Nazaj

Liga Nova KBM: Olimpija proti Zlatorogu do osme zmage

14
jan.
2018
  • Liga Nova KBM

Ljubljana - V soboto se je začelo 13. kolo Lige Nova KBM. Šentjur je po podaljšku premagal Ilirijo, Helios je po dveh podaljških ugnal Krko, Hopsi so izgubili v Rogaški Slatini, Sixt Primorska je bila boljša od Šenčurja GGD. V ponedeljek je Olimpija premagala Zlatorog.

LIGA NOVA KBM, 13. KOLO:

Ponedeljek, 15. januar:
PETROL OLIMPIJA : ZLATOROG LAŠKO 81:75 (16:20, 23:19, 19:14, 23:22)
Morgan 19, Badžim 13 (6 skokov), Hrovat 12 (6 skokov, 5 podaj); Popović 22 (5 skokov), Barič 16 (5 skokov, 7 podaj), Kusovac 11.

STATISTIKA
POSNETEK TEKME

Olimpija je pod vodstvom novega stratega Zorana Martića danes doživela krst še v tretjem tekmovanju. Po tesni zmagi v prejšnjem kolu domačega prvenstva proti Hopsom je bilo danes manj napeto, Ljubljančani pa so zmagali že po rednem delu.

Teoretično so imeli status favoritov domači, ki so kot ekipa zgornjega dela lestvice imeli popotnico zmage, deveti Zlatorog je v prejšnji tekmi klonil s Šenčurjem GGD. So pa Laščani oktobra dobili prvo medsebojno tekmo (88:82), na kar je opozoril tudi Martić v napovedi dvoboja, ko je zahteval zbran in resen pristop.

Nazadnje so ljubljanski košarkarji tudi dobili načrtovani točki, a pot do njiju ni bila povsem lahka, po zaostanku v prvem delu pa so nato v nadaljevanju stvari postavili na pričakovano mesto. Z osmo zmago so se prebili tik za vodilno Sixt Primorsko, svojega naslednjega tekmeca, Laščani po so desetem porazu zdaj na zadnjem mestu.

Šele po vodstvu v 25. minuti (55:46) in 32. (62:53) se je zdelo, da imajo zmaji nekoliko lažjo pot do zmage. Toda tekmecev niso povsem nadigrali, v končnici so bili Laščani nazadnje povsem zraven pri izidu 75:78, v zadnjih dveh minutah pa so gostitelji nato dosegli nekaj zaporednih košev, povečali prednost in na koncu slavili za +6.

Jordan Morgan je bil z 19 točkami najbolj razpoložen pri domačih, 13 točk je dodal Roko Badžim, pri gostih pa strelsko izstopala Marko Popović z 22 in Nejc Barič s 16 točkami.

V naslednjem kolu bodo Ljubljančani 19. januarja igrali v gosteh s Sixt Primorsko, Zlatorog pa bo dan pozneje gostil Rogaško.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Zoran Martić, trener Petrol Olimpije:
"Glede na to, da smo morali še danes zjutraj opraviti en težji trening in glede na stanje, v kakršnem smo, seveda nismo imeli ravno svežih nog. Poleg tega so tudi Laščani igrali sproščeno, zadeli so tudi bistveno več trojk kot običajno. Glavno je, da smo zmagali in da so smo dali priložnost za igro tudi tistim, ki so do sedaj igrali malo manj, tistim, ki so bili bolj obremenjeni, pa smo namenili malo več počitka."

Aleš Pipan, trener Zlatoroga Laško:
"Mislim, da smo danes prikazali dobro predstavo. Žal je koncu padla koncentracija, kar so igralci Olimpije izkoristili in zasluženo zmagali."

Sobota, 13. januar:
ILIRIJA : ŠENTJUR 84:94 (19:23, 16:13, 22:17, 18:22, 9:19) *po podaljšku
Šiško 17 (5 skokov, 8 podaj), Vončina (7 skokov) in Nikolić (6 skokov) po 13; Rizman 19, Pešić 17 (9 skokov), Allen 16.

