Nazaj

S pripravami na svetovno prvenstvo začela tudi dekliška reprezentanca do 17 let

01
jun.
2022
  • Dekleta U18
  • Dekleta U16
  • Dekleta U17

Ljubljana/Slovenj Gradec – Po fantovski je s pripravami na svetovno prvenstvo začela še dekliška reprezentanca do 17 let. Košarkarice, ki jih vodi selektor Robert Matevžič so se zbrale v Slovenj Gradcu. Slovenke bodo sicer prvič zaigrale med košarkarsko elito, ki bo moči med 9. in 17. julijem merila v madžarskem Debrecenu.

Selektorju Robertu Matevžiču pri delu pomagata pomočnika Robert Stojković in Domen Drobne, trener za telesno pripravo Benjamin Ograjšek ter maserka Nika Kranjec. Vodja reprezentance je Mirko Jurjavčič. Strokovni štab je uvodni dan treningov pozdravil 13 košarkaric. Priprave so začele Tanja Valančič (Akson Ilirija), Alina Žitek (Akson Ilirija), Lea Bartelme (Cinkarna Celje), Ula Krenk (Cinkarna Celje), Zoja Štirn (Cinkarna Celje), Kim Žibert (Cinkarna Celje), Tjaša Turnšek (Janina), Elena Lazarević (Derby Ježica), Manca Marolt (Derby Ježica), Franja Horvat (Krka Novo mesto), Živa Windisch Mišjak (Krka Novo mesto), Hana Ovčina (Pro – Bit Konjice) in Špela Brecelj (Vipava). Ajda Germ (Triglav) se bo ekipi pridružila v četrtek, medtem ko je Ajša Sivka (Tony Parker Adéquat Academy, Francija) v teh dneh na pripravah s člansko reprezentanco v Mariboru. Prvi cikel priprav bo izpustila Zoja Visočnik (Pro – Bit Konjice), ki še okreva po poškodbi.

Tudi pri dekletih bo na svetovnem prvenstvu zaigralo 16 reprezentanc. Štiri reprezentance, ki bodo predstavljale Azijo oziroma Oceanijo bodo znane po njihovem junijskem kontinentalnem prvenstvu, iz Amerike bodo nastopile Združene države Amerike, Kanada, Mehika in Argentina, iz Afrike Egipt in Mali ter iz Evrope gostiteljica Madžarska, Francija, Nemčija, Slovenija in Španija.

SKUPINA A: Mehika, Madžarska, TBD, Azija2
SKUPINA B: Azija1, Francija, Argentina, Slovenija
SKUPINA C: Egipt, Kanada, Španija, Azija3
SKUPINA D: Nemčija, Združene države Amerike, Mali, Azija4

Mlade Slovenke uvodno merjenje moči čaka 9. julija ob 12. uri proti predstavnicam Azije, dan kasneje se bodo ob 15. uri pomerile proti Franciji, zadnjo tekmo skupinskega dela pa bodo 12. julija ob 12.30 uri odigrale proti Argentini.

SPLETNA STRAN SVETOVNEGA PRVENSTVA ZA DEKLETA DO 17 LET

Po odigranih tekmah skupinskega dela vse ekipe napredujejo v osmino finala, v katerem se križata skupini A in B (A1: B4, A2:B3, A3:B2, A4:B1) ter C in D (C1:D4, C2:D3, C3:D2, C4:C1). Zmagovalke tekem osmine finala se uvrstijo v četrtfinale in nadaljujejo z boji za medalje, poraženke pa igrajo tekme za razvrstitev od 9. do 16. mesta.

Naslov svetovnih prvakinj v kategoriji do 17 let branijo ameriške košarkarice. Slednje so od leta 2010, ko je FIBA uvedla svetovno prvenstvo za to starostno kategorijo, sicer osvojile štiri naslove prvakinj. Le leta 2016 so jim krono snele Avstralke.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se