Nazaj

Liga Nova KBM: Primorska ugnala Šenčur, Krka do prve zmage

26
okt.
2017
  • Liga Nova KBM

Ljubljana - V petek se je s tekmo v Laškem začelo četrto kolo Lige Nova KBM. Zlatorog je na domačem parketu premagal Petrol Olimpijo. V soboto je Ilirija izgubila v Šentjurju, Krka je ugnala Helios Suns, Hopsi so bili boljši od Rogaške, Sixt Primorska pa je premagala Šenčur GGD.

LIGA NOVA KBM, 4. KOLO:

Sobota, 28. oktober:
ŠENTJUR : ILIRIJA 79:72 (13:25, 21:12, 16:17, 29:18)
Popadić 22, Maček in Fernandez po 12; Mladenovski 17 (11 skokov), Vončina 16 (9 skokov in 5 podaj), Šiško (7 podaj) in Hukić (5 skokov) po 13.

STATISTIKA

Dvoboj ekip, ki sta bili v prvih dveh tekmah polovično uspešni, je pripadel varovancem trenerja Andreja Žaklja, ki so bili v odločilnih trenutkih bolj natančni in zbrani.

Ilirija je bila podobno kot na obeh prejšnjih tekmah dolgo časa v vodstvu in tudi v Šentjurju bi lahko prišla do dveh točk. A v zadnjih desetih minutah so gostitelji zaigrali bolj organizirano, čvrsto in kolektivno, tako da so lahko odbili vse napade in poskuse Ljubljančanov.

V zadnjih pet minut je Šentjur vstopil s tremi točkami naskoka, ki jih je v minuti in pol povišal na devet (69:60), vendar tekma še zdaleč ni bila odločena. Trojka Jasmina Hukića in dva prosta meta Ljubomirja Mladenovskega so Ilirijo vrnile v igro, koš za zmago domačih pa je zadel Matic Maček, in sicer trojko za 74:68.

Pri domačih je izstopal Marko Popadić z 22 točkami (4 podaje, 3 skoki), po 12 sta jih prispevala Matic Maček in Darien Victor Fernandez. Pri Iliriji pa je Ljubomir Mladenovski dosegel 17 točk (11 skokov), 16 pa jih je dodal Luka Vončina (9 skokov, 5 podaj).

V petem kolu bo Ilirija 4. novembra gostila Krko, Šentjur pa bo gostoval v Šenčurju.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Andrej Žakelj, trener Šentjurja:
"Zelo sem vesel, da so se moji igralci zopet borili, tako kot od njih pričakujem. Znova smo začeli v krču in košarkarjem Ilirije dovolili, da zbežijo na 10, 15 točk razlike. Nato smo pokazali pravo srce. Verjamem, da lahko ob dobrem delu in sproščenosti odigramo še veliko bolje."

Saša Dončić, trener Ilirije:
"Čestitke košarkarjem Šentjurja za zmago in vsem košarkarjem za predstavo na igrišču. Prav tako čestitam strokovnemu štabu nasprotnega moštva in mojim fantom za požrtvovalno igro."

Sobota, 28. oktober:
KRKA : HELIOS SUNS 75:67 (15:20, 18:18, 16:18, 26:11)
Bratož 15 (9 podaj), Dimec (6 skokov), Marinelli in Kovačevič po 11; Mahkovic 20 (5 podaj), Besedič 15 (6 skokov), Pelko 13.

STATISTIKA

Krka je zabeležila prvo zmago v Ligi Nova KBM, Helios Suns pa je zdaj edina ekipa v ligi, ki še ni okusila zmage. V Novem mestu je bila blizu, vendar ji je v odločilnih zadnjih minutah zmanjkalo moči in natančnosti.

Domžalčani so dobili prvo četrtino, izenačili drugo, bili boljši v tretji, v zadnjih desetih minutah pa so gostitelji naredili delni rezultat 26:11. Tri minute in pol pred koncem so imeli gostje prednost 66:65; Krka je do konca prek Domna Bratoža in Paola Marinellija dosegla še deset točk, Helios Suns pa zgolj eno.

Prvi igralec Krke je bil Domen Bratož (indeks 26) s 15 točkami (met 6:10), štirimi skoki in devetimi podajami. Po enajst točk pa so dosegli Paolo Marinelli, Žiga Dimec (6 skokov) in Maj Kovačevič. Medtem ko je domači strateg Simon Petrov igral z desetimi igralci, je njegov kolega na drugi strani Jovan Beader večino tekmo odigral z zgolj petimi. Najboljši med njimi je bil Blaž Mahkovic z 20 točkami.

