Nazaj

Liga Nova KBM: Rogaška do tesne zmage v Šentjurju

13
okt.
2018
  • Liga Nova KBM

Ljubljana - S štirimi sobotnimi tekmami se je zaključilo prvo kolo Lige Nova KBM v sezoni 2018/19. Rogaška je slavila zmago na gostovanju v Šentjurju, na ponovitvi finala Pokala Spar je do zmage prišla Sixt Primorska, Helios je ugnal Ilirijo, Hopsi pa so morali po podaljšku priznati premoč Zlatorogu. V četrtek je Krka premagala Petrol Olimpijo.
Avtor: KZS/STA/Lenart
FOTO: Zlatko Drovenik/KK Šentjur

LIGA NOVA KBM

1. kolo:

Sobota, 13. oktober:
HELIOS SUNS : ILIRIJA 78:60 (14:9, 26:22, 22:13, 16:16)
Šalić 24 (7 skokov), Pašajlić 19, Bratec 13; Heath 18 (5 skokov, 7 asistenc), Čučović 14, Stopar 7 (7 skokov).
STATISTIKA

Prevetreni košarkarji Heliosa so pred domačimi gledalci državno prvenstvo odprli z lepo zmago proti prav tako prenovljeni Iliriji. Ljubljančani so v zadnji sezoni dobili tri od štirih medsebojnih obračunov v Ligi Nova KBM, tokrat pa proti domžalskim soncem pravih možnosti niso imeli.

Prva četrtina v Domžalah je bil še precej izenačena, domači so se "odlepili" v dobri zadnji minuti, ko so zaostanek z 8:9 spremenili v vodstvo s 14:9. Ilirija se ni kar tako predala, na začetku druge četrtine se je približala na 12:14, nekoliko kasneje še na 19:20, na to pa so domžalska sonca odgovorila z delnim izidom 7:0. Z devetimi točkami so odšla na odmor, dokončno pa Ljubljančane zlomila sredi tretje četrtine. Tokrat so z delnim izidom 7:0 povedli s 56:42, Ilirija je po njem dosegla koš, toda Heliosu je uspel nov delni izid, tokrat 6:0. Prednost 18 točk je za zadnjih 10 minut Heliosu več kot zadoščala.

Prvi strelec tekme je bil Đoko Šalić s 24 točkami, k temu je dodal še sedem skokov. Dvojni dvojček je uspel njegovemu soigralcu Nikoli Gajiću (10 točk, 13 skokov). Na drugi strani je Joshua Stanley Heath dosegel 18 točk.

Helios bo tekmo 2. kola igral v četrtek proti Krki, Ilirija pa prihodnjo nedeljo proti Šenčurju.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jovan Beader, trener Helios Suns:
"Tekma je bila izredno nervozna, malo, ker gre za prvo kolo prvenstva, nekaj pa je verjetno še posledica naše slabe igre v regionalnem tekmovanju. Tudi na treningih je zadnje dni čutiti malo več tenzije in vse to smo preslikali tudi na parket. Z dobro obrambo in kontrolo skoka smo uspeli vseeno priti do malo lepše prednosti in jo potem tudi zadržati o konca. Ilirija je neugodna ekipa, igrajo tudi s štirimi zunanjimi igralci, na kar smo se morali prilagoditi in za to uporabiti kar Gajića na položaju štirice. Na koncu je glavno, da smo prvenstvo uspeli odpreti z zmago."

Saša Dončić, trener Ilirije:
"Zaslužena zmaga Heliosa. Nam se pozna, da smo hendikepirani z višino, ključnega pomena danes pa je bil dobljen oz. dominanten skok domačih. Nam preostane, da na kakšni drugi tekmi iščemo svoje priložnosti, vseeno pa bi rad fante pohvalil za borbenost."

