Nazaj

Šentjur kljub porazu v Ligo Nova KBM za prvaka

12
feb.
2018
  • Liga Nova KBM

Ljubljana - Kot zadnji se je v Ligo Nova KBM za prvaka uvrstil Šentjur, ki je sicer izgubil tekmo proti Rogaški, vendar so na gostovanju pri Zlatorogu izgubili tudi Hopsi. Olimpija je ugnala Helios, Šenčur pa je bil boljši od Ilirije, vodilna Primorska je premagala Krko.

LIGA NOVA KBM, 18. KOLO:

Torek, 13. februar:
ŠENTJUR : ROGAŠKA 76:86 (20:28, 16:13, 25:27, 15:18)
Pešić 19, Bolčina (11 skokov) in Popadić po 12; Batur 30 (8 skokov), Pajić (6 skokov) in Vujačič po 15.

STATISTIKA

Šentjur je do zadnjih sekund trepetal za uvrstitev v Ligo za prvaka, na koncu pa jo je po zaslugi Zlatoroga tudi dosegel. Sam je sicer zapravil "žogico za zmago", saj je doma izgubil z Rogaško, Laščani pa so na njegovo srečo s 74:72 premagali Hopse in mu tako zagotovili mesto med slovensko elito v Ligi Nova KBM tudi v prihodnji sezoni.

Rogaška na drugi strani je v rednem delu osvojila drugo mesto z izkupičkom 11-7, torej zmagi manj kot vodilna Sixt Primorska, in se bo v prvem krogu lige za prvaka v začetku marca doma pomerila s četrtouvrščeno ekipo, Šenčurjem Gorenjsko gradbeno družbo. Liga za prvaka bo potekala do 28. aprila, osem ekip pa se bo borilo za štiri polfinalne vstopnice.

Čeprav je Šentjur v Rogaški Slatini izgubil le s košem razlike, tokrat ni imel možnosti za uspeh. Tekma je bila izenačena le na začetku, nato pa so gostje prevzeli pobudo in jo rutinirano držali do konca. Njihova prednost sicer ni bila visoka, a glede na to, da je Rogaška zadela 13 trojk in imela tri igralce, ki so skupaj dosegli 60 od skupno 86 točk, zmaga ni bila pod vprašajem.

Hrvaški igralec z 203 centimetri Ivan Batur je odigral življenjsko partijo za Rogaško. Ob stoodstotnem metu za dve točki (8:8), štirimi trojkami in osmih skokih je dosegel top 10 točkovni izkupiček te sezone v Ligi Nova KBM (30 točk, indeks 33). Po petnajst točk sta dodala Petar Vujačič in Marko Pajić. Pri domačih je Pešić dosegel 19 točk. Šentjur bo v prvem kolu Lige za prvaka gostoval v Domžalah.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jakša Vulić, trener Šentjurja:
"Zaslužena zmaga Rogaške, ki je bila nocoj boljši nasprotnik. Imeli so boljši pretok žoge, dobro igrali v igri "pick'n'roll" in zadevali z razdalje. Bili smo preveč obremenjeni z rezultatom in popustili pod psihološkim pritiskom. Z rezultatom na tekmi v Laškem smo dobili priložnost, da zaigramo v Ligi za prvaka. Morali se bomo dobro pripraviti, da bomo lahko v drugem delu parirali še močnejšim nasprotnikom."

Damjan Novaković, trener Rogaške:
"Zmagali smo na tekmi, ki za nas ni imela rezultatskega pomena. Odigrali smo pošteno, domači pa so se očitno zlomili pod pritiskom. Trenutno nas zanima zgolj le, kako huda je poškodba Davisa."

Torek, 13. februar:
ŠENČUR GGD : ILIRIJA 91:79 (23:27, 29:19, 14:24, 25:9)
Murić 20 (11 skokov), Rizvić 14 (6 asistenc), Pavić (7 skokov) in Pavković po 13; Šiško 16 (10 asistenc), Vončina (7 skokov) in Mladenovski (6 skokov) po 12.

STATISTIKA

Pred zadnjim kolom rednega dela sta bili ekipi izenačeni na izkupičku 9-8; Šenčur Gorenjska gradbena družba je vknjižil trejo zaporedno zmago in bo v prvem kolu Lige za prvaka gostoval v Rogaški Slatini, Ilirija, sicer novinec v prvoligaški druščini, ki je s polovičnim izkupičkom presegla načrte, pa bo 3. marca gost aktualnih državnih prvakov Petrola Olimpije.