To je bila zadnja tekma nekdanjega slovenskega reprezentanta Mihe Zupana v dresu Helios Suns. Od Domžal se poslavlja zaradi ponavljajočih se težav s hrbtom, zaradi katerih njegov doprinos ni bil takšen, kot bi lahko bil, so sporočili iz kluba. Njegovo mesto bo poskušal zapolniti 24-letni Američan Mike Thorne Jr., ki je danes svoje nove soigralce že spremljal na tekmi v Novem mestu. Gre za 208 cm visokega centra, ki je nazadnje igral za Univerzo Illinois.

V naslednjem kolu bo Krka 4. novembra gostovala pri Iliriji, Helios Suns pa bo gostil zasedbo Hopsov s Polzele.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Simon Petrov, trener Krke:
"Zelo težka tekma. Poznala se je živčnost zaradi pomembnosti zmage, zato sem vesel, kako smo jo na koncu izpeljali. Z borbeno igro v obrambi smo uspeli preobrniti izid in priti do pomembne zmage, tako rezultatsko kot za samozavest."

Jovan Beader, trener Helios Suns:
"Na koncu zaslužena zmaga Krke, pa čeprav smo večino tekme igrali zelo dobro. Ponovila se nam je tekma proti Šentjurju, ko enostavno ne moremo zadeti prostih metov. Imamo kontrolo nad tekmo, potem pa z zgrešenimi prostimi meti pademo v luknjo, iz katere se ne poberemo več. Še nekaj nespametnih napak v zadnjih minutah, pa nam tekma pobegne iz rok. Čaka nas veliko trdega dela, da odpravimo vse naše pomanjkljivosti."

Sobota, 28. oktober:
HOPSI POLZELA : ROGAŠKA 73:61 (12:19, 18:19, 22:10, 21:13)
Čup 15 (6 skokov in 5 podaj), Dragan 12 (8 skokov), Borse 11; Davis 11 (5 skokov), Fon in Kosič po 8. 

STATISTIKA

Po dveh zmagah je Rogaška doživela prvi poraz v ligi Nova KBM, Hopsi pa so se pred 500 gledalci veselili prve zmage v DP. Domači so se v ospredje prebili v drugem polčasu, v zadnji četrtini pa so z dobro kolektivno igro rešili vse dvome o zmagovalcu.

Medtem ko je pri gostih le en igralec dosegel dvomestno število točk (Rashun Jarrel Davis 11), so domači kar tekmovali, kdo bo dal več košev, imel več podaj ali skokov. Na koncu je bil prvi strelec Dejan Ćup s 15 točkami (6 skokov, 5 podaj), največ podaj je zbral Andraž Rogelja (7 skokov, 5 ukradenih žog, 10 točk), prvi skakalec je bil Nik Dragan (8 skokov, 12 točk), največ trojk pa je zadel Sebastjan Borse (trojke 3:6, 11 točk).

Rogaška je dobila prvi polčas z 38:30, v drugih dvajsetih minutah pa je zavoljo čvrste domače obrambe dosegla le 23 točk oziroma izgubila ta del igre za dvajset točk.

Rogaško v petem kolu doma čaka derbi z Zlatorogom, Polzeljani pa bodo gostovali v Domžalah.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Boštjan Kuhar, trener Hopsov Polzele:
"Čestitam fantom za izredno borbeno igro. V prvem polčasu smo še igrali v krču, v drugem pa smo se sprostili. Košarkarjem Rogaške se vidi, da igrajo na dveh frontah, saj se jim je v drugih dvajsetih minutah začela poznati utrujenost. Zmaga je ostala doma, upam pa na še boljše nadaljevanje sezone."

Damjan Novaković, trener Rogaške:
"Odigrali smo soliden prvi polčas in si ustvarili lepo prednost. Nato smo izginili iz igrišča in pobudo prepustili domači ekipi. Za poraz lahko najdemo številne izgovore, ki jih je v takšnem primeru najlažje iskati. Na nas je, da se poberemo in v prihodnje odigramo veliko boljše."

Sobota, 28. oktober:
SIXT PRIMORSKA : ŠENČUR GGD 87:77 (27:14, 17:28, 22:19, 21:16)
Zupan 25, Ferme 19, Mulalić 14 (5 skokov); Rizvić 21, Murić 17 (6 skokov), Rebec 12.

STATISTIKA

Sixt Primorska je edina neporažena ekipa v Ligi Nova KBM. Pred tem kolom si je prvo mesto delila s Petrol Olimpijo, Rogaško in Šenčurjem, po porazih slednjih treh pa so Koprčani prevzeli vrh lestvice. Do zmage so prišli težje, kot kaže končni rezultat - 87:77 oziroma razlika v 36. minuti - 80:64.