Sobota, 13. oktober:
HOPSI POLZELA : ZLATOROG LAŠKO 72:77 (17:24, 21:12, 19:14, 10:17, 5:10) *po podaljšku
Jack 21 (5 skokov), Rotar 11, Borse 9; Gant 16 (10 skokov), Barič 15 (6 asistenc), Thomas 14 (10 skokov).
STATISTIKA

Lokalni obračun Hopsov in Zlatoroga, obe ekipi sta se v prejšnji sezoni potegovali za obstanek v ligi s štirimi ekipami iz 2. SKL, je na Polzeli prinesel precej razburjenja, saj je bil zmagovalec znan šele po podaljšku. Zmage so se veselili Laščani z novim trenerjem Američanom Chrisom Thomasom, ki je pred leti deloval kot pomočnik selektorja slovenske moške članske reprezentance.

Čeprav so gosti v prvi četrtini vodili tudi z desetimi točkami prednosti, je bilo nadaljevanje bolj izenačeno. Hopsi so na začetku zadnje četrtine vodili z 59:50, a prednosti niso znali zadržati. Zlatorog je počasi topil zaostanek, Jalen Dontae Lindsey pa je s polaganjem 12 sekund pred zadnjim zvokom sirene izsilil izenačenje in s tem podaljšek.

V njem so imeli ves čas pobudo Laščani, na krilih ameriških okrepitev pa tekmo pripeljali do srečnega konca.

Donovan Matthew Jack je bil najbolj razpoložen strelec tekme, za Hopse je dosegel je 21 točk. Na drugi strani je Michael Emani Gant dal 16 točk in zbral 10 skokov, Cleveland Joseph Thomas je prispeval 14 točk in 10 skokov.

Polzelane prihodnjo nedeljo čaka gostovanje pri Petrol Olimpiji, Laščani bodo dan prej gostovali v Šentjurju.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Boštjan Kuhar, trener Hopsov Polzele:
"Sezono smo otvorili katastrofalno, res pa je, da so gostje izvajali kar 31 prostih metov, razmerje v osebnih napakah pa je bilo 27:17. Upam, da bomo naslednje tekme odigrali bolje, škoda pa je, da smo izgubili prvo tekmo na domačem parketu, ki vsem pomeni ogromno za nadaljevanje sezone."

Chris Thomas, trener Zlatoroga:
"Neverjetna tekma danes. Odigrali smo borbeno, trdo in nepopustljivo. V večji meri smo v obrambi igrali tako kot želimo. Vsak večer grem mirno spati, ker vem, da je ekipa na igrišču vodena z igralcem kot je Nejc Barič, ki zna potegniti ekipo iz vsakršnih situacij. Malo katera ekipa se po zaostanku štirinajstih točk bori naprej, mi smo ekipa, ki se. Borimo se in ne popuščamo, ostanemo skupaj kot ekipa in takšen bo Zlatorog to sezono!"

Sobota, 13. oktober:
ŠENTJUR : ROGAŠKA 77:80 (15:18, 22:19, 17:23, 23:20)
Harmon 24, Konjević 13 (5 skokov), Jereb 11; Davis 17 (5 skokov, 7 asistenc), Vašl 16, Tomić 13.
STATISTIKA

Za uvod domače sezone sta ekipi odigrali lokalni derbi. Prejšnjo sezono je v medsebojnih obračunih dobila Rogaška, saj je zmagala na vseh štirih, serijo pa potegnila še na peto zmago, čeprav je bil danes razplet zelo tesen.

Za obe ekipi je bil uvod sicer tudi povsem nov začetek, saj imajo državni prvaki iz sezone 2014/15 v postavi kar sedem novincev, dva manj pa današnji gostje iz Rogaške.

V večjem delu sta bili ekipi povsem skupaj. Za odtenek bolje so začeli gostje in za tri dobili prvi del, toda ob polčasu sta bili moštvi spet skupaj pri 37:37. Odločitve ni prinesel niti tretji del, v katerem so sicer košarkarji Rogaške povedli za šest, a razlika je bila še premajhna, da bi lahko nadaljevali povsem mirno.

Vseeno pa je niso več spustili iz rok. Še več, povišali so jo na + 15 po košu Mihe Vašla pet minut pred koncem (73:58), kar je bilo dovolj za zmago, čeprav so zadnje minute pripadle domačim. Za uspešen lov in morebiten preobrat pa jim je zmanjkalo časa, nazadnje je za domače s trojko na končnih -3 znižal Jereb pet sekund pred koncem.

Michael Harmon s 24 točkami je bil najbolj razpoložen pri domačih, 13 točk je dosegel Davor Konjević. Gostje so imeli šest približno enako razpoloženih igralcev z vsaj desetimi točkami, najboljši je bil Rashun Davis s 17.

V naslednjem kolu bo 20. oktobra Rogaška gostila Sixt Primorsko, isti dan bo na sporedu še tekma Šentjur : Zlatorog Laško.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jakša Vulić, trener Šentjurja:
"Velik del tekme smo se z Rogaško dobro borili. Naše težave so se začele v drugem delu tretje četrtine in se nadaljevale v četrti, ko so gostje z agresivno igro prišli do večje prednosti. Na koncu smo se borbenostjo uspeli precej približati, ampak je zmaga zasluženo šla v Rogaško Slatino. Čestitam svojim fantom za prizadevanje, ki so ga pokazali na igrišču, kakor tudi bučnim gledalcem."

Damjan Novaković, trener Rogaške:
"V Šentjurju smo dosegli pomembno zmago. V tretji četrtini smo naredili občutnejšo prednost, ki je nismo znali držati do konca, a kljub temu naša zmaga ni bila ogrožena. Veseli me, da smo prišli do zmage kljub izjemno slabemu metu za tri. Zahvalil bi se številnim Slatinčanom, ki so nas prišli podpirat na gostovanje."

Sobota, 13. oktober:
SIXT PRIMORSKA : ŠENČUR GGD 75:66 (20:20, 18:8, 20:10, 17:28)
Ferme 16, Marinković 12 (5 skokov), Čakarun 11; Pavić 15, Sejfić 13 (6 skokov), Rizvić 10 (6 skokov).
STATISTIKA

Koprčani so sezono odprli z zmago na Superpokalu Slovenije. Danes so začeli še domače tekmovanje, za uvod pa so jih čakali stari znanci iz lanskega finala pokalnega tekmovanja. V prejšnji sezoni sta se ekipi pomerili štirikrat, vse zmage so ostale Koprčanom, nazadnje pa so dosegli tudi današnjo; gostje so v zadnji četrtini sicer zmanjšali zaostanek, a bili daleč od zmage.

Gostje so bili do sredine tekme konkurenčni, po izenačeni prvi četrtini pa je domačim uspel prvi preboj ob koncu polčasa, ko so od zaostanka 25:26 prišli do trdnega vodstva 38:28.

V podobnem slogu so nadaljevali tudi v tretji četrtini in prednost povišali na +20 (58:38), v zadnji pa so lahko le še nadzorovali potek tekme. Šenčur se je enkrat sicer še približal na manj kot deset točk (62:53), a domači preobrata niso dovolili in so dvoboj zanesljivo pripeljali do prve zmage v Ligi nova KBM.

Tadej Ferme je pri domačih kot najučinkovitejši dosegel 16 točk in dodal šest skokov, 12 točk je prispeval Ivan Marinković, Smiljan Pavić je bil s 15 najboljši strelec pri poražencih, za katere je dve točki manj prispeval še Ismet Sejfić.

V naslednjem kolu bo 20. oktobra Sixt Primorska gostovala pri Rogaški, Šenčur Gorenjska gradbena družba pa dan pozneje pri Iliriji.

