Nazaj

Liga Nova KBM: Sixt Primorska in Olimpija do novih zmag

07
dec.
2017
  • Liga Nova KBM

Ljubljana - V soboto in nedeljo so bile na sporedu tekme 9. kola Lige Nova KBM. Na lokalnem derbiju v Rogaški Slatini so domači košarkarji za dve točki ugnali Šentjur, Hopsi pa so pred svojimi navijači premagali Zlatorog. V nedeljo je Šenčur premagal Ilirijo, Helios je izgubil z Olimpijo, Sixt Primorska je v gosteh ugnala Krko.

LIGA NOVA KBM, 9. KOLO:

Nedelja, 10. december:
ILIRIJA : ŠENČUR GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA 68:76 (15:10, 18:20, 20:18, 15:28)

Modrić 18 (7 skokov in 5 podaj), Šiško 15, Mladenovski 14 (6 skokov); Rebec 19, Murić 17 (11 skokov), Pavić 14 (9 skokov).

STATISTIKA

Moštvi sta bili pred začetkom tekme izenačeni na lestvici, potem ko sta bili v prejšnjem kolu polovično uspešni. Ilirija je ugnala vodilno Sixt Primorsko, Šenčur pa je izgubil s Helios Suns. Ilirija je tokrat proti sosedu na lestvici po izenačeni tekmi klonila, tako da sta zdaj ekipi zamenjali mesti.

Večji del tekme je bil zelo izenačen. Ob nizkem rezultatu v prvi polovici tekme, gostje so začeli z le desetimi točkami v prvi četrtini, so se strelci nekoliko izboljšali ob koncu, tesen izid pa je ostal do zadnjih minut.

Še v 37. minuti so gostje vodili le za dve točki (63:61), potem pa je stvari v svoje roke prevzel prvi mož Šenčurja v tej sezoni Dino Murić. Dosegel je dva koša in zadel še dva prosta meta, tako da so bili pri 69:62 gostje že zelo blizu zmagi. Na domači strani je odgovoril Žan Mark Šiško, najboljši strelec Ilirije v tej sezoni, ter jo s trojko še približal na 68:72. Potem pa je zgrešil še en met za tri (skupno na tekmi so imeli domači skromen met izza črte 5-32), kar je Šenčur izkoristil za še zadnje točke in dokaj zanesljivo zmago.

Šiško je tekmo končal pri 15 točkah, še tri več je prispeval Stipe Modrić, pri zmagovalcih pa je bil najučinkovitejši Jan Rebec z 19 točkami, Murić pa je za dvojni dvojček ob 17 točkah prispeval še 11 skokov.

Ilirija bo v 10. kolu prihodnjo nedeljo gostila Petrol Olimpijo, Šenčur pa bo v soboto gostoval v Novem mestu.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Saša Dončić, trener Ilirije:
"Zaslužena zmaga Šenčurja. Ekipi sta se ves čas izmenjavali v vodstvu, na koncu pa sta odločili dve žogi. Gorenjci so imeli danes več sreče in zasluženo zmagali."

Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:
"Ilirija v tej sezoni igra odlično in ni nam bilo lahko priti do pomembnih dveh točk. Ključno je bilo, da smo odigrali dobro v obrambi in dobili skok."

Nedelja, 10. december:
HELIOS SUNS : PETROL OLIMPIJA 75:84 (23:22, 13:19, 17:21, 22:22)
Mahkovic 26 (9 skokov), Močnik 19 (5 podaj), Rojc in Besedič po 11; Badžim 21 (6 podaj), Lorbek 18, Morgan 17 (7 skokov).

STATISTIKA

Petrol Olimpija je v svoji osmi tekmi državnega prvenstva zabeležila peto zmago. V Domžalah je pri motiviranih tekmecih - kar nekaj izmed izmed njih je že nosilo zeleno-beli dres, izgubila le prvo četrtino, potem ko si je priigrala kolikor toliko zanesljivo vodstvo, pa je tega tudi znala zanesljivo nadzorovati.

