športnimi kolegi išče ustrezne rešitve ter predloge ukrepov na področju športa. V prvi vrsti se zavzemamo, da bi bili mladim športnikom čim prej dovoljeni vsaj individualni treningi z omejitvami, ki so navedene za športno rekreativno vadbo. Ko bodo sprejeti in objavljeni novi odloki, bomo člane KZS o tem nemudoma obvestili.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se