Izjavi trenerjev pred tekmo:

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
"Šenčurjani so izredno izkušena ekipa. Na tekmo smo se dobro pripravili, saj smo se zavedali, da nikakor ne bo lahka. Minute smo skušali razdeliti med vse košarkarje, tudi tiste, ki so na zadnjih tekmah igrali nekoliko manj, ob tem pa odpočili Lancea Harrisa. V zaključku tekme smo napravili nekaj manjših napak, katere bomo morali še popraviti, a s prikazanim moramo biti zadovoljni. Rad bi se zahvalil navijačem, ki so nas znova glasno podpirali."

Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:
"Čestitam ekipi Sixt Primorski za zmago. Bila je boljši nasprotnik. Igrali smo solidno, a žal si dovolili dva padca v igri, kar so izkušeni Koprčani znali izkoristiti. Pred nami je še nekaj dela, da bo naša igra bolj konstantna."

ŽE ODIGRANO:

Četrtek, 11. oktober:
KRKA : PETROL OLIMPIJA 91:69 (26:20, 21:20, 26:12, 18:17)
Lapornik L. 24 (6 asistenc), Marinelli 22 (7 asistenc), Lalić in Škedelj po 10; Lapornik M. in Špan po 14, Mesiček 12.
STATISTIKA

Z današnjo prvo tekmo, ponovitvijo finala iz prejšnje sezone, se je začela nova sezona na domači košarkarski sceni. Na koncu je prepričljivo slavila ekipa Krke.

Začetek tekme oziroma prva polovica je že pripadla domačim. Ti so pred koncem prve četrtine znali izkoristiti slabe minute tekmecev ter od zaostanka 14:18 prišli do prednosti 26:20. Približno takšno razliko so vzdrževali tudi do polčasa, vmes povedli že za deset, na odmor pa odšli s + 7.

Izkazalo se je, da je bil to šele začetek za Krko. Novomeščani se niso več ustavili, v nadaljevanju tekme so bili vsaj za razred boljši tekmeci in prednost tik pred iztekom tretjega dela povišali že na + 21 (73:52).

V zadnji četrtini je bilo razmerje moči na igrišču nespremenjeno: Krka je brez težav vzdrževala visoko razliko, zmaji pa niso našli ne moči ne dovolj razpoloženega igralca, ki bi jih spravil do bolj znosnega poraza, tako da so se morali v uvodu domače sezone sprijazniti z visokim porazom.

Pri Krki sta bila skoraj nerešljiva uganka za tekmece Luka Lapornik in Paolo Marinelli, prvi je dosegel 24, drugi pa 22 točk, pri Olimpiji pa sta tekmo s po 14 končala Miha Lapornik in Jan Špan.

V naslednjem kolu bo Petrol Olimpija 21. oktobra igrala doma proti Hopsom Polzeli, Krka pa bo 18. oktobra gostovala pri Helios Suns.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Simon Petrov, trener Krke:
"Mi smo igrali svojo igro in se nismo ozirali na Olimpijo. Zagotovo so bili utrujeni zaradi torkove tekme s Strasbourgom. Mi smo držali visok tempo in veliko zbranost skozi celo tekmo in prej ali slej je bilo za pričakovati, da bodo padli. Hvala gledalcem, njihovo navijanje je bilo prava spodbuda za nas."

Zoran Martić, trener Petrola Olimpije:
"Zaslužena zmaga Krke, ki je od prve do zadnje sekunde bila boljši nasprotnik."

LESTIVCA LIGE NOVA KBM:
M Ekipa Z/P Točke
1. Krka 1/0 2
2. Helios Suns 1/0 2
3. Sixt Primorska 1/0 2
4. Zlatorog Laško 1/0 2
5. Rogaška 1/0 2
6. Šentjur 0/1 1
7. Hopsi Polzela 0/1 1
8. Šenčur Gorenjska gradbena družba 0/1 1
9. Ilirija 0/1 1
10. Petrol Olimpija 0/1 1

 

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se