Ljubljančani so tekmo dobro začeli. V uvodnih minutah so prišli do vodstva 8:2, ki pa je hitro skopnelo, predvsem po zaslugi Blaža Mahkovica, ki je bil v prvi četrtini nerešljiva uganka za ljubljansko obrambo, v desetih minutah je dosegel 11 od skupno 26 točk (indeks 32). Prav Mahkovic je bil tisti, ki je Domžalčane popeljal v prvo vodstvo (20:18), po trojki Jureta Močnika so Domžalčani vodili že za pet točk, kar je bilo tudi njihovo najvišje vodstvo na tekmi.

Gostitelji so dobili prvo četrtino, nato pa so kontrolo nad rezultatom prevzeli gosti, ti so vodili vso drugo četrtino, Domžalčanom je še uspelo izenačiti na 36:36, ob koncu polčasa pa je Olimpija s trojko Domna Lorbka in košem Jordana Morgana pobegnila na pet točk. V tretji četrtini je vodstvo povišala na +11, v četrti je vodila tudi z 12 točkami razlike. Domžalčani so se nekajkrat približali na šest točk zaostanka, 33 sekund pred koncem tudi na štiri, a je nato Lorbek zadel prosta meta, z 21 točkami najučinkovitejši ljubljanski igralec Roko Badžim (dosegel je tudi pet trojk v sedmih poskusih) pa je s trojko postavil končni izid.

Domžalčani bodo v 10. kolu prihodnjo nedeljo gostili Rogaško, Ljubljančani pa bodo gostovali pri Iliriji.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jovan Beader, trener Helios Suns:
"Zaslužena zmaga Olimpije, ki je kontrolirala tekmo od prve minute dalje. V nekem trenutku smo sicer ujeli priključek, a so Ljubljančani zadeli, ko je bilo najbolj potrebno in pomembno. Imeli smo težave z njihovo obrambo, kjer smo slabo napadali prevzemanje in njihove visoke igralce. Ob Mahkovicu in Močniku nam je tokrat manjkal še kakšen razpoložen košarkar več, da bi lahko resneje ogrozili Olimpijo."

Gašper Okorn, trener Petrol Olimpije:
"Mislim, da smo v Domžalah zasluženo zmagali. Imeli smo pravi pristop, odigrali smo zelo solidno tudi v obrambi in se držali zastavljenih nalog. Bolj kot novi dve točki je ta zmaga pomembna za vzdušje po težkem porazu."

Nedelja, 10. december:
KRKA : SIXT PRIMORSKA 66:79 (14:15, 14:25, 20:17, 18:22)
Kovačevič in Bratož po 18, Dimec 7 (8 skokov); Joksimovič 20, Vujasinović 14 (8 skokov in 11 podaj), Zupan in Kosi po 10. 

STATISTIKA

Obračun prvouvrščene ekipe z osmouvrščeno je pripadel favoriziranim Primorcem, ki so vodili večino tekme. Novomeščani so se jim nazadnje približali v 38. minuti, zatem pa so znova stvari postavili na svoje mesto in prišli do sedme zmage. Na drugi strani so Dolenjci doživeli peti poraz.

Potem ko sta bili ekipi večino prvega polčasa precej skupaj, pobudo so imeli gosti, so slednji do prve večje razlike prišli v zadnjih treh minutah druge četrtine. Prav v 20. minuti je za dotlej največjo prednost 40:28 poskrbel Nebojša Joksimovič s trojko.

Primorci so svojo prednost v tretji četrtini še povečali, tako so, denimo, v 26. in 27. minuti že vodili za 17 točk, domačini pa so do konca četrtine razliko prepolovili in ohranili upe za ugoden razplet v zadnjem delu igre.

