Nazaj

Slovenci prvič zmagovalci turnirja Slovenia Ball

26
avg.
2019
  • U14 Slovenia Ball

Slovenj Gradec - V nedeljo se je zaključil dvo-tedenski turnir Slovenia Ball 2019, ki je že petnajstič zapored ponudil mladim igralkam in igralcem priložnost, da pridobijo prepotrebne igralske izkušnje, preden se njihova kariera zares začne. Neverjetnih 8 tekmovalnih dni je ponudilo 60 tekem 20 reprezentanc. Pri puncah so prvakinje zasluženo postale igralke Hrvaške, medtem ko je pri fantih prvo mesto osvojila prav reprezentanca Slovenije.

 


URADNA SPLETNA STRAN SLOVENIA BALL 2019


Na Slovenia Ball turnirju za fante smo skozi vse štiri dni spremljali zanimivo in atraktivno košarko. Nič drugače ni bilo zadnji dan.

Deveto mesto je zasedla reprezentanca Ukrajine, ki je bila skupno na dveh obračunih boljša od Bolgarije (56:80 in 67:67).

Za sedmo mesto so se pomerili reprezentanci Madžarske in Severne Makedonije, na čelu z prvim strelcem turnirja, Teom Vojnivikjem (17,67 točke na tekmo). Z zmago 81:61 se je sedmega mesta razveselila reprezentanca Madžarske.

Peto mesto je po sosedskem derbiju pripadlo Hrvaški, katera je do tega uspeha prišla tudi zaradi odličnih iger prvega skakalca turnirja, Jurice Zagoršaka (9,83 skokov na tekmo).

Na tekmi za tretje mesto so se zopet pomerili najboljši ekipi iz skupine B, zmaga pa je zopet pripadla Italiji, katerga je bila z rezultatom 73:63 boljša od Poljakov.

Napetost v dvorani se je tako stopnjevala do 18. ure, ko sta se v velikem finalu zopet pomerili reprezentanci Izraela in Slovenije. Reprezentanci sta se že srečali v derbiju skupine A, takrat je slavil Izrael z rezultatom 70:68. Prva četrtina finalne tekme je bila precej izenačena, v drugi in tretji četrtini pa so Izraelci prestavili prestavo višje in v četrto četrtino stopili z prednostjo 14 točk. V zadnji četrtini so Slovenci v napadu in obrambi pristopili bolj strpno in zadnjo četrtino dobili z rezultatom 4:18 (52:52). V podaljšku je za vodstvo dveh točk 3 sekunde pred koncem poskrbel kapetan slovenske reprezentance in MVP turnirja, Luka Šmitran, ki se je na koncu ustavil pri 23 točkah, 13 skokih, 4 asistencah in 4 ukradenih žogah.


NAJBOLJŠA PETERKA TURNIRJA
Jurica Zagoršak (Hrvaška)
Luka Šmitran (Slovenija)
Yarin Simon Dazanashvili (Izrael)
Alberto Pellizzari (Italija)
Kajetan Kuczawski (Poljska)

NAJBOLJŠI STRELEC: Teo VOJNOVIKJ - Severna Makedonija - (17,67)
NAJBOLJŠI SKAKALEC: Jurica ZAGORŠAK - Hrvaška - (9,83)
NAJBOLJŠI ASISTENT: Luka ŠMITRAN - Slovenija - (3,50)

MVP (najkoristnejši igralec): Luka ŠMITRAN


Jernej Valentinčič, vodja regijskega selekcioniranja:
"Za nami je tudi fantovski del Sloveniaballa, na katerem smo se prvič v zgodovini turnirja uvrstili v finale, tam pa po podaljšku tudi zmagali. V konkurenci takih ekip, kot so letos sodelovale na Sloveniaballu, je to seveda ogromen uspeh, saj so se nekatere reprezentance na sam turnir pripravljale tudi po slaba 2 meseca. Tako kot pri dekletih lahko s ponosom povem, da je teh 14 fantov vse dni garalo za uspeh, niso se predali niti po zaostanku 17 točk v drugem polčasu finalne tekme, bili pa so prava ekipa skozi celoten program priprav in na turnirju samem. Ta generacija prav gotovo ima ogromen potencial in prepričan sem, da bomo v prihodnji marsikaterega od teh fantov spremljali tudi v dresu slovenske članske reprezentance.
S tem je tudi zaključen dvoletni cikel Regijskega selekcioniranja KZS za generacijo fantov letnika 2005, rezultatsko in tudi po košarkarskem napredku ga lahko označim kot izjemno uspešnega. Fantje so tako prvič dobili možnost in občutek nastopa za reprezentanco svoje države, dobili so izkušnjo, kako poteka program in samo delo na večjem tekmovanju in to jim bo prav gotovo v veliko pomoč pri njihovem razvoju v prihodnje. Pravo delo pa se za njih in tudi ostale kandidate pravzaprav šele začenja. Zahvalil bi se vsem trenerjem, ki so sodelovali v programu Regijskega selekcioniranja, vsem klubskim trenerjem in klubom, s katerimi odlično sodelujemo in so prav tako zaslužni za ta uspeh. Za konec pa še posebna zahvala trenerskemu štabu, in sicer trenerjem Urošu, Aljažu in Luki ter fizioterapevtu Luki Winklerju za neizmeren trud.
Z veseljem in velikim optimizmom pričakujem novo sezono Regijskega selekcioniranja in seveda tudi že šestnajstega zapovrstjo turnirja Sloveniaball 2020."

Matevž Homovec, vodja projektov na KZS:
"Letošnji Slovenia Ball je posegel s kar nekaj novostmi in presegel vsa pričakovanja tudi v organizacijskem smislu. Popolnoma nova spletna stran, ki je namenjena zgolj Slovenia Ball turnirju se je izkazala za zadetek v polno. V letošnjem letu smo se okrepili tudi na snemalnem področju, saj smo se z nakupom lastne opreme odločili, da bomo prenašali vse tekme, čez celoten turnir ter v obeh dvoranah. Tudi tukaj smo presegli vsa pričakovanja, saj si je oba turnirja preko spleta ogledalo več kot 80.000 ljudi! Tudi dvorane so bile lepo obiskane in prepričan sem, da je Slovenia Ball turnir eden najboljših turnirjev do 14 let v Evropi! Za to pa je zaslužna ekipa predanih ljudi, ki v teh 14 dneh dobesedno živijo za naš turnir in bi se jim ob tej priložnosti iskreno zahvalil. Hvala tudi občini Slovenj Gradec, zavodu Spotur, hotelu Vabo ter Vili Pohorje in hostlu Slovenj Gradec. Z vsemi naštetimi odlično sodelujemo že več let in zagotovo brez njih turnir ne bi bil to, kar je postal. Idej za prihodnje leto je že veliko, tako da se že veselim naslednjega leta, ko bomo gostili že 16 Slovenia Ball."

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se