Nazaj

Liga Nova KBM: Rogaška po dveh podaljških strla odpor Ilirije

14
okt.
2017
  • Liga Nova KBM

Ljubljana - V petek sta novo sezono Lige Nova KBM z zmago odprli Petrol Olimpija in Sixt Primorska. V soboto je Šentjur premagal Helios Suns, Šenčur GGD je prišel do zmage nad Hopsi. Zadnji dvoboj prvega kola sta odigrali Ilirija in Rogaška. Do zmage so po dveh podaljških prišli Slatničani.

LIGA NOVA KBM, 2. KOLO:

Nedelja, 15. oktober:
ILIRIJA : ROGAŠKA 95:98 (23:24, 19:9, 21:23, 11:18, 8:8, 13:16) * po dveh podaljških
Šiško 24 (7 asistenc), Mladenovski 19 (18 skokov), Hukić 17 (7 skokov); Pajić 22, Batur 18 (5 skokov), Nikolič 16 (7 skokov).

STATISTIKA
FOTOGALERIJA

Novinci v Ligi Nova KBM, košarkarji Ilirije, so nesrečno izgubili prvo tekmo sezone. V dvorani Tivoli so morali po dveh podaljških priznati premoč slovenskemu podprvaku iz Rogaške Slatine, ki je slavil z 98:95.

Za Ilirijo je to prvi poraz v državnem prvenstvu po več kot dveh letih in pol. V sezoni 2015/16 so neporaženi osvojili prvo mesto v 3. SKL, v 2016/17 pa so bili prvaki 2. SKL z izkupičkom 22-0. Zadnjo tekmo so izgubili 7. marca 2015 proti Vojniku v 4. SKL. Od tedaj do danes so nanizali 49 zmag.

Imeli so priložnost tudi za jubilejno petdeseto, vendar tako v rednem delu kot prvem podaljšku niso zadeli koša. Tragični figuri sta bili Luka Vončina, ki je imel dva poskusa za zmago v rednem delu, ter Jasmin Hukić, ki je dobrih dvajset sekund pred iztekom prvega podaljška in pri vodstvu Ilirije za dve točki zgrešil dva prosta meta.

Ponujeno so Slatinčani vzeli v drugem podaljšku. Povedli so z 90:84 in čeprav sta Vončina in Tiso Cvetkovič zadela trojki za zgolj dve točki zaostanka, je Rashun Jarrel Davis ohranil mirno kri in s črte prostih metov (13:14) poskrbel za zmago Rogaške.

Pri Iliriji je Ljubomir Mladenovski zbral 19 točk in 18 skokov, Žan Mark Šiško je dosegel 24 točk (7 asistenc), pri gostih pa je imelo šest igralcev dvomestne številke, najvišje Marko Pajić (22 točk).

Liga Nova KBM se bo nadaljevala konec tedna; Ilirija bo gostovala v Domžalah, Rogaška pa se bo pred domačimi gledalci srečala s Krko.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Saša Dončić, trener Ilirije:
"Za nami je prava prvenstvena tekma, ki jo je odločila ena žoga. Čestitam mojim fantom za borbenost in ekipi Rogaške za zmago."

Damjan Novaković, trener Rogaške:
"Tekmo smo odigrali brez prave energije, kar se je odrazilo predvsem v ogromni razliki v številu skokov pod obema obročema. V drugem polčasu smo se uspeli priključiti, na koncu pa smo srečno izvlekli zmago. Jasno je, da pri nas stvari niso najboljše. Trenutno je najbolj pomembno, da smo tekmo zmagali. Upam na čim boljše nadaljevanje sezone."

Sobota, 14. oktober:
ŠENTJUR : HELIOS SUNS 79:76 (19:13, 14:20, 19:21, 27:22)
Pešič 23, Popadić (7 podaj) in Maček po 16; Močnik 17 (5 podaj), Rojc 15, Pelko in Mahkovic (6 skokov) po 13.

STATISTIKA

Šentjurčani so v uvodni tekmi sezone vpisali zmago. V razburljivi tekmi, polni preobratov, so bili ob koncu izbranci Andreja Žaklja mirnejši in natančnejši.

Ekipi sta bili v prvem polčasu bolj ali manj izenačeni, v prvi četrtini so za odtenek boljši vtis pustili domači, ki so največ vodili za šest (ob koncu prvih desetih minut), v drugi pa gosti. Drugih 20 minut sta moštvi tako začeli z neodločenim izidom 33:33.

V tretji četrtini so Domžalčani nadaljevali boljšo igro iz druge četrtine in v 14. minuti po prostem metu Mihe Zupana prvič na tekmi povedli za deset točk (43:33). Toda gostitelji se niso predali, s trojkama Matica Mačka in Miloša Pešiča so se spet približali zgolj na točko (45:46) slabe štiri minute pred koncem tretje četrtine.