Krkaši so se v zadnji četrtini hitro spet znašli v večjem zaostanku, toda v 36. minuti je Maj Kovačevič Dolenjce znova spravil v igro, ko je zadel trojko za 62:68. Malo zatem, v 38. minuti, je Dalibor Đapa z novo trojko še zmanjšal razliko na 65:70, a to je bilo tudi vse, kar so gostitelji zmogli. Nekaj njihovih zapravljenih napadov so izbranci Jurice Golemca kaznovali, ko je Daniel Vujasinović 31 sekund pred koncem zadel za 77:66, je bilo upov za Krko konec.

V dresu Krke sta bila s po 18 točkami najboljša strelca Kovačevič in Domen Bratož, pri Sixtu pa je bil strelsko najbolj učinkovit Joksimović z 20 točkami. Izkazal se je tudi Vujasinović s 14 točkami, 11 podajami in osmimi skoki.

Novomeščani bodo v 10. kolu v soboto gostili Šenčur, Primorska pa bo gostovala na Polzeli.

Sixt Primorsko je na tekmi v Novem mestu vodil pomočnik trenerja, Sebastjan Krašovec, saj je glavni trener Jurica Golemac na prejšnji tekmi dobil dve tehnični napaki in tako prepoved vodenja moštva na tekmi devetega kola.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Simon Petrov, trener Krke:
"Naša današnja igra ni bila na ravni, kakršna bi morala biti, če bi želeli premagati kakovostnega nasprotnika kot je Primorska. Bili smo slabi v vseh elementih košarkarske igre, tudi v skoku, kjer smo v prejšnjih tekmah bili veliko boljši od nasprotnikov. Tokrat nas je Primorska nadskakala. Bilo je preveč napak v obrambi in slabih odločitev v napadu in to nas je stalo zmage."

Sebastjan Krašovec, pomočnik glavnega trenerja KK Sixt Primorske:
"Fantje so odigrali tako, kot smo se pred tekmo dogovorili v garderobi. Kljub dejstvu, da se je košarkarjem Krke uspelo v končnici zadnje četrtine nevarno približati, smo ohranili mirne živce, in tekmo brez večjih težav pripeljali do konca."

Že odigrano:

Sobota, 9. december:
ROGAŠKA : ŠENTJUR 84:82 (22:21, 22:17, 14:23, 26:21)
Nikolić 33 (8 skokov), Kosič 11, Pajić 10 (5 skokov); Bolčina (7 skokov) in Williams (5 skokov) po 16, Popadić 13 (7 asistenc).

STATISTIKA

Tako kot so košarkarji Rogaške zabeležili tretjo zaporedno zmago, je Šentjur doživel tretji poraz v nizu. Slatinčani so po devetih kolih oziroma skoraj polovici rednega dela Lige Nova KBM pri izkupičku 6-2 in trdno zasidrani v vrhu razpredelnice, Šentjur pa je zdrsnil na 3-5 in se bo moral še krčevito boriti za Ligo za prvaka, v katero napreduje prvih osem ekip.

Rogaška je imela v svojih vrstah znova zelo razpoloženega Mitjo Nikolića. Nekdanji slovenski reprezentant in starejši brat 'zlatega' Alekseja je dosegel drugi najvišji statistični indeks v sezoni v ligi Nova KBM (43) in tretji najboljši točkovni izkupiček (33). Trojke je metal 7:9, iz igre 12:15 ali 80-odstotno, ob tem pa je imel še osem skokov in štiri podaje.

Rekorder v obeh elementih ostaja Miloš Pešič iz Šentjurja, ki je pred enim mesecem Krki nasul 44 točk (indeks 45), tokrat pa je ob metu 4:11 prispeval enajst točk.

Kljub izjemni predstavi Nikolića je Rogaška zmago reševala v zadnjih šestdesetih sekundah. Tomaž Bolčina (16 točk, 7 skokov) je dobro minuto pred koncem zadel za 80:80 in dobil dodatni prosti met, ki pa ga je zgrešil. Na drugi strani je Žan Kosič zadel za novo vodstvo, Pešič in Jan Rizman pa sta nato zgrešila poskusa za izenačenje oziroma prednost. Zmago Rogaške je s črte prostih metov potrdil Miha Fon.