STATISTIKA

Varovanci Jakše Vulića so na izenačenem dvoboju z Ilirijo v podaljšku tekme prišli do svoje četrte zmage v sezoni. Odločali so mirni živci v napadu, še posebej iz prostih metov, in trdna obramba, ki je večji del tekme povzročal težave domačinom.

Ključne točke za goste je v podaljšku prispeval Marko Popadić, ki je zadel vseh osem prostih metov, na tekmi pa jih dal 14 točk. Šentjurčani so tudi sicer na tekmi izvrstno izvajal proste mete, saj so jih zadeli 34 od 38.

Po boljšem začetku Ilirije v drugem polčasu so gostje vseskozi lovili priključek in ga tudi držali. Ljubljančani, ki so lovili tretjo zaporedno zmago, so na začetku zadnje četrtine tako povedli z 60:53, vendar je Šentjur odgovoril s sedmimi zaporednimi točkami.

Zgodba se je ponovila, ko so varovanci Saše Dončića slabe štiri minute pred koncem povedli z 69:63, gostje pa so nato dosegli naslednjih osem točk in s trojko Jana Rizmana iz več kot osmih metrov povedli s 70:69.

V razburljivi končnici je najboljši strelec Ilirije Žan Mark Šiško s trojko 15 sekund pred koncem tekme izenačil na 75:75, Corey Allen Jr pa je zgrešil polaganje za zmago Šentjurja.

Šiško je za Ljubljančane prispeval 17 točk, Jan Rizman jih je za Šentjur dosegel 19.

Ilirija, ki s porazom ostaja v drugem delu lestvice na sedmem mestu, v naslednjem krogu gostuje v Novem mestu proti Krki. Šentjur bo naslednjo tekmo odigral doma proti Šenčurju Gorenjski gradbeni družbi, z današnjo zmago pa se je vsaj do ponedeljkove tekme med Petrolom Olimpijo in Zlatorogom Laško pridobil eno mesto in je trenutno deveti na lestvici državnega prvenstva.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Saša Dončić, trener Ilirije:
"Svojim fantom lahko samo čestitam za borbeno igro. Kot sem omenil že pred tekmo smo imeli katastrofalen teden glede poškodb in bolezni. Močno se nam je poznala odsotnost Nedanovskega in Hukića, tekmo so bolni odigrali Modrić, Rodič in Šiško. Bili smo blizu presenečenja, vendar nocoj je bila sreča na stran Šentjurja. Tekme na domačih tleh na žalost ne moreš dobiti, če zgrešiš enajst prostih metov."

Jakša Vulić, trener Šentjurja:
"Za nami je zelo zanimivo srečanje. Menim, da tekmo morali dobiti že po rednem delu. V podaljšku smo zdržali pritisk in prišli do zaslužene zmage. Ta uspeh veliko pomeni za našo samozavest in nadaljnje delo. Z mislim smo že pri naslednji tekmi."

Sobota, 13. januar:
HELIOS SUNS : KRKA 104:102 (21:22, 24:17, 18:23, 26:27, 15:13) *po dveh podaljških
Mahkovic 26 (7 skokov), Pelko (5 skokov) in Besedič (5 skokov) po 23; Kovačevič in Dimec (7 skokov) po 22, Bratož (6 skokov, 5 podaj) in Đapa po 14.

STATISTIKA

Košarkarji iz Domžal in Novega mesta so uprizorili pravo dramo in navijačem ponudili še dodatnih deset minut košarke. Ni prav veliko manjkalo, pa bi se tudi drugi podaljšek končal neodločeno, junak tekme pa je postal Matej Rojc, ki je Heliosu zagotovil zmago prav ob koncu drugega podaljška.

Celotna tekma je bila zelo izenačena. Še največjo prednost si je ena od ekip priigrala ob polčasu oziroma takoj po njem, ko je bilo 49:39 za domače. Gostje so bolje začeli in največ vodili za šest (19:13).