Po dobrem uvodu za domače in vodstvu s 27:10 so gostje nase opozorili v drugi četrtini, v kateri so dosegli 28 točk in se ob odmoru približali le na koš zaostanka. V nadaljevanju so celo povedli, nato pa se je razigral Nejc Zupan. S sedmimi zaporednimi točkami je Primorce vrnil v igro, četrto trojko tekme je dodal Mulalić, polaganje pa Čakarun in "tigri" so po delnem izidu 15:1 znova povedli (66:61). Z odlično igro so nadaljevali tudi v zadnji četrtini, ta del igre začeli z devetimi zaporednimi točkami, se oddaljili na 75:61 in tekma je bila odločena.

Nejc Zupan je 22 od svojih 25 točk dosegel v drugem polčasu. S statističnim indeksom 26 si deli naziv MVP kola skupaj z Domnom Bratožem iz Krke.

Sixt Primorsko naslednje kolo Lige Nova KBM čaka že v četrtek, 2. novembra, in sicer v gosteh pri Petrol Olimpiji, v Šenčurju pa bo 4. novembra gostoval Šentjur.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
"Čestitke fantom za izredno borbeno predstavo in zmago. Ekipa Šenčurja je zelo kvalitetna. Na začetku smo povedli, nato pa nekoliko padli v igri, tudi zaradi dejstva, da tokrat zaradi poškodbe ni igral naš prvi organizator igre Daniel Vujasinović, in smo posledično nekoliko izgubili ritem. Kljub temu smo v nadaljevanju zaigrali bolje, predvsem v obrambi, to je na koncu tudi odločilo tekmo in zasluženo smo zmagali."

Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:
"Primorska je bila boljši nasprotnik in je zasluženo prišla do zmage. V tekmo smo vstopili slabo in gostiteljem dovolili, da se razigrajo. Težko se je bilo vračati v srečanje. Vseeno nam je uspelo, za preobrat pa nam je na koncu zmanjkalo moči."

Že odigrano:

Petek, 27. oktober:
ZLATOROG LAŠKO : PETROL OLIMPIJA 88:82 (20:28, 22:14, 19:14, 27:26)
Polutak 26 (6 skokov), Lapornik 21, Barič 18 (7 skokov in 7 podaj); Morgan 18 (7 skokov), Hrovat 16 (8 podaj), Lorbek 14.

STATISTIKA
FOTOGALERIJA

Košarkarji Zlatoroga so po dveh uvodnih porazih s Sixt Primorsko in Šenčurjem zabeležili prvo zmago v Ligi Nova KBM, Petrol Olimpija pa je po dveh zmagah doživela prvi poraz. Laščani so zmagali z 88:82.

Zlatorog je izkoristil svežino v svojih vrstah; za Ljubljančane je bila to dvanajsta tekma v štirih različnih tekmovanjih v zadnjih 30 dneh, za Zlatorog pa šele četrta uradna v tej sezoni.

Laščani so po izenačenem prvem polčasu v nadaljevanju uveljavili motivacijo in razpoložene igralce. V odločilnih trenutkih sta trojke zadela Nejc Barič (18 točk, 7 skokov, 7 podaj) in Miha Lapornik (21 točk), Imran Polutak pa je bil ključni igralec s 26 točkami (met 11:17) in šestimi skoki. Pri Petrol Olimpiji je bil znova najboljši Jordan Morgan z 18 točkami in sedmimi skoki.

Preostale tekme 4. kola Lige Nova KBM bodo v soboto, 28. oktobra. Vse se bodo začele ob 19. uri, pari pa so: Krka : Helios Suns, Šentjur : Ilirija, Hopsi Polzela : Rogaška in Sixt Primorska : Šenčur GGD.

Zlatorog bo v Ligi Nova KBM naslednjič nastopil 4. novembra, in sicer v Rogaški Slatini, Petrol Olimpija pa 2. novembra doma čaka derbi s Sixt Primorsko.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Aleš Pipan, trener Zlatoroga Laško:
"Čestitam fantom za borbenost. Danes so dali vse od sebe in so si to zmago zaslužili. Naša igra še vedno niha in imamo še ogromno rezerve. Nocoj so fantje pokazali, da imajo karakter in igrajo zbrano, ko je to najbolj potrebno. Dokazali so, da lahko parirajo boljšim ekipam."

Gašper Okorn, trener Petrol Olimpije:
"Čestitke Zlatorogu za povsem zasluženo zmago.


Lestvica Lige Nova KBM:

M Ekipa Z/P Točke
1. Sixt Primorska 3/0 6
2. Petrol Olimpija 2/1 5
3. Rogaška 2/1 5
4. Šenčur Gorenjska gradbena družba 2/1 5
5. Šentjur 2/1 5
6. Hopsi Polzela 1/2 4
7. Ilirija 1/2 4
8. Zlatorog Laško 1/2 4
9. Krka 1/2 4
10. Helios Suns 0/3 3

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se