Nazaj

Zlatorog po porazu v Ligo Nova KBM za obstanek

03
feb.
2018
  • Liga Nova KBM

Ljubljana - Ilirija je na zadnjem obračunu 16. kola prišla do devete zmage, Zlatorog pa se po porazu poslavlja od možnosti za uvrstitev v Ligo Nova KBM za prvaka. V soboto je Helios po podaljšku ugnal Sixt Primorsko, Šenčur je bil boljši od Rogaške, Krka je v gosteh premagala Hopse. Šentjur je v četrtek ugnal Petrol Olimpijo.

LIGA NOVA KBM, 16. KOLO:

Nedelja, 4. februar:
ILIRIJA : ZLATOROG LAŠKO 88:70 (28:23, 17:13, 18:9, 25:25)
Vončina (6 skokov) in Čučović po 15, Šiško 14 (7 asistenc); Popović in Thomas (5 prid. žog) po 15, Polutak 10 (7 skokov).

STATISTIKA
FOTOGALERIJA

Ilirija si je s prepričljivo moštveno predstavo - pet njenih košarkarjev je prispevalo dvomestno število točk - proti zadnjeuvrščeni ekipi državnega prvenstva zagotovila deveto zmago v letošnji sezoni. Za ljubljansko ekipo, ki si je že pred tekmo zagotovila mesto v drugem delu Lige NKBM, sta po 15 točk prispevala Haris Čučović in Luka Vončina, slednji je pobral še šest skokov, Žan Mark Šiško je dodal 14 točk in podal sedemkrat, Stipe Modrić pa je prispeval 12 točk.

Domače moštvo po prvem košu na tekmi za 2:0 ni več izpustilo prednosti proti gostom, za katere sta po 15 točk prispevala Marko Popović in Cleveland Joseph Thomas Jr. Ključna za zmago je bila tretja četrtina, ko so z izjemno obrambo Laščanom dovolili le devet točk in tako vodstvo povečali na 18 točk.

Po dobrih treh minutah prve četrtine je po trojki izkušenega Modrića Ilirija že vodila za 12 točk (14:2), a se je gostom v naslednjih minutah uspelo približati. S trojko Nejca Bariča so tako zaostanek z 2:35 minute do konca uvodnega dela zmanjšali na vsega dve točki (20:18), vendar so Ljubljančani zatem znova našli ritem v napadu.

V drugi četrtini je Ilirija hitro pobegnila na devet točk prednosti (32:23), s takšno razliko pa se je končal tudi prvi polčas. V tretji četrtini je Ilirija pod taktirko Modrića nadaljevala z odločno igro v napadu, obenem pa so uspešno ustavljali gostujoči napad in si tako za zadnjih deset minut tekme priigrali prednost 63:45 ter miren zaključek tekme.

Ljubljančani se bodo v naslednjem kolu doma pomerili z vodilnim moštvom Sixt Primorske, Zlatorog bo gostoval pri novomeški Krki.

S petim porazom na zadnjih šestih tekmah so Laščani, ki so pred tekmo za tri tedne ostali še brez Uroša Zadnika, ostali brez upanja, da bi se lahko še priključili zgornjemu delu lestvice in boju za prvaka.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Saša Dončić, trener Ilirije:
"Čestitam mojim fantom, da so kljub temu, da smo si že pred tekmo priigrali nastop v Ligi Nova KBM za prvaka, odigrali brez kakršnihkoli kalkulacij."

Aleš Pipan, trener Zlatoroga:
"Pred tekmo smo ostali še brez Uroša Zadnika, ki ne more igrati tri tedne. Nekako se moramo zbrati in najti izhod iz te črne serije."

ŽE ODIGRANO:

Sobota, 3. februar:
SIXT PRIMORSKA : HELIOS SUNS 95:106 (17:22, 22:19, 22:19, 27:28, 7:18) *po podaljšku
Čakarun 30 (8 skokov, 5 podaj), Rebec (6 podaj) in Zupan (5 skokov) po 14; Pelko 30 (9 skokov), Mahkovic 24 (6 skokov), Đumić 16 (9 skokov).

STATISTIKA

Domžalčani so bolje začeli, v drugi četrtini dvakrat povedli z dvomestno prednostjo (33:23, 35:25), vendar so se Primorci vrnili in v drugem polčasu sta se ekipi menjali v vodstvu. Minuto pred koncem zadnje četrtine je Matic Rebec z zadetim metom za tri točke poskrbel za prednost Sixta z 88:86, a na drugi strani je s polaganjem vrnil Blaž Mahkovic.

Izenačena tekma v Luciji je bila pred 200 gledalci tako odločena šele v podaljšku. Marjan Čakarun je dve minuti in četrt pred koncem dodatnega dela zadel dve točki in po prekršku še prosti met za znižanje zaostanka domačih na 93:94. Nato se je domači napad ustavil, do konca je zadel le še Čakarun, in to enkrat samkrat. Gostje so z delnim zaključnim izidom 12:2, osem točk v nizu so zadeli v dobri minuti, prišli do dokaj zanesljive zmage.