V desetem kolu 16. decembra čaka Šentjur še en lokalni derbi, in sicer doma z Zlatorogom, Rogaška pa bo 17. decembra gostovala v Domžalah.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Damjan Novaković, trener Rogaške:
"Tekma je bila izenačena in borbena. Nismo bili v pravem ritmu, z veliko borbenosti pa smo uspeli ugnati neugodno ekipo Šentjurja. Zahvalil bi se domači publiki za podporo."

Andrej Žakelj, trener Šentjurja:
"Čestitke ekipi Rogaške za zmago. Tudi, če bi se srečanje končalo drugače, to ne bi bilo nezasluženo. Odigrali smo dobro tekmo in odlično reagirali na probleme, ki jih imamo. Žal smo v končnici odigrali nespametno. To je šola za prihodnje. Menim, da lahko s podobno igro kot danes presenetimo marsikatero ekipo."

Sobota, 9. december:
HOPSI POLZELA : ZLATOROG LAŠKO 70:64 (23:12, 16:23, 12:18, 19:11)
Čup 21 (11 skokov), Rotar 13, Vasilić 8; Lapornik 30 (5 skokov), Zadnik 12 (5 skokov), Miljković 8 (5 skokov).

STATISTIKA

Hopsi so poglobili krizo Zlatoroga. Vpisali so četrto zmago v Ligi Nova KBM in s tem Laščanom zadali peti zaporedni poraz. Zlatorog ostaja pri eni zmagi in na dnu razpredelnice, Polzeljani pa so se po drugi zmagi v dveh krogih utrdili v zlati sredini.

Gostje so na Polzelo pripotovali z desetimi igralci, tudi odlična partija Mihe Lapornika, ki je dosegel 30 točk, pa zasedbi Aleša Pipana ni pomagala do uspeha. Ključne so bile uvodne minute zadnje četrtine, ko so Hopsi od zaostanka 51:53 prišli do vodstva 60:53. Tega so ob napakah na obeh straneh igrišča ohranili kar nekaj minut, tako da je bil tri minute pred koncem zmagovalec že znan (68:56).

Skoraj polovico vseh točk Zlatoroga je dosegel slovenski reprezentant Miha Lapornik (trojke 5:7, met iz igre 8:15, indeks 23). Na drugi strani je imel domači strateg Boštjan Kuhar širši nabor igralcev, med temi pa sta bila najbolj razpoložena Dejan Čup (21 točk, 11 skokov, indeks 27) ter Tjaž Rotar s 13 točkami.

Naslednji teden bodo Hopsi gostili Sixt Primorsko, Zlatorog pa čaka gostovanje v Šentjurju.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Boštjan Kuhar, trener Hopsov Polzele:
"Lokalni derbi je postregel z veliko nervoze na obeh straneh. Kljub temu, da smo že v prvi četrtini prišli do prednosti enajstih točk, smo zaradi slabega mete iz razdalje, tekmo skoraj pripeljali do živčne končnice. V zadnji četrtini smo se zbrali, taktično nadigrali Laščane in prišli do dveh točk, ki sta zelo pomembni v boju za Ligo za prvaka."

Aleš Pipan, trener Zlatoroga Laško:
"Zagotovo smo razočarani po porazu. Dobro smo se pripravljali vendar tekmo ponovno zgubili zaradi lastnih napak."


Lestvica Lige Nova KBM:

M Ekipa Z/P Točke
1. Sixt Primorska 7/2 16
2. Rogaška 6/2 14
3. Petrol Olimpija 5/3 13
4. Hopsi Polzela 4/5 13
5. Šenčur Gorenjska gradbena družba 5/3 13
6. Ilirija 4/4 12
7. Helios Suns 3/5 11
8. Krka 3/5 11
9. Šentjur 3/5 11
10. Zlatorog Laško 1/7 9

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se