Nazaj

Velikani slovenske in hrvaške košarke zbrani v Slovenskih Konjicah

19
dec.
2022
  • Ostalo

Slovenske Konjice - V Slovenskih Konjicah je v soboto potekala obeležitev spomina na prvo meddržavno tekmo slovenske in hrvaške košarkarske reprezentance, ki sta jo reprezentanci odigrali 20. maja leta 1992 v Športni dvorani Slovenske Konjice. Obeležitev je potekala v sklopu prireditve Dan konjiške košarke 2022, v organizaciji Ženskega košarkarskega kluba Konjice, Košarkarskega kluba Konjice in Zavod za šport Slovenske Konjice in v sodelovanju s Košarkarsko zvezo Slovenije.
Avtor: ŽKK Konjice; foto: KZS/alesfevzer.com


Prireditve so se udeležili številni člani obeh reprezentanc generacije 1992. V Slovenskih Konjicah so se zbrali Jure Zdovc, Dino Rađa, Alan Gregov, Dušan Hauptman, Boris Gorenc, Slavko Duščak, Zoran Golc, Slavko Kotnik, Roman Horvat, Darko Mirt, Bojan Brodnik, Vlado Mičunović, trener Zmago Sagadin in pomočnika trenerja Martin Gorenc in Tomo Mohorič. Prireditve so se udeležili tudi Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije, Nikola Rukavina, predsednik Hrvaške košarkarske zveze, Igo Gruden, podpredsednik Košarkarske zveze Slovenije, Rašo Nesterović, generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije, Darko Ratajc, župan Občine Slovenske Konjice, Matjaž Han, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Jože Baraga, predsednik skupščine občine leta 1992 in pobudnik organizacije tekme ob otvoritvi Športne dvorane Slovenske Konjice, Dimitrij Hlastec, vodja športne dvorane Slovenske Konjice leta 1992 in so-pobudnik organizacije tekme, sodnik tekme Vinko Potočnik in številni drugi visoki gostje.

Obeležitev 30. obletnice se je začela s prevajanjem uvodnih minut posnetka tekme, ki je v nabito polni športni dvorani potekala 20. maja leta 1992. Sledili so pogovori z nekdanjimi reprezentanti in domačinom Juretom Zdovcem, ki je pojasnil zakaj tistega dne ni bil na parketu konjiške športne dvorane. Dino Rađa je obudil spomine na priprave hrvaške reprezentance na Rogli in se zahvalil organizatorjem prireditve za organizacijo obeležitve tako pomembnega košarkaškega mejnika za Slovenijo in Hrvaško. Zbrane v dvorani je nato preko video nagovora pozdravil Toni Kukoč, ki je vsem zaželel da se spomnijo tistih lepih časov in dobrih ljudi iz pred trideset let.

Nato sta dobila besedo ''krivca'' za organizacijo tekme v Slovenskih Konjicah Jože Baraga, tedanji župan Občine Slovenske Konjice in Zmago Sagadin trener slovenske reprezentance, ki sta skupaj z Dimitrijem Hlastecem organizirala tekmo v novo izgrajeni konjiški športni dvorani. Zmago Sagadin se je ob tej priložnosti zahvalil konjičanom za njihov prispevek k razvoju slovenske košarke pred tridesetimi leti z organizacijo prve meddržavne tekma v Slovenskih Konjicah in tudi za organizacijo obeležitve obletnice tekme trideset let po tem. Nato sta zbrane pozdravila tudi župan Občine Slovenske Konjice Darko Ratajc in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han. Zbrane sta pozdravila še Matej Erjavec, predsednik Košarkarske zveze Slovenije in Nikola Rukavina, predsednik hrvaške košarkarske zveze, ki sta pohvalila dobro sodelovanje med zvezama in poudarila pomen prve meddržavne košarkarske tekme za obe državi. Za nekdanje reprezentante, trenerje in sodnika Potočnika so organizatorji pripravili tudi uokvirjeno skupinsko fotografijo obeh reprezentanc iz leta 1992 in njeno digitalizirano verzijo v obliki NFT-jev.

Na parketu so navijači pozdravili tudi  mladinsko ekipo košarkarskega kluba Comet, generacije 1983, ki je tega leta osvojila tudi republiško prvenstvo: Jure Zdovc, Branko Katanič, Mitja Hlastec, Emil Martinšek, Stanko Šrot, Tomi Leva, Mitja Nerat, Bojan Mikl, Marjan Pučnik, Franc Perkič, Borut Mlakar in Samo Jernejšek. Skupaj so se spomnili tudi trenerja ekipe, pokojnega Vilija Klančnika.

Sklepno dejanje Dneva konjiške košarke je bil ogled filma Pot domov o košarkarski poti Jureta Zdovca, ki je sredi osamosvojitvene vojne za Slovenijo na evropskem prvenstvu v Rimu leta 1991 igral za ekipo Jugoslavije in se tedaj moral tudi odločiti ali bo ostal del jugoslovanske reprezentance ali pa se bo odrekel zlati medalji. V dokumentarnem filmu se Jure Zdovc z nekdanjim novinarjem in komentatorjem TV Slovenija Mihom Žibratom poda na pot spominov, obiščeta nekdanje soigralce iz Rima, vmes pa so tudi igrane sekvence, kjer v vlogi Jureta in Mihe prevmatega igralca Luka Bokšan in Jure Lajovic.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se