Primorsko moštvo je po uspešnem januarju, v katerem si je med drugim zagotovilo mesto v drugem delu Lige Nova KBM, mesto na zaključnem turnirju Pokala Spar, v tednu dni izgubilo še tretjič zapored, drugič v nizu v državnem prvenstvu. Kljub temu na lestvici vodi s 27 točkami pred Heliosom (26) in Petrol Olimpijo (25).

V dresu primorskega moštva se je izkazal Čakarun s 30 točkami, osmimi skoki, petimi podajami in blokadama. Na drugi strani je za goste prav tako 30 točk dal Jure Pelko, zgrešil je le dva od devetih poskusov trojk ter temu dodal devet skokov in podaji, zelo dobro pa ga je spremljal tudi Blaž Mahkovic s 24 točkami, šestimi skoki in tremi podajami.

Sixt Primorska bo v naslednjem kolu DP gostovala pri Iliriji, Domžalčane pa v naslednjem kolu 10. februarja čaka obračun doma s Šenčurjem Gorenjsko gradbeno družbo.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
"Ekipa Heliosa je prišla do zaslužene zmage, saj so igrali z veliko več energije. Pri nas se je poznal manjko energije, noge so bile težke, vendar to ni opravičilo. Tako slabo ne moremo igrati. Na zadnjih treh srečanjih smo odigrali s premalo energije in izgubili skok. Pred nadaljevanjem sezone moramo to popraviti."

Jovan Beader, trener Helios Suns:
"Čestitke fantom za prikazano igro in zmago. Kljub manjšemu šoku ob poškodbi Besedića na začetku tekme, so odigrali izvrstno. Vsi si zaslužijo pohvale, izpostaviti pa gre mladega Klavžarja, ki je odigral odlično. Škoda, da nismo vsega rešili že ob koncu rednega dela, ko je Đumić zgrešil oba prosta meta. Smo se pa nato v podaljšku hitro odlepili z dvema trojkama Pelka in mislim, da na koncu tudi zasluženo slavili. Čestitke za predstavo tudi domači Primorski."

Sobota, 3. februar:
ŠENČUR GGD : ROGAŠKA 79:64 (16:24, 16:12, 25:10, 22:18)
Murić 20 (8 skokov), Martinčič 18, Pavić 13 (9 skokov); Davis 16, Batur 12, Šantelj 11.

STATISTIKA

Šenčur je današnjo tekmo začel z večjim pritiskom, saj si pred njo še ni zagotovil mesta v Ligi za prvaka, kar je Slatničanom že uspelo v prejšnjem kolu z zmago nad Sixtom Primorsko. Današnji dvoboj se je po odlični tretji četrtini domačih razpletel z njihovo zmago, tako da imajo zdaj po osem zmag in porazov.

Po dokaj izenačenem prvem polčasu, v katerem so gostje na začetku pobegnili, a jim je za nadaljevanje ostalo samo še +4, so v tretji četrtini na plin stopili domači košarkarji.

Takrat so košarkarji Rogaške dosegli le deset točk, domači pa so jih tekmecem nasuli 25. Takšna razlika, prednost je narasla že na 19 točk, pa je bila za goste nenadomestljiva tudi ob spet nekoliko boljši igri v zadnjem delu, ki pa so ga vseeno dobili domači, tako da dvomov o zmagovalcu ni bilo že nekaj minut pred koncem.

Pri domačih je bil z 20 točkami najbolj razpoložen Dino Murić, le dve manj pa je prispeval Nejc Martinčič; Smiljan Pavić in Ramo Rizvić pa sta za las ostala brez dvojnega dvojčka; ob devetih skokih je prvi dosegel 13, drugi pa 11 točk. Pri poraženi Rogaški je bilo manj izrazitih strelcev, trije so prišli v dvomestne številke, najboljša sta bila Rashun Davis (16) in Ivan Batur (12).

Rogaška bo v naslednjem kolu 8. februarja gostila Petrol Olimpijo, Šenčur GGD pa bo dva dni pozneje gostoval pri Helios Suns.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:
"Iz srca čestitam mojim košarkarjem. Uvrstitev v Ligo za prvaka je velik uspeh za naš klub. Rad bi se zahvalil klubski upravi na čelu s športnim direktorjem Puharjem, ki nam omogoča odlične pogoje za delo. Tudi v nadaljevanju sezone bomo poskušali igrati z enakim žarom, ki nas je krasil doslej."

Damjan Novaković, trener Rogaške:
"Brez poškodovanih Nikolića in Fona smo odigrali dober prvi polčas in katastrofalen drugi. Razlog za poraz je slab skok in met za tri točke. Upam, da se poškodovani igralci čim prej vrnejo."

Sobota, 3. februar:
HOPSI POLZELA : KRKA 78:80 (26:24, 17:18, 17:15, 18:23)
Vasilić 23, Vuković 16, Čup 13; Cinac 23 (6 skokov), Đapa 19 (8 skokov), Marinelli 10.

STATISTIKA

Današnji dvoboj na Polzeli je bil za obe moštvi zelo pomemben. Krka, ki je imela pred tekmeci dve zmagi naskoka, bi se z novim uspehom že zelo približala Ligi za prvaka, Polzeljani pa so lovili zadnji vlak, da bi se izognili Ligi za obstanek.