V zadnji del sta ekipi vstopili praktično poravnani. Tako je bilo vse do minute in pol pred koncem, ko so s košem Davida Gabrovška domači povedli z 72:66. Toda gosti so se 49 sekund pred koncem spet približali le na koš zaostanka. Sledila je minuta odmora domačega stratega.

To se mu je obrestovalo, saj je Maček 25 sekund pred zadnjo sireno s trojko svojo ekipo popeljal na 75:70. Z minuto odmora so nato "vrnili" Domžalčani, prav tako pa tudi s trojko Mateja Rojca 17 sekund pred koncem. Marko Popadić je nato pri domačih zadel oba prosta meta (77:73), na drugi strani pa Jure Močnik le enega.

Do konca je ostalo še 14 sekund, v katerih so gosti skušali s hitrimi osebnimi napakami ujeti priključek, kar pa jim ni uspelo. Tomaž Bolčina je namreč tudi naslednja prosta meta zadel.

Tajfun bo v 3. kolu prihodnjo soboto gostoval pri Sixtu Primorski, Helios pa bo gostil Ilirijo.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Andrej Žakelj, trener Šentjurja:
"Čestitke fantom za borbeno igro. Kljub slabši igri in slabšemu dnevu so dokazali, kako se bori za klubske barve in upam, da bo tako tudi v prihodnje. Igro na današnji tekmi moramo čimprej pozabiti, saj ni bila na našem nivoju. Zmaga šteje, mi pa že razmišljamo o naslednjem nasprotniku."

Jovan Beader, trener Helios Suns:
"Najprej čestitke Šentjurju za zmago. Nepisano košarkarsko pravilo je, da ekipa, ki v končnici bolje skače in zadeva proste mete, na koncu tudi slavi. Ob tem si s toliko zgrešenimi prostimi meti in v prvem polčasu tudi odprtimi zicerji, zmago tudi težko zaslužiš. Fantom sicer nimam kaj zamerit, ampak v trenutkih, ko držimo vodstvo za 10, nasprotnik pa je v bonusu, moramo znati bolje odreagirati, kot pa je bilo to tokrat v tretji četrtini. Na koncu je zmanjkalo zbranosti, pa tudi malo sreče, da bi prišli do zmage na uvodni tekmi prvenstva."

Sobota, 14. oktober:
HOPSI POLZELA : ŠENČUR GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA 73:80 (23:23, 12:19, 19:17, 19:21)
Čup 18 (11 skokov), Collins 15, Bukovič 13; Pavić 22 (7 skokov), Murić (7 skokov) in Pavković po 19.

STATISTIKA

Košarkarji Polzele so v uvodnem nastopu v prvenstvu doživeli poraz proti Šenčurju. Za odločilno prednost Gorenjcev sta v drugi četrtini poskrbela Dino Murić in Smiljan Pavić, ki sta minimalni zaostanek spremenila v +7 za goste. Po menjavi strani so se gostitelji približali na dve točki, a kaj kmalu spet zaostajali za 10. Prednost gostov iz Šenčurja pa vseeno ni narasla na razliko, ki bi Gorenjcem zagotavljala mirno končnico.

Domači navijači so se nadejali zanimive končnice, ko so gostitelji sedem minut in pol pred koncem znižali na 62:64, a veselje je bilo kratkotrajno, saj so gostje s serijo košev vnovič ušli na varno razdaljo. Štiri minute pred koncem so gostje po trojki Murića vnovič vodili za 11 in zmagovalec je bil znan.

Hopsi bodo v tretjem kolu 23. oktobra gostovali pri Petrolu Olimpiji, Šenčur pa bo dva dni prej gostil Laščane.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Boštjan Kuhar, trener Hopsov Polzele:
"Danes je zmagala ekipa, ki si je zmage bolj želela. Šenčur je na igrišču prikazal več agresivnosti, hkrati pa je imel neverjeten strelski dan za tri točke."

Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:
"Zelo sem zadovoljen z igro svojih fantov. Do dveh točk smo prišli na težkem gostovanju, kjer bo verjetno zelo malo ekip vknjižilo zmago. Vendar je to šele začetek sezone in z mislimi smo že osredotočeni na sobotno tekmo proti Zlatorogu, ki bo vsekakor odigral boljše kot na srečanju drugega kola proti Sixt Primorski."

Petek, 13. oktober:
KRKA : PETROL OLIMPIJA 74:96 (12:22, 21:24, 21:26, 20:24)
Kovačevič 14, Marinelli 13 (6 podaj), Cinac 12 (5 skokov); Oliver 14 (8 skokov), Battle 13 (5 podaj), Lorbek, Špan, Hrovat in Kastrati po 10.