V zadnjem kolu so si v Šenčurju nasproti stali trije igralci iz najboljše deseterice Lige Nova KBM. Žan Mark Šiško je potrdil nesporen talent, saj je redni del končal kot prvi podajalec lige Nova KBM (6,7), četrti strelec (17) in tretji po statističnem indeksu (19,7). Smiljan Pavić je najbolje ocenjeni igralec Lige Nova KBM (20,8) pred Blažem Mahkovicem iz Helios Suns (20,6) in hkrati prvi skakalec (8,6), Dino Murić pa je v povprečju tretji strelec lige (17,2) za Miho Lapornikom in Mahkovicem, tretji skakalec (8) in osmi po statističnem indeksu (16,7).

Ilirija je pred zadnjimi desetimi minutami vodila s 70:66, zadnjo četrtino pa so gostitelji dobili s 25:9. Dino Murić je imel 20 točk in 11 skokov, na drugi strani pa je dvojnega dvojčka dosegel Žan Mark Šiško s 16 točkami in desetimi podajami.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:
"Tekmo smo odigrali v valovih, dve četrtini odlično, preostali dve pa pod nivojem, za kar je zaslužna tudi ekipa Ilirije. Čestitam igralcem za deseto zmago v rednem delu Lige Nova KBM in zelo dobro odigran prvi del sezone."

Saša Dončić, trener Ilirije:
"Zaslužena zmaga Šenčurja. Do 35. minute smo spremljali dobro in izenačeno tekmo, nato pa so domačini zaigrali fenomenalno ter naredili delni rezultat 21:2. Očitno smo v manjši krizi, tako, da nam bo zelo prav prišel premor zaradi pokalnih in reprezentančnih tekmovanj. V tem obdobju se moramo resetirati."

Torek, 13. februar:
ZLATOROG LAŠKO : HOPSI POLZELA 74:72 (14:24, 22:17, 16:11, 22:20)
Thomas 25 (7 skokov), Miljković 16 (11 skokov), Barič 10 (6 asistenc); Čup 16, Godler 14, Vasilić 11 (7 skokov).

STATISTIKA

Košarkarji Zlatoroga in Hopsov bodo v nadaljevanju sezone nastopali v Ligi Nova KBM za obstanek. Tam jih čaka deset tekem proti prvim štirim ekipam iz 2. SKL, ki so kolo pred koncem trenutno Terme Olimia Podčetrtek, Mesarija Prunk Sežana, LTH Castings in Celje, enako število zmag kot slednja pa imajo tudi Parklji.

Laščani so redni del končali z izkupičkom 5-13, Hopsi pa so zabeležili šest zmag in dvanajst porazov. Liga za obstanek, kjer se bodo moštva borila za dve mesti v elitni ligi v novi sezoni, se bo začela 3. marca in se končala 25. aprila.

Hopsi so imeli v svojih rokah obstanek v Ligi Nova KBM. Tekma v Šentjurju se je začela eno ur prej in prvi njihov pogoj za obstanek se je izpolnil - Rogaška je premagala Šentjur.

Tekma je v Treh lilijah je bila izenačena in napeta do zadnjega zvoka sirene. Šest menjav vodstva, devet izenačenj na semaforju in drama v končnici. Slabo minuto pred koncem je bil izid poravnan na 70. Nejc Barič je zadel za vodstvo domačih, Andraž Rogelja je izenačil z dvema prostima metoma, koš za zmago pa je nekaj sekund pred koncem dosegel Clevaland Joseph Thomas. V zadnjem napadu so gostje poskusili z metom za tri točke, vendar brez uspeha.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Aleš Pipan, trener Zlatoroga Laško:
"Odigrali smo stoodstotno, kar se nam je obrestovalo in prineslo zmago. Čestitke fantom za zmago, ki pa jo moramo čimprej pozabiti. Sedaj se moramo pripraviti na Ligo za obstanek, kjer je cilj, da obstanemo in se drugo leto vrnemo še močnejši."

Boštjan Kuhar, trener Hopsov Polzele:
"Čestitke ekipi Rogaške za pošteno igro. Želim si, da se ponovno pregleda zadnji koš, ki ga je doseglo moštvo Zlatoroga, saj menim, da je bil dosežem po izteku časa. Upam, da tekma dobi epilog za zeleno mizo."

Torek, 13. februar:
SIXT PRIMORSKA : KRKA 82:72 (20:19, 21:10, 26:30, 15:13)
Rebec 17 (5 skokov), Ferme 16, Zupan (5 skokov) in Kosi (9 skokov) po 11; Šiška 13, Marinelli in Fifolt (8 skokov) po 10.

STATISTIKA

Košarkarji Sixt Primorske so redni del Lige Nova KBM končali na prvem mestu. V osemnajstih tekmah so zabeležili trinajst zmag, hkrati pa so tudi udeleženci zaključnega turnirja pokala Spar, ki ga bo v petek in nedeljo gostila dvorana Tivoli. Koprčani so po zmagah v vseh tekmovanjih najuspešnejša slovenska ekipa v tej sezoni, po prvem mestu v Ligi Nova KBM pa bodo imeli naslednjo priložnost za dokazovanje že v petek, ko se bodo v polfinalu pokala Spar pomerili s Petrol Olimpijo.

Krka je redni del končala pri 50-odstotnem izkupičku na sredini razpredelnice, tako kot vse ekipe v Ligi za prvaka pa bo tekmovanje 3. marca nadaljevala z ničle. Krka se bo v polfinalu pokala Spar merila s Šenčurjem GGD, v prvem kolu lige za prvaka pa bo gostila prav današnjega tekmeca, Sixt Primorsko.

Koprčani so znova pokazali svoj širok spekter igralcev, ki mu Krka, četudi je igrala z enajstimi igralci, ni mogla slediti vseh štirideset minut. Pet igralcev v dvomestnih številkah, Shawn King s 16 skoki, in deset igralcev med strelci je bil prevelik zalogaj za zasedbo Simona Petrova, ki je vseskozi držala priključek, vendar ni bila zrela za preobrat.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
"Čestitke fantom za uspešno zaključen prvi del prvenstva. Zelo zadovoljni smo, da smo prvi del sklenili na prvem mestu lestvice državnega prvenstva. Zagotovo je pomembno, da se na tekmi ni nihče poškodoval, saj obe ekipi v petek čakata polfinalni tekmi Pokala Spar. Večjo minutažo so dobili tudi mlajši košarkarji, zmaga pa je odlična popotnica pred nadaljevanjem sezone."

Simon Petrov, trener Krke:
"Tekma nam je služila kot priprava na veliko bolj pomembno petkovo pokalno srečanje. Veliko priložnosti so zato dobili mlajši igralci in dobro so jo izkoristili."

ŽE ODIGRANO:

Ponedeljek, 12. februar:
PETROL OLIMPIJA : HELIOS SUNS 82:68 (21:19, 22:15, 21:25, 18:9)
Sanon 23, Radulović 19 (5 skokov), Badžim 15 (5 podaj); Mahkovic 16 (13 skokov, 6 podaj), Pelko 14, Shaskov 13.

STATISTIKA

V zadnjem kolu rednega dela lige so v tekmi, ki ni bila rezultatsko pomembna, saj sta bili obe ekipi že pred tekmo uvrščeni v Ligo za prvaka, Ljubljančani predvsem v drugem polčasu nadigrali Domžalčane in prišli do desete zmage. Toliko jih ima tudi danes poraženi Helios.

Olimpija je sicer že v prvem polčasu povedla tudi za 11 točk, a so se gosti še približali. V prvi polovici tretje četrtine so igralci Heliosa z dobrim nizom prišli do izenačenja in celo vodstva s štirimi točkami, a še pred koncem tega dela igre so pobudo spet prevzeli domači in povedli.

Ti so vodstvo v zadnji četrtini le še povečali, med drugim je Bojan Radulović Olimpijo popeljal do vodstva s 13 in 15 točkami razlike v 33. in 36. minuti, ko pa je Roko Badžim v 36. zadel za 79:62, je bil zmagovalec odločen.

V domači ekipi je bil najboljši strelec Radulović z 19 točkami, pri gostih pa Blaž Mahkovic s 16.

Olimpija je na koncu zasedla tretje mesto po rednem delu Lige Nova KBM, Helios je bil peti. Zmaje v prvem kolu Lige za prvaka čaka ljubljanski obračun z Ilirijo, Helios pa bo gostil Šentjur.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Zoran Martić, trener Petrol Olimpije:
"Glede na dejstvo, da smo odigrali praktično brez osmih igralcev, ki so sicer v prvem planu, lahko rečem, da je bila za nas to zelo dobra tekma. Nekateri košarkarji, ki so do sedaj dobivali manj priložnosti, so to danes dobro izkoristili. Pristop k tekmi je bil pravi in mislim, da smo opravili soliden zaključek prvega dela državnega prvenstva."

Jovan Beader, trener Helios Suns:
"Čestitke Olimpiji za zasluženo zmago. Prvič v sezoni lahko rečem, da sem nezadovoljen s pristopom svojih košarkarjev. Predvsem mlajši so tokrat močno zatajili. Verjetno so pričakovali Morgana in Oliverja, pa se jim je bilo proti Olimpijinim mladeničem težko motivirat?! Pokazali so grozen odnos in to se nam ne sme več ponoviti."


Lestvica Lige Nova KBM:

M Ekipa Z/P Točke
1. Sixt Primorska 13/5 31
2. Rogaška 11/7 29
3. Petrol Olimpija 10/8 28
4. Šenčur Gorenjska gradbena družba 10/8 28
5. Helios Suns 10/8 28
6. Ilirija 9/9 27
7. Krka 9/9 27
8. Šentjur 7/11 25
9. Hopsi Polzela 6/12 24
10. Zlatorog Laško 5/13 23

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se