Vse ostalo je bilo zelo izenačeno, predvsem pa nadvse razburljivo. V končnico rednega dela sta ekipi prišli ob vodstvu Domžalčanov najprej s 86:82, pa še z 88:85. A Krka je prišla zraven, Žiga Dimec pa je s prostima metoma izenačil na 89:89 in poskrbel za prvi podaljšek.

V tem se je zdelo, da je Heliosu zmanjkalo moči. Krka je namreč vodila za pet točk, izid je bil 96:91, toda ni zmagala. Junak tega dela je bil Blaž Mahkovic, saj je najprej dosegel koš za 93:96, v zadnjem napadu Heliosa pa so ga gostje s prekrškom ustavili dve sekundi pred koncem ob poskusu za tri. Hladnokrvno je zadel vse tri proste mete in tekma je šla pri 96:96 še v drugi podaljšek.

Spet je za odtenek bolje kazalo krkašem. Dino Cinac je poskrbel za minimalno vodstvo 101:99, na domači strani pa sta Mahkovic z enim in Jure Pelko z dvema zadetima prostima metoma poskrbela za nagib tehtnice na domžalsko stran (102:101). Do konca so bile le še tri sekunde, a so imeli tudi gostje moža z mirno roko - oziroma vsaj napol mirno, ker je Dimec zadel le en prosti met.

Pri izidu 102:102 pa je Rojc nato vrgel v zadnjem napadu ob zvoku sirene in na navdušenje navijačev zadel za končnih 104:102.

Najboljši strelec Heliosa in Lige Nova KBM, Blaž Mahkovic, je maratonsko tekmo končal pri 26 točkah, po 23 sta jih dodala Pelko in Jure Besedič. Pri gostih sta bila s po 22 najbolj učinkovita Maj Kovačevič in Dimec.

V naslednjem kolu bo Krka 20. januarja gostila Ilirijo, Domžalčani bodo isti dan gostovali na Polzeli.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jovan Beader, trener Helios Suns:
"Težko je po taki tekmi kaj pametnega povedati. Fantje si zaslužijo vse čestitke in pohvale! Hvala jim, da so zdržali do konca. Hvala tudi publiki, ki je bila z nami skozi vso tekmo. Upam, da bo kmalu lažje, da se vrne kateri od poškodovanih. Do takrat bomo pač morali stisniti zobe."

Simon Petrov, trener Krke:
"Čestitke Heliosu za zmago. Danes nismo bili pravi, saj smo naredili preveč napak. Sreča se je na koncu obrnila na stran Domžalčanov."

Sobota, 13. januar:
ROGAŠKA : HOPSI POLZELA 71:68 (29:15, 13:21, 15:12, 14:20)
Davis 31 (6 podaj), Nikolič 12 (8 skokov), Šantelj 8 (6 skokov); Bukovič 20, Čup 14 (6 skokov), Godler 11.

STATISTIKA

Rogaška je v prejšnjem kolu državnega prvenstva izgubila proti Krki, proti Polzeli pa si v neke vrste lokalnem derbiju ni smela privoščiti poraza, če je želela ohraniti stik s skupino ekip, ki se borijo za drugo mesto na razpredelnici (Olimpija, Krka, Šenčur). Vnaprej pa je bilo jasno, da so gostje, ki so v ligi dosegli pet zmag, vedno neugoden tekmec, a so se domači po treh gostovanjih zanašali tudi na gledalce, ki bi bili v ključnih trenutkih lahko tudi šesti igralec na parketu.

Domači so tekmo odprli z delnim izidom 5:0 in četrtino dobili s kar 14 točkami razlike. A gostje se niso predali in se minuto in pol pred polčasom približali na 37:36. V tretjem delu pa so gostitelji spet ušli na +12 (52:40) in lahko lažje zadihali. A nihanja v igri so se nadaljevala in izredno zanimiva je bila končnica, ko je Urban Buković dve minuti in dve sekundi pred piskom sirene izid poravnal na 65.

A gostje so se ustavili, kar sta s šestimi točkami kaznovala Rashun Jarrell Davis, z 31 koši najboljši strelec tekme, in Leon Šantelj. Bukovič je s četrto zadeto trojko na tekmi sekundo pred koncem izid le še polepšal in znižal zaostanek.

