Nazaj

V petek žreb kvalifikacij za ženski EuroBasket 2023

17
avg.
2021
  • Članice

Ljubljana – Žensko evropsko košarkarsko prvenstvo bosta konec junija 2023 gostila Slovenija in Izrael. Obe reprezentanci bosta sicer merili moči tudi v kvalifikacijah, a sta na prvenstvo že neposredno uvrščeni. Žreb kvalifikacijskih skupin bo ta petek, ob 11. uri v nemškem Freisingu s spletnim prenosom na Fibinem YouTube kanalu.



V kvalifikacijah bo nastopilo 38 reprezentanc, le 16 pa jih bo zaigralo na evropskem prvenstvu. Slovenija in Izrael sta na EuroBasket kot gostitelja uvrščena neposredno, preostalih 14 pa bo vozovnico lovilo v kvalifikacijah, ki se bodo odvile v treh datumskih oknih.

Prvi cikel se bo odvil med 7. in 15. novembrom (tekme 11. in 14. novembra) 2021, drugi cikel bo na sporedu med 20. in 28. novembrom (tekme 24. in 27. novembra) 2022, medtem ko bo zadnji potekal med 5. in 13. februarjem (tekme 9. in 12. februarja) 2023.

Osemintrideset reprezentanc, pet več kot v kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo, bo razdeljenih v 10 skupin. Osem skupin bodo sestavljale po štiri reprezentance, v dveh skupinah pa bodo nastopile po tri reprezentance. Poleg Slovenije in Izraela se bo na prvenstvo uvrstilo vseh deset zmagovalk kvalifikacijskih skupin ter najboljše štiri drugouvrščene reprezentance.

Pri določanju končnega vrstnega reda v posamezni skupini se bodo upoštevali rezultati vseh odigranih tekem. Pri določanju najboljših štirih drugouvrščenih ekip, ki si bodo priigrale vozovnico na evropsko prvenstvo, pa rezultata s četrtouvrščeno ekipo znotraj skupine ne bosta upoštevana. V primeru, da bosta med štirinajstimi potniki na evropsko prvenstvo tudi Slovenija in Izrael, si bo napredovanje priigrala še peta oziroma šesta drugouvrščena reprezentanca.

Na podlagi uvrstitve na jakostni lestvici, je FIBA reprezentance pred žrebom razdelila v osem kakovostnih bobnov. Ekipe iz bobnov 1, 4, 5 in 8 bodo sestavljale skupine A, B, C, D in E, reprezentance iz bobnov 2, 3, 6 in 7 pa skupine F, G, H, I in J. Skupini E in J bosta imeli po tri udeleženke.

Kakovostni bobni pred žrebom
Boben 1: Francija, Španija, Belgija, Srbija, Turčija
Boben 2: Belorusija, Rusija, Italija, Grčija, Švedska
Boben 3: Črna gora, Velika Britanija, Češka, Slovaška, Latvija
Boben 4: SLOVENIJA, Ukrajina, Bosna in Hercegovina, Madžarska, Hrvaška
Boben 5: Litva, Poljska, Nemčija, Bolgarija, Romunija
Boben 6: Nizozemska, Izrael, Portugalska, Luksemburg, Danska
Boben 7: Švica, Irska, Avstrija, Estonija
Boben 8: Finska, Islandija, Severna Makedonija, Albanija

Žreb moških kvalifikacij za svetovno prvenstvo 31. avgusta

V torek, 31. avgusta pa bo tekmece za svetovno prvenstvo 2023 dobil tudi #mojtim. Žreb kvalifikacijskih skupin se bo začel ob 12. uri, vse informacije glede žreba pa bodo znane v prihodnjih dneh.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se