Nazaj

Liga Nova KBM: Ilirija ugnala prvouvrščeno Sixt Primorsko

03
dec.
2017
  • Liga Nova KBM

Ljubljana - Po reprezentančnem premoru se je ta vikend nadaljevala Liga Nova KBM. Osmo kolo sta s ponovitvijo finale iz prejšnje sezone odprli ekipi Olimpije in Rogaške. Slatničani so bili boljši s 73:70. V soboto so Hopsi ugnali Šentjur, Zlatorog je izgubil proti Krