Nazaj

Liga Nova KBM: V sosedskem derbiju po drami boljša Rogaška, veselje tudi v taboru Zlatoroga in Šentjurja, 41 točk Atanackovića!

27
mar.
2021
  • Liga Nova KBM

Ljubljana – V 5. kolu Lige Nova KBM smo bili priča sosedskemu derbiju v Podčetrtku, kjer je gostujoča Rogaška v zelo zanimivi in rezultatsko tesni tekmi odnesla zmago v 13 kilometrov oddaljeno Rogaško Slatino. Zlatorog Laško je bil boljši od Kranjčanov, Šentjur pa v razburljivi končnici od igralcev iz Polzele. Košarkar Term Olimia Podčetrtka, Simo Atanacković, je z 41 točkami, 5 skoki in 4 podajami dosegel statistični indeks 47.

LIGA NOVA KBM, 2. DEL TEKMOVANJA
5.kolo - Liga za prvaka
Sobota, 27. marca


TERME OLIMIA PODČETRTEK : ROGAŠKA 87:88 (25:30, 15:16, 25:20, 22:22)
Terme Olimia Podčetrtek: Strnad 20, Škorjanc 5, Tomažič 10, Atanacković 41, Vasilić 11.
Rogaška: Božak 3, Vujačić 9, Sivka 3, Nichols 33, Zupan 10, Gabrovšek 10, Šantelj 6, Blackshear 14.
CELOTNA STATISTIKA
Rogaška je po preobratu v zadnjih treh minutah tekme dobila lokalni derbi 5. kola Lige Nova KBM za prvaka. Nadoknadila je zaostanek desetih točk in pokvarila rekordni večer Sima Atanackovića, ki je z 41 točkami in statističnim indeksom 47 postavil rekord sezone po točkah in valorizaciji. Že po prvi četrtini je bilo jasno, da bo tretji sosedski obračun v tej sezoni - doslej sta ekipi razdelili izkupiček z zmagama v gosteh - nekaj posebnega. 207 centimetrov visoki Atanacković je v prvih desetih minutah dosegel 20 točk, organizator igre Rogaške David Christopher Nichols, ki je bil prejšnji rekorder sezone po točkah (36), pa jih je zbral 19. Izenačena predstava se je nadaljevala v drugem polčasu, dokler niso domači košarkarji naredili delni izid 19:5 in tri minute pred koncem tekme povedli s 87:77. A tu so tudi obstali. Do zadnjega zvoka sirene niso več dosegli koša. Rogaška se je 33 sekund pred koncem približala na 87:86, junak tekme pa je postal Nichols, ki je tri sekunde pred iztekom časa zadel dva prosta meta.
Enaintridesetletni Simo Atanacković je iz igre metal 19:23 (3:5 trojke), ob tem pa je zbral pet skokov in štiri podaje. Na drugi strani je šest let mlajši Američan tekmo končal pri 33 točkah (met iz igre 12:21, trojke 3:5), petih podajah in štirih skokih (indeks 27).
Rogaška, ki je zabeležila četrto zmago, bo naslednji teden odigrala dve tekmi, in sicer v torek, 30. marca, v Novem mestu, ter tri dni kasneje doma s Cedevito Olimpijo, Podčetrtani, ki so zdrsnili na izkupiček 2-3, pa bodo na parket znova stopili 3. aprila doma proti Helios Suns.

LIGA NOVA KBM, 2. DEL TEKMOVANJA
5.kolo - Liga za obstanek
Sobota, 27. marca


ECE TRIGLAV : ZLATOROG LAŠKO 66:77 (21:19, 17:12, 9:23, 19:23)
ECE Triglav: Grubelič 17, Dornik 16, Praljak 7, Ješe 4, Milašinović 18, Rodič 2, Smrekar 2.
Zlatorog Laško: Benson 15, Jereb 8, Požin 8, Kellner 7, Grušovnik 13, Ličen 8, Routt 8, Strel 10.
CELOTNA STATISTIKA
Igralci ECE Triglava so se pred tekmo 5. kola Lige za obstanek znašli v resnih težavah glede obstanka v ligi, saj za pobeg z zadnjega mesta potrebujejo nekaj zaporednih zmag. Prva priložnost se jim je ponudila že v soboto, ko so gostili košarkarje iz Laškega. Laščani pa so si z nekaj zadnjimi porazi tudi zakomplicirali prej veliko bolj zanesljivo uvrstitev v četrtfinale Lige Nova KBM, zato so na sobotni tekmi tudi želeli priti do zmage. Domača ekipa je nastopila brez Andreja Stavrova in Gabra Ožegoviča a kljub temu odigrala dober prvi polčas, v katerem so si nabrali sedem točk prednosti. A skrajšana rotacija igralcev iz Kranja ni zadržala dobrega rezultata iz prvega polčasa, saj so v tretji četrtini na parketu z delnim rezultatom 15:0 prevladovali Laščani in ta del igre dobili s kar 14 točkami prednosti. V zadnjem delu pa so gostje uspešno držali vse niti igre v svojih rokah in zasluženo zmagali. Soliden met za tri točke (41%) in 11 skokov več je bilo dovolj za zmago gostujoče ekipe, ki je tako še aktivno v boju za četrtfinale Lige Nova KBM, Triglavani pa se po današnjem srečanju, na katerem so izvedli le 4 uspešne podaje, vse bolj pogrezajo na zadnjem mestu državnega prvenstva.
Pri domači ekipi velja je Dejan Milašinović dosegel 18 točk, sledil mu je Sandi Grubelić s 17. Pri gostih je najboljši strelec postal Casey Benson s 15 doseženimi točkami, Matic Grušovnik je 13 točkam dodal še 10 skokov.
V naslednjem kolu bodo košarkarji iz Kranja 3. aprila odšli na pot v Šentjur, Laščani pa bodo isto soboto gostili Hopse iz Polzele.

HOPSI POLZELA : ŠENTJUR 88:92 (29:24, 21:21, 23:35, 16:22)
Hopsi Polzela: Collins 16, Jurček 9, Mikulić 16, Miljković 4, Goltnik 5, Carver 16, Kosič 19, Habot 4.
Šentjur: Špan 5, Tabak 6, Držić 12, Đapa 24, Mitrović 22, Samac 4, Ledl 17, Nemanič 2.
CELOTNA STATISTIKA
Igralci Šentjurja so odšli na gostovanje v Polzelo z določeno dozo mirnosti, saj konkretno držijo prvo mesto v Ligi za obstanek, s tem pa tudi vozovnico za četrtfinale Lige Nova KBM. Hopsom je pred tekmo po glavi hodila le misel na zmago, saj z Zlatorogom iz Laškega bijejo bitko za zadnje mesto v četrtfinalu. Domača ekipa je vodila večji del srečanja, največ v 21. minuti, in sicer za 10 točk (55:45), a so gostje pokazali zvrhano mero nepopustljivosti in tekmecem niso dovolili, da so se rezultatsko močneje odlepili. V zadnjo četrtino so igralci Polzele vstopili s tremi točkami prednosti in pred nami je bila zanimiva končnica, v kateri so gostje iz Šentjurja prvič povedli v 36. minuti (84:85), v zadnji dve minuti pa sta ekipi vstopili pri izenačenem rezultatu (87:87). Nato so gostje s košem najboljšega strelca srečanja, Daliborja Đape spet povedli, njihovo prednost pa je z dvema zadetima prostima metoma 56 sekund pred koncem tekme izničil Žiga Jurček. Po nekaj zgrešenih metih v napadu obeh ekip je Šentjur zakorakal v svoj zadnji napad, ki so ga zaključili 7 sekund pred koncem tekme s trojko, ki jo je iz kota zadel Jernej Ledl, domači pa nato niso več uspeli priti do meta za izenačenje iz izdelane situacije in zmaga je odšla v Šentjur. V izenačenem srečanju so odločale malenkosti, predvsem so bili gostje natančni pri metih za tri točke, saj so jih izvajali 50%.
Najbolj učinkovit igralec Hopsov je bil Žan Kosič, ki je dosegel 19 točk, Anthony Collins (12 podaj), Aaron Carver (9 skokov) in Josip Mikulić pa so dodali po 16 točk. Pri gostujoči ekipi je bil najboljši strelec Dalibor Đapa, ki je dosegel 24 točk in 8 skokov, 22 jih je prispeval Stefan Mitrović.
Moštvo iz Polzele bo v naslednjem kolu 3. aprila gostovalo v Laškem, Šentjur pa bo isti dan odigral tekmo na domačem parketu proti ECE Triglavu.

RAZPORED TEKEM IN LESTVICA LIGE NOVA KBM
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se