Nazaj

Olimpija potrdila uvrstitev v Ligo Nova KBM za prvaka

24
jan.
2018
  • 1. SKL za ženske

Ljubljana - Košarkarji Ilirije so se z zmago proti Hopsom močno približali uvrstitvi v Ligo za prvaka. Šentjur je še drugič v tej sezoni ugnal novomeško Krko, Helios je bil boljši od Zlatoroga, Rogaška pa je na domačem parketu premagala vodilno Sixt Primorsko. Petrol Olimpija je po preobratu ugnala Šenčur.

LIGA NOVA KBM, 15. KOLO:

Nedelja, 28. januar:
PETROL OLIMPIJA : ŠENČUR GGD 64:59 (23:22, 8:17, 12:17, 21:3)
Sanon 11 (5 skokov), Morgan (8 skokov) in Battle po 10; Murić 15 (11 skokov), Rebec 11, Pavić 9.

STATISTIKA

Košarkarji Petrola Olimpije in Šenčurja so odigrali zadnjo tekmo 15. kola Lige Nova KBM, zmage pa so se na koncu veselili Ljubljančani, ki so si deveti par točk priigrali v končnici tekme oziroma po izjemni zadnji četrtini. V tej so Šenčurjane, ki so izgubili osmič, nadigrali z 21:3.

Šenčur je vodil skorajda celotno tekmo. Olimpija je bila večino prve četrtine v zaostanku, šele Yusuf Sanon je 32 sekund pred iztekom prvih desetih minut slovenske prvake prvič na tekmi popeljal v vodstvo. Gosti so v končnici prvega polčasa pobegnili domačinom na osem točk prednosti, kolikor je znašala ob polčasu. To je Šenčur sredi tretje četrtine nadgradil, največ je vodil za 17 točk (54:37).

Čeprav so Šenčurjani pred zadnjimi desetimi minutami vodili za 13 točk, jim to ni zadoščalo za zmago. Petrol Olimpija je v zadnji četrtini zaigrala kot prerojena, tekmece je povsem nadigrala, jih ujela, ko jih je prehitela, pa je prednost brez večjih težav zadržala.

Najboljši posameznik tekme je bil Dino Murić, ki je dosegel 15 točk, temu je dodal še 11 skokov in tri podaje.

Ljubljančane že v četrtek čaka gostovanje v Šentjurju, Šenčurjani bodo v soboto gostili Rogaško.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Zoran Martić, trener Petrola Olimpije:
"Najpomembnejše je, da smo prišli do zmage. Glede na to, da smo imeli včeraj težko tekmo, nisem pričakoval svežine v nogah mojih igralcev. Všeč mi je, da smo pokazali karakter, se uspeli izvleči iz velikih težav in izničiti prednost Šenčurja. Z zmago smo si že zagotovili nastop v Ligi za prvaka, zato se bomo sedaj lahko bolj posvetili tekmam v Pokalu Spar in regionalni ligi."

Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:
"Izpustili smo lepo priložnost za presenečenje, vendar je tudi to del procesa rasti moštva. Čestitam ekipi Petrola Olimpije za zmago in mojim igralcem za borbenost."

ŽE ODIGRANO:

Petek, 26. januar:
ILIRIJA : HOPSI POLZELA 78:69 (21:14, 17:19, 25:17, 15:19)
Vončina (6 asistenc) in Tončinić po 18, Nikolić 9 (7 skokov); Čup 21 (6 skokov), Rotar 13, Godler (7 skokov) in Vasilić (6 skokov) po 10.

STATISTIKA

Ilirija je proti Hopsom dosegla osmo zmago v tej sezoni ter se z njo močno približala uvrstitvi v Ligo za prvaka. Hopsi so ostali pri petih zmagah in jih v zadnjih treh kolih čaka srdit boj za uvrstitev med najboljših osem ekip.

Ekipi sta bili v prejšnjem kolu polovično uspešni. Ilirija je ugnala Krko (78:76), Hopsi pa so na domačem parketu morali priznati premoč moštvu Helios Suns. Domači so hitro pokazali, da želijo zmagati in uvodna četrtina dvoboja je šla v to smer. Toda po krepkem vodstvu (34:21) v 15. minuti so popustili in tekmeci so jih začeli loviti.

Gostje so bili ob polčasu le še na -5, v 23. minuti pa je bil izid izenačen na 40:40. Toda po tem izenačenju so spet precej bolje zaigrali košarkarji Ilirije, si v nekaj minutah spet priborili lepo prednost, več kot deset točk po treh četrtinah pa so nato znali pripeljati v zanje mirno končnico in do novega para točk.

Pri Iliriji sta v vlogi najboljšega strelca ekipe Žana Marka Šiška (tokrat sedem točk) zamenjala Filip Tončinić in Luka Vončina s po 18, pri Hopsih je Dejan Čup dosegel 21 točk.

V naslednjem kolu bodo Ilirijani 4. februarja gostili Zlatorog Laško, Hopsi Polzela pa že dan prej Krko.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Saša Dončić, trener Ilirije:
"Z daleč najslabšo predstavo v tej sezoni smo prišli do zaslužene zmage, s katero smo se povsem približali uvrstitvi v Ligo za prvaka."

Boštjan Kuhar, trener Hopsov Polzele:
"Čestitam Iliriji za zmago. Škoda za zapravljeno priložnost."

Sobota, 27. januar:
KRKA : ŠENTJUR 89:99 (27:18, 19:27, 19:28, 24:26)
Cinac 31 (12 skokov), Kovačevič 21, Dimec 17 (6 skokov); Pešić 22 (7 skokov), Allen 19 (8 asistenc), Williams 16 (6 skokov).

STATISTIKA

Čeprav so zadeli trinajst trojk, skupaj dosegli 89 točk in imeli v svojih vrstah zelo razpoloženega Dina Cinaca, ki je dosegel 31 točk in 12 skokov, so se morali košarkarji Krke sprijazniti s tretjim zaporednim porazom v Ligi Nova KBM, ki jih je po dolgem času pahnil pod polovično uspešnost (7-8). Na drugi strani so imeli zelo motiviranega tekmeca, ki je zadel eno trojko več, torej 14 iz 22 poskusov, ki je imel šest igralcev v dvomestnih številkah in ki je ob 58-odstotnem metu iz igre dosegel 99 točk.

Izbranci trenerja Jakše Vulića so se s tretjim zaporednim uspehom po več mesecih prvič odmaknili od zadnjih dveh mest v ligi, ki vodita v boj za obstanek, in imajo v zadnjih treh kolih vse možnosti, da se uvrstijo v ligo za prvaka oziroma med prvih osem ekip. Odločilna bo verjetno tekma na Polzeli pri Hopsih 10. februarja, ki so zdaj ob Zlatorogu glavni kandidati za oblikovanje skupine za obstanek.

Šentjur je do zmage prišel postopoma; začetek je bil v domeni Krke, sredina tekme je bila izenačena, druga polovica pa je pripadla gostom. Kljub temu, da so imeli slabi dve minuti pred koncem že devet točk naskoka, so točki reševali vse do konca. Z dvema trojkama in dvema prostima metoma se je Krka približala na 89:90, a do konca tekme ni več dosegla točke. Najprej jo je s trojko oddaljil Corey Allen, vse dvome pa je nato rešil še Samuel Williams s štirimi zaporednimi točkami.

V 16. krogu bo Šentjur gostil Petrol Olimpijo (1. 2.), Krka pa bo gostovala na Polzeli (3. 2.).

Izjavi trenerjev po tekmi:

Simon Petrov, trener Krke:
"Fantastičen strelski večer Šentjurja. Mi pa moramo najti način, kako igrati v obrambi, da do tega v prihodnjih tekmah ne bo več prihajalo."

Jakša Vulić, trener Šentjurja:
"Čestitam mojim igralcem za veliko in pomembno zmago. Do nje smo prišli z izjemno dobro igro v napadu. Uspešni smo bili predvsem pri metu za tri točke in ravno to je prelomilo tekmo. Ne morem biti zadovoljen z našo igro v obrambi, vendar se ob zmagi o tem ne razmišlja. V prvem polčasu nam je težave pod obročem povzročal Žiga Dimec. Zahvalil bi se navijačem, ki so nas podpirali na gostovanju v Novem mestu. Menim, da nas je njihovo navijanje popeljalo do novih dveh točk."

Sobota, 27. januar:
HELIOS SUNS : ZLATOROG LAŠKO 79:76 (23:19, 13:21, 24:15, 19:21)
Mahkovic 22 (9 skokov), Besedič 18 (5 skokov), Pelko 13 (9 skokov); Polutak 14 (8 skokov), Zadnik 13, Barič 12 (7 asistenc).

STATISTIKA

S tretjo zaporedno zmago, deveto v Ligi Nova KBM, si je Helios Suns tudi teoretično zagotovil Ligo za prvaka, Zlatorog pa je z enajstim porazom tri kola pred koncem prvega dela še globlje zakorakal v Ligo za obstanek. Hkrati je Šentjur zmagal v Novem mestu, kar pomeni, da imajo Laščani dve zmagi zaostanka za osmim mestom, ki vodi v Ligo za prvaka.

Rezultat je bil petkrat izenačen, ekipi sta se večkrat izmenjali v vodstvu, domači so imeli največ enajst točk prednosti, gostje devet, na koncu pa je zmagovalca odločila ena žoga oziroma uspešno zadeti prosti meti pri Helios Suns. Prvi strelec Lige Nova KBM Blaž Mahkovic jih je vrgel kar 20, domačini skupaj 39, samo v zadnji minuti sedem. Zadnjega na tekmi pet sekund pred koncem je Jure Pelko zgrešil, tako da so imeli Laščani še priložnost za podaljšek, vendar Marko Popović ni zadel trojke.

Mahkovic je z 22 doseženimi točkami na povprečju 21 točk na tekmo - drugi strelec Lige Nova KBM je zdaj že bivši član Zlatoroga Miha Lapornik (19,1), tretji pa je Žan Mark Šiško (17,6), s statističnim indeksom 26 (9 skokov, 12 prejetih osebnih napak) pa je pred zadnjo tekmo 15. kola (Petrol Olimpija - Šenčur Gorenjska gradbena družba, nedelja 19.00) prvi kandidat za MVP kroga.

V naslednjem kolu bodo Domžalčani gostovali pri vodilni Sixt Primorski (3. 2.), Zlatorog pa pri Iliriji čaka drugo od treh zaporednih gostovanj.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jovan Beader, trener Helios Suns:
"Zmaga je vse, kar lahko dobrega potegnemo s te tekme, ostalo je za pozabo. Opozarjali smo fante, da je Zlatorogu vsaka zmaga kot finale, pa niso poslušali. Po dobrem začetku tekme in vodstvu 18:9 smo očitno mislili, da je tekma že dobljena. Vrnili so se s trojkami Polutaka, za katerega smo se dogovorili, da ga ne smemo pustiti samega pri metu. Smo pa na koncu izenačeno končnico ponovno obrnili sebi v prid, tako da ta karakter očitno vseeno imamo."

Aleš Pipan, trener Zlatoroga Laško:
"Danes smo izgubili pomembno tekmo za naš klub, a menim, da bi lahko bilo tudi drugače."

Sobota, 27. januar:
ROGAŠKA : SIXT PRIMORSKA 79:68 (19:12, 18:20, 18:18, 24:18)
Pajić 16 (7 skokov), Fon 15, Davis 13 (7 asistenc); Morina 20 (5 skokov), Čakarun 15 (5 skokov), Hodžić 7.

STATISTIKA

Z deveto zmago se je Rogaška vrnila pod vrh Lige Nova KBM, na katerem še naprej kraljuje Sixt Primorska, ki je doživela prvi poraz po štirih zmagah oziroma četrtega v državnem prvenstvu.

Zmaga Slatinčanov z 79:68 je zaslužena, saj so bili v ospredju večino srečanja, tudi v izenačenih trenutkih na začetku zadnje četrtine pa so ohranili mirno kri in natančno roko. Ključna je bila 35. minuta, ko je Sixt Primorska pri zaostanku 58:63 naredila osebno napako, trener Jurica Golemac pa je dobil še tehnično. Gostitelji so to izkoristili za povišanje vodstva, ki ga do konca tekme niso več izpustili iz rok.

Domači trener Damjan Novaković je imel tokrat kopico razpoloženih igralcev, pet jih je doseglo deset ali več točk, pri Koprčani pa sta izstopala le Gezim Morina z 20 točkami in Marjan Čakarun s 15. Pri Rogaški je bil prvo ime Marko Pajić s 16 točkami (7 skokov), eno manj je dosegel Miha Fon, 13 jih je zbral Rashun Jarrel Davis (7 podaj), enajst jih je imel Žan Kosič, deset pa Dragiša Drobnjak.

Rogaško 3. februarja čaka gostovanje v Šenčurju, Sixt Primorska pa bo gostila Helios Suns.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Damjan Novaković, trener Rogaške:
"Odigrali smo dobro tekmo, do zmage pa smo prišli predvsem z dobro obrambo. Zavedamo se, da to ni bila prava Primorska, saj je ekipo zdelala pot v Cetinje, kjer so Primorci odigrali tekmo regionalne lige. Hvala publiki za obisk in glasno podporo."

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
"Čestitke Rogaški za zasluženo zmago. Niti mentalno, niti fizično nismo bili prisotni na tej tekmi, kar je povsem razumljivo, vendar tako ne smemo izgledati. Tudi tekme brez rezultatskega pomena moramo odigrati bolj zbrano."


Lestvica Lige Nova KBM:

M Ekipa Z/P Točke
1. Sixt Primorska 11/4 26
2. Petrol Olimpija 9/6 24
3. Helios Suns 9/6 24
4. Rogaška 9/6 24
5. Ilirija 8/7 23
6. Krka 7/8 22
7. Šenčur Gorenjska gradbena družba 7/8 22
8. Šentjur 6/9 21
9. Hopsi Polzela 5/10 20
10. Zlatorog Laško 4/11 19

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se