V 14. kolu lige prihodnji konec tedna Rogaško čaka gostovanje v Laškem, Polzela pa bo v svoji dvorani gostila Domžalčane.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Damjan Novaković, trener Rogaške:
"Po pričakovanjih je za nami zelo težka tekma. Dobili smo jo z agresivno igro v obrambi. Zahvalil bi se našim navijačem za podporo, s katero so nam pomagali priti do novega uspeha."

Boštjan Kuhar, trener Hopsov Polzele:
"Z okrnjeno zasedbo in še z dodatno poškodbo smo tesno izgubili srečanje v Rogaški Slatini."

Sobota, 13. januar:
ŠENČUR GGD : SIXT PRIMORSKA 77:81 (12:25, 23:20, 20:13, 22:23)
Rizvić 25, Murić 19 (8 skokov), Rebec 11 (7 podaj); Glas in Čakarun (7 skokov) po 15, King 12 (11 skokov).

STATISTIKA
FOTOGALERIJA

Favorizirani Primorci, vodilna ekipa lige, so v Šenčurju zaigrali okrepljeni še z reprezentantom Maticem Rebcem in že v prvi četrtini potrdili, da jih tudi na Gorenjskem zanima le zmaga. Obenem pa je gostujoči trener Jurica Golemac poudarjal, da Koprčani želijo priložnost dati čim večjemu številu košarkarjev, kar bi lahko bila priložnost, da se gostitelji dokopljejo do osmega para točk.

Najkasneje pri izidu 29:45 je bilo jasno, da bo Sixt Primorska potrdila prvo mesto na lestvici. A gostitelji se niso predali in v 25. minuti je semafor kazal le še -3 (45:48). Gostje enostavno niso našli poti do domačega koša, pri gostiteljih pa so se razigrali Smiljan Pavić, Dino Murić in Ramo Rizvić. Marjan Čakarun, v povprečju najučinkovitejši igralec Kopra, in Mirko Mulalić pa sta nato vendarle poskrbela za vodstvo gostov z desetimi točkami in nekoliko lažje nadaljevanje. A Gorenjci se niso predali in Dino Murić jih je minuto in 24 sekund pred koncem tretje četrtine pripeljal na 54:55.

Tudi izid 62:72 še ni pomenil zmage gostov, ki pa so potrdili, da so kakovostnejša zasedba, saj so v kritičnih trenutkih vedno znova povišali prednost, tudi po tem, ko je Dino Murić dobre tri minute pred koncem domače pripeljal na 68:72.

V 14. kolu lige bo Sixt Primorska že prihodnji petek v derbiju gostila Petrol Olimpijo, Šenčur pa odhaja na gostovanje v Šentjur.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:
"Zaslužena zmaga Primorske. Ves čas smo jim dihali za ovratnik, na koncu pa nam ni uspelo preobrniti poteka srečanja v našo korist. Tekmo smo zelo slabo odprli in to moramo popraviti do naslednje tekme, ki nas čaka že med tednom v Pokalu Helios Alpe Adria."

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
"Čestitam igralcem za zmago. Mislim, da smo zasluženo zmagali, saj smo skoraj vseh 40 minut kontrolirali srečanje. V drugem polčasu smo padli in tega si ne smemo več privoščiti, če želimo v tej sezoni kaj doseči. Namen je bil čim bolj razporediti minutažo vsem igralcem, kar mislim, da nam je uspelo. "


Lestvica Lige Nova KBM:

M Ekipa Z/P Točke
1. Sixt Primorska 10/3 23
2. Petrol Olimpija 8/5 21
3. Rogaška 8/5 21
4. Helios Suns 7/6 20
5. Krka 7/6 20
6. Šenčur Gorenjska gradbena družba 7/6 20
7. Ilirija 6/7 19
8. Hopsi Polzela 5/8 18
9. Šentjur 4/9 17
10. Zlatorog Laško 3/10 16

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se