STATISTIKA

Po sporu s sodniki so košarkarji vendarle krenili v novo prvenstveno sezono in že prvi večer je postregel z derbijem med prvaki iz Ljubljane in Novomeščani. A derbi je bil derbi le na papirju, saj so Dolenjci držali korak z ljubljansko ekipo, do izida 6:6, nato pa je sledila serija 16:3 za goste in jasno je bilo, da bosta prvenstveni točki šli v Ljubljano.

V drugi četrtini so Ljubljančani popolnoma zagospodarili na igrišču ter povedli z 32:16 in 43:24. Vprašanje je bilo le še, kakšna bo končna razlika neenakovrednega obračuna. V zadnjem delu je narasla celo čez 20 točk.

V dresu Krke je bil s 14 točkami najbolj učinkovit Maj Kovačević, Paolo Marinelli je dosegel koš manj. Pri Ljubljančanih je 14 točk dosegel Devin Michael Oliver, 13 pa Tylar Ryan Battle. Odločilna pa je bila daljša klop Olimpije, saj je kar šest košarkarjev doseglo dvomestno število košev.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Simon Petrov, trener Krke:
"Mi smo dali vse od sebe. Čestitam fantom za borbenost, ampak Olimpija je bila očitno favorizirana. Mogoče smo bili preveč v krču na začetku in Olimpija nam je ušla. Upam, da se sreča v nadaljevanju obrne na našo stran. Imamo še veliko rezerve, pričakujem boljše igre v prihodnje. Smo še v procesu razvijanja, čez dva, tri mesece bomo boljši, seveda pa bomo tudi v vmesnem času morali dobiti kakšno tekmo."

Gašper Okorn, trener Petrol Olimpije:
"Čestitam ekipi za zmago. Mislim, da smo zasluženo slavili zmago, saj smo bili od prve do zadnje minute boljši tekmec kot Krka in z veliko rotacijo igralcev tekmo mirno pripeljali do konca."

Petek, 13. oktober:
ZLATOROG LAŠKO : SIXT PRIMORSKA 76:81 (23:18, 18:26, 16:16, 19:21)
Durnik 21 (9 skokov), Lapornik 16, Barič 13 (5 podaj); Čakarun (11 skokov) in King (5 skokov) po 16, Vujasinović 12 (5 podaj).

STATISTIKA

Laščani so bili trdno odločeni, da po sodniških zapletih v zvezi z začetkom tekmovanj, osvojijo prvi točki. Uvodni del je potekal po domačih notah, ki so si kar nekajkrat priigrali devet točk prednosti, a se gostje z Obale niso predali, v drugi četrtini izenačili na 36. točki in celo povedli.

Po menjavi strani je prednost Koprčanov hitro narasla na 10 točk (41:51), a do zadnjega odmora so se gostitelji približali na -3. Gostitelji so nadaljevali z ostrim ritmom in pri 62. točki sta bili ekipi poravnani. A Primorci so hitro spet ušli na +7 in vse do napete končnice vodili. Gostitelji se v zadnjih minutah niso uspeli resno približati, tekmo pa je bržkone odločil Mirko Mulalić, ki je 55 sekund pred koncem zadel trojko za 70:79.

V dresu Laškega je bil z 21 točkami in 9 skoki najbolj učinkovit Urban Durnik, pri zmagovalcih sta po 16 točk dosegla Marjan Čakarun in Shawn King.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Aleš Pipan, trener Zlatoroga Laško:
"Slaba predstava mojih fantov tako v napadu kot v obrambi. Nekako izgleda, da nismo uspeli preskočiti od srede na danes na novo tekmo in odigrati tako kot znamo. Bilo je preveč individualnih akcij, kar ni značilno za našo igro. To nam ne prinaša rezultata."

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
"Za nas je bila tekma z Zlatorogom izjemno težka, saj smo v sredo odigrali zelo naporno srečanje na tujem. V Koper smo se tako v četrtek vrnili v zgodnjih jutranjih urah. Opravili smo en regeneracijski trening, pogledali smo video tekme, kljub temu pa nismo imeli dovolj časa, da bi se na Laščane ustrezno pripravili. Ekipa je znova pokazala svoj odnos do igre in na koncu smo zasluženo zmagali. Razmišljamo že o naslednji tekmi. Imamo več časa za pripravo na naše naslednje nasprotnike. Čestitam igralcem za izjemno borbo po težki poti, kljub utrujenosti so prikazali zelo dobro predstavo.


Lestvica Lige Nova KBM:

M Ekipa Z/P Točke
1. Petrol Olimpija 1/0 2
2. Šenčur Gorenjska gradbena družba 1/0 2
3. Sixt Primorska 1/0 2
4. Rogaška 1/0 2
5. Šentjur 1/0 2
6. Ilirija 0/1 1
7. Helios Suns 0/1 1
8. Zlatorog Laško 0/1 1
9. Hopsi Polzela 0/1 1
10. Krka 0/1 1

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se