Popotnica za nobeno od ekip ni bila dobra, Novomeščani so doživeli tri zaporedne poraze, Hopsi pa pet. Po koncu so bili po tesni končnici bolj veseli Novomeščani, saj so zmagali za dve točki.

Domači so se zavedali, da zanje šteje le zmaga, po začetnem zaostanku so prišli do minimalnega vodstva, toda prednost je bila tako majhna, da sta bili pred nadaljevanjem ekipi še s povsem enakimi možnostmi.

V drugem polčasu je bila slika podobna; moštvi sta se menjali v vodstvu in nista mogli narediti preskoka. Prvega so nato dosegli domači z vodstvom 64:57 v 32. minuti, a je bi tudi odgovor gostov hiter in dve minuti pred koncem je za točko vodila Krka (69:68). Pozneje je povišala prednost na 77:70, mirne roke gostov pri prostih metih v zadnji minuti pa so zagotovile, da je bila prednost ravno dovolj velika za zmago, pri domačih je Marko Vuković s trojko pet sekund pred koncem le še ublažil poraz.

Pri domačih je bil najboljši s 23 točkami Milojko Vasilić, Vuković jih je dodal 16, prav tako 23 točk pa je imel na koncu najbolj učinkovit pri Krki Dino Cinac, z 19 mu je najbolj pomagal Dalibor Đapa.

V naslednjem kolu bodo Hopsi 10. februarja gostili Šentjur, Krka pa bo isti dan doma igrala proti zadnjeuvrščeni ekipi Zlatoroga Laško.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Boštjan Kuhar, trener Hopsov Polzele:
"Čeprav smo vodili 35 minut tekme, smo na koncu na žalost izgubili. Pokopalo nas je slabo izvajanje prostih metov. Zahvalil bi se sodniški organizaciji in sodnikom, ki so opravili svoje delo na nivoju. Tekmo smo izgubili zaradi lastnih napak."

Simon Petrov, trener Krke:
"Veseli me, da smo uspeli koncentracijo držati do konca tekme in jo z borbeno ter srčno igro tudi dobiti."

Četrtek, 1. februar:
ŠENTJUR : PETROL OLIMPIJA 82:66 (22:13, 22:24, 18:12, 20:17)
Popadić in Pešić po 13, Rizman 11; Radulović in Badžim po 16, Sanon 8.

POSNETEK TEKME
STATISTIKA

Košarkarji Šentjurja so v dvoboju z Ljubljančani uprizorili odlično predstavo ter zasluženo osvojili prepotrebni točki v boju za Ligo za prvaka. Tekma je bila odločena v končnici tretje četrtine, ko so gostitelji popolnoma nadigrali državne prvaki iz prestolnice.

Gostitelji so zagrozili že v prvem delu, ki so ga dobili z 22:13, v drugem delu pa narasla na 10 razlike. A košarkarji Olimpije se niso predali, nižali zaostanek in uspeli zaostanek 44:37 z delnim izidom 3:14 spremeniti v vodstvo dveh točk v 25. minuti. A sledil je delni izid 15:0 za domače, s čimer je bila tekma praktično odločena, saj gostje niso več našli moči za vnovičen preobrat. V zadnjem delu je razlika narasla celo na 21.

Pri domačih, ki so imeli predvsem daljšo klop, sta bila s po 13 točkami najbolj uspešna Marko Popadić in Miloš Pešić, za Olimpijo sta jih po 16 dosegla Bojan Radulović in Roko Badžim.

Prihodnji četrtek Olimpijo čaka gostovanje pri Rogaški, Šentjur pa dva dni kasneje novo pomembno gostovanje na Polzeli.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jakša Vulić, trener Šentjurja:
"Čeprav je moštvo Olimpije prišlo v spremenjeni zasedbi, sem od svojih košarkarjev zahteval, da tekmo odigrajo maksimalno zbrano in na nivoju, katerem so odigrali zadnjih nekaj srečanj. V nobenem pogledu nismo smeli podcenjevati mlade ekipe Olimpije. Svojim košarkarjem čestitam za pravi pristop in dobro igro. Večino časa smo tekmo kontrolirali, na koncu pa prišli do zaslužene zmage."

Zoran Martić, trener Petrol Olimpije:
"Tri četrtine tekme smo odigrali dokaj solidno. Nato smo nekoliko naivno reševali nastale situacije v napadu in obrambi. To so domači košarkarji s pridom izkoristili in si priigrali dovolj visoko prednost, ki jim je omogočila, da tekmo zaključijo v svojo korist."


Lestvica Lige Nova KBM:

M Ekipa Z/P Točke
1. Sixt Primorska 11/5 27
2. Helios Suns 10/6 26
3. Petrol Olimpija 9/7 25
4. Ilirija 9/7 25
5. Rogaška 9/7 25
6. Krka 8/8 24
7. Šenčur Gorenjska gradbena družba 8/8 24
8. Šentjur 7/9 23
9. Hopsi Polzela 5/11 21
10. Zlatorog Laško 4/12 20

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se