Nazaj

Uspešno poletje mlajših reprezentanc

29
avg.
2019
  • Reprezentance

Ljubljana – Nastopi košarkarskih reprezentanc mlajših starostnih kategorij na letošnjih evropskih prvenstvih so za nami. Reprezentančno poletje je zaznamovalo kar nekaj zgodovinskih uspehov, med katerimi prav gotovo izstopa bronasta kolajna fantov do 18 let, ki so si jo priigrali na evropskem prvenstvu v Grčiji. Zlate medalje v diviziji B in s tem uvrstitve v elitno skupino, so se veselila dekleta do 16 let, obe najmlajši reprezentančni selekciji do 14 let pa sta si priigrali kolajni na mednarodnem turnirju Slovenia Ball. Z uspešnimi nastopi so se izkazale tudi ostale generacije, ki so Sloveniji še naprej zagotovile tekmovanje na najvišji ravni.


Za slovenskimi reprezentancami mlajših starostnih kategorij je eno izmed najuspešnejših poletij v zgodovini Slovenije. Reprezentance fantov (U16, U18, U20) so po skupnem seštevku osvojile tretjo najboljšo uvrstitev v zgodovini ter najboljšo uvrstitev po letu 2002. Pri dekletih pa je bilo po tem seštevku najuspešnejše leto 2017. Vse moške reprezentance so v letu 2019 nastopale v najmočnejši konkurenci, medtem ko sta dve reprezentanci deklet zaigrale v nižji diviziji. Na mednarodnem tekmovanju Slovenia Ball, za fante in dekleta do 14 leta starosti, sta uspešno nastopili slovenski ekipi, ki sta posegli po medaljah. Bistveno bolj pomembno, kot so odlični dosežki slovenskih reprezentanc, pa je, da se skozi reprezentančne programe mlajših starostnih kategorij razvijajo igralci in igralke, ki bodo v prihodnosti nosilci slovenskih članskih reprezentanc.

Ob navedenih rezultatih je potrebno upoštevati dejstvo, da so tekmovalni dosežki samo eden od pokazateljev aktualne kakovosti slovenske košarke in njene umeščenosti v mednarodni prostor. Prav tako, je pomembno delo ter zaupanje v prespektivne igralce ter igralke na klubski ravni, kjer klubski trenerji mlajših starostnih kategorij v Sloveniji opravljalo zelo dobro delo.

DODATNI PROGRAMI:
Košarkarska zveza Slovenije v preteklih letih tudi med klubsko sezono skrbi za razvoj perspektivnih mladih košarkarjev in košarkaric. Pri nacionalnem programu za fante in dekleta smo nadaljevali z uspešnim delom, pri obeh spolih pa dodali še kategorijo U14. Tretje leto zapored smo uspešno izvedli tudi programa "nacionalni program PLUS" in "individualni program" ter drugo leto zapored izvedli še dodatna programa - "nacionalni program za telesno pripravo" in "individualni program za telesno pripravo".

FANTJE DO 20 LET

Uvrstitev na EP: 11. mesto in obstanek v diviziji A
Glavni trener: Dejan Jakara
Razmerje zmag in porazov: 3-4
Najbolj koristen igralec (indeks): David Kralj (15.8)
Najboljši strelec: David Kralj (16.2)
Reprezentanca fantov do 20 let je po lanskem nastopu v diviziji B, kjer je z doseženim drugim mestom zagotovila napredovanje, letos nastopila v najmočnejši konkurenci. Naši fantje so v Tel Avivu osvojili 11. mesto ter Sloveniji zagotovili obstanek v diviziji A. Reprezentanca tokrat ni nastopila v najmočnejši zasedbi in bi se, v primeru udeležbe preostaliih košarkarjev, potegovala za najvišja mesta. Da je šlo za zelo kakovostni turnir in dobro uvrstitev slovenske reprezentance priča podatek, da so nižja mesta zasedle reprezentance Italije, Črne gore, Poljske, Srbije in Latvije. Varovanci selektorja Dejana Jakare so po skupinskem delu naleteli na močno špansko ekipo, ki je na koncu osvojila drugo mesto. Slovenci so nato v najpomembnejši tekmi premagali Italijo in zagotovili obstanek v diviziji A. Poleg Italije so premagali še Litvo in Črno goro, izgubili pa s Španijo, Poljsko ter dvakrat z Grčijo.


 

DEKLETA DO 18 LET

Uvrstitev na EP divizije B: 11. Mesto
Glavni trener: Ernest Novak
Razmerje zmag in porazov: 5-3
Najbolj koristna igralka (indeks): Ajda Burgar (13.9)
Najboljša strelka: Lea Debeljak (13)
Po izpadu iz divizije A, so se slovenske košarkarice pogumno in odločno odpravile na evropsko prvenstvo v Skopje, kjer jim je po odličnem začetku zmanjkalo nekaj športne sreče, ob poškodbi najboljše strelke, Lee Debeljak, pa so v izdihljajih tekme izgubile obračuna s Finkami in Dankami. V prvem delu so se naše košarkarice uspešno kosale z najboljšimi in prikazale igre, s katerimi so bile blizu napredovanju. Na koncu so naše košarkarice prišle do 11. mesta, žal pa bo reprezentanca U18 tudi v prihodnje igrala v diviziji B.


 

FANTJE DO 18 LET

Uvrstitev na EP: 3. mesto
Glavni trener: Peter Markovinovič
Razmerje zmag in porazov: 3-4
Najbolj koristen igralec (indeks): Žiga Samar (15.1)
Najboljši strelec: Gregor Glas (14.4)
Slovenska izbrana vrsta do 18 let je evropsko prvenstvo v Grčiji začela z dvema porazoma in eno zmago v skupinskem delu. Varovanci selektorja Petra Markovinoviča so na odločilni tekmi osmine finala premagali Nizozemsko, nato nadigrali še izbrano vrsto Velike Britanije, v polfinalu pa so morali priznati premoč odlični turški zasedbi, ki je na koncu osvojila drugo mesto. Naši fantje so se za tretje mesto pomerili z domačo Grčijo, ki je bila sicer uspešnejša v skupinskem delu tekmovanja, a so Slovenci na koncu z neverjetnim delnim izidom 21:1 povsem zasenčili Grke in se zasluženo veselili prve slovenske medalje po letu 2002. Žiga Samar je bil s povprečjem 7.4 podaje na tekmo drugi podajalec prvenstva, na koncu pa je bil uvrščen tudi v najboljšo peterko turnirja.


 

DEKLETA DO 16 LET

Uvrstitev na EP divizije B: 1. mesto
Glavni trener: Gašper Sluga
Razmerje zmag in porazov: 8-0
Najbolj koristna igralka (indeks): Hana Ivanuša (15.3)
Najboljša strelka: Hana Ivanuša (11)
Slovenske reprezentantke do 16 let so se v drugi polovici avgusta pod vodstvom selektorja Gašperja Sluge odpravile na evropsko prvenstvo divizije B v Sofijo. Slovenke so v skupinskem delu prikazale odlične predstave, samozavestno nastopile tudi v drugem delu in brez praske prišle do finala, v katerem so povsem zasenčile, poleg Slovenije, edino neporaženo ekipo Portugalske. Poleg zlate medalje so se veselile še uvrstitve v elitno divizijo. Na odločilnih tekmah je v ospredje prišel odličen ekipni duh in povezanost tako na igrišču kot izven igrišča, ob tem pa so dodano vrednost dodali še slovenski navijači, ki so v lepem številu odpotovali v Sofijo in se skupaj z reprezentanco veselili prvega mesta.


 

FANTJE DO 16 LET

Uvrstitev na EP: 10. mesto in obstanek v diviziji A
Glavni trener: Dejan Gašparin
Razmerje zmag in porazov: 3-4
Najbolj koristen igralec (indeks): Saša Ciani (21.7)
Najboljši strelec: Urban Klavžar (15.6)
Slovenija je na evropskem prvenstvu do 16 let v Udinah nastopila v zelo močni skupini, kjer je vpisala eno zmago in dva poraza. Naši fantje so nato na tekmi osmine finala, v zadnjih minutah izgubili obračun s Srbijo, nato pa, ko je bilo to potrebno, premagali Nemčijo in Severno Makedonijo. Na koncu so Slovenci v tekmi za deveto mesto izgubili proti Litvi, a so že prej Sloveniji zagotovili obstanek v diviziji A. Reprezentanca U16, ki se je v 21 nastopih zgolj trikrat uvrstila med najboljših osem ekip, je letos dosegla četrti najboljši rezultat. Glede na rezultate zadnjih štirih let in pozitivno kontinuiteto pa smo se v tej starostni kategoriji, najbolj izmed vseh, približali širšemu vrhu. Saša Ciani je bil s povprečjem 11,4 skoka na tekmo najboljši skakalec evropskega prvenstva, ter s povprečnim indeksom 21,7, najkoristnejši posameznik turnirja.


 

SLOVENIA BALL 2019 – dekleta do 14 let


Slovenia Ball je eden največjih in najbolj priznanih mednarodnih turnirjev v kategoriji fantov/deklet U14 v Evropi. Od leta 2004 je na turnirju v Sloveniji sodelovalo več kot 18 držav. Sam slogan "Prvi mednarodni korak k bodočim košarkarskim zvezdam" pravi, da je Slovenia Ball za večino igralcev prva mednarodna izkušnja in tako velik korak, da postanejo bodoči košarkarski zvezdniki, kot so Alex Abrines, Dario Šarić, Ante Žižić, Klemen Prepelič, Santi Yusta in številni drugi, ki so na turnirju doživeli prve mednarodne izkušnje.

Uvrstitev na Slovenia Ball: 3. mesto
Glavna trenerka: Klavdija Oblak
Priznanja: Lea Bartelme – uvrščena v najboljšo peterko turnirja ter najboljša podajalka turnirja. 
Slovenske košarkarice so odlično nastopile na že 15. izvedbi mednarodnega turnirja Slovenia Ball in v skupinskem delu dosegle tri zmage. V polfinalu so morale priznati premoč Madžarkam, na tekmi za tretje mesto, pa so premagale vrstnice iz Poljske ter osvojile bronasto medaljo.


 

SLOVENIA BALL 2019 – fantje do 14 let

Uvrstitev na Slovenia Ball: 1. mesto
Glavni trener: Uroš Drevenšek
Priznanja: Luka Šmitran – uvrščen v najboljšo peterko turnirja ter najboljši podajalec turnirja.
Naši fantje so v skupinskem delu za dve točki izgubili z Izraelci, s katerimi so se na koncu pomerili v finalu. V nadaljevanju so Slovenci premagali vse svoje nasprotnike, na tekmi za prvo mesto pa so po podaljšku, za dve točki, premagali Izraelce ter se na koncu veselili zlate medalje.



 

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se