Nazaj

Slovenke do 20 let postale zmagovalke divizije B

06
avg.
2023
  • Dekleta U20

Slovenke do 20 let so si po napeti tekmi priborile prvo mesto v diviziji B in si s tem priigrale nastop na evropskem prvenstvu divizije A. Z izjemno igro v zadnji četrtini (2:17) so dvoboj zaključile z desetimi točkami prednosti. Z doseženimi 15 točkami sta izstopali Anja Dragar in Hana Sambolić, kar 9 skokov pa je prispevala Hana Ivanuša.

NEMČIJA : SLOVENIJA 47:57 (13:9, 15:22, 17:9, 2:17)
Strelke za Slovenijo: Brecelj 4, Čeh 8, Ivanuša 8, S. Sambolić 2, Šrot, Dragar 15, Gbemuotor, Lazarević, Mićunović, H. Sambolić 15, Stavrov 3, Žeks 2

STATISTIKA

Slovenke do 20 let so se z neverjetno predstavo prebile do najvišje stopničke evropskega prvenstva divizije B in tako slovensko reprezentanco popeljale vse do divizije A. Po izredno napetih prvih treh četrtinah so naše reprezentantke v zadnji na parket stopile še bolj suvereno in povečale prednost. Zadnjo četrtino so tako dobile z delnim rezultatom 2:17. Od nasprotnic so bile boljše v metu za dve točki (32%-48%), podajah (11-13), prostih metih (53%-77%), ukradenih žogah (5-6) in skokih (39-49). Strelsko sta izstopali Hana Sambolić in Anja Dragar, ki sta dosegli vsaka po 15 točk. Pod košom pa se je najbolj izkazala Hana Ivanuša, ki je ekipi priborila 9 skokov.

Slovenska reprezentanca je z borbeno igro dominirala vse od prve tekme skupinskega dela, ko se je pomerila proti Hrvaški. Skupinski del tekmovanja so košarkarice nato končale z le enim porazom – po napeti tekmi so premoč morale priznati Nizozemski. Do finala so se prebile z zmago proti Islandiji in v polfinalu proti Švici. 

Slovenke do 20 let so do zdaj na evropskem prvenstvu zaigrale leta 2016, 2017, 2018 in 2022. V divizijo B so izpadle leta 2018, ko so na Madžarskem prvenstvo zaključile na 14. mestu. Slovenska reprezentanca se je nato za višji kakovostni razred potegovala leta 2022. Košarkarice do 20 let so takrat v polfinalu izgubile proti Turčiji in nato prvenstvo zaključile na četrtem mestu.

Gašper Sluga, trener slovenske reprezentance deklet do 20 let:
Iskrene čestitke dekletom za prikazane igre in osvojeni naslov. Zaslužijo si igranje med elito! Ni bilo najlažje, saj so zaradi poškodb manjkale nekatere nosilke - Mojca Jelenc, Tara Pulevič in Ana Nuša Anžič, na prvenstvu je zbolela še Sophie Gbmuotor, a so ostala dekleta prevzela breme in opravila svoje delo zelo dobro. Ponosen sem na njih in na to, kako smo stopnjevali igre tekom EP-ja ob bučni podpori odličnih navijačev. Ob tej priložnosti gre velika zahvala sodelavcem v štabu - Robi, Željko, Beni, Ula in Tilen so dihali z ekipo in opravili garaško delo, ki ni vidno na daleč, a brez njih danes ne bi imeli zlata okoli vratu. Hkrati pa velika zahvala tudi Košarkarski zvezi Slovenije z direktorjem Mirkom Jurjavčičem na čelu, za zaupanje in vrhunske pogoje, ki smo jih bili deležni. Slovenska ženska košarka ima svetlo prihodnost!

PODSTRAN REPREZENTANCE DEKLET DO 20 LET
SPLETNA STRAN EVROPSKEGA PRVENSTVA DIVIZIJE B DEKLET DO 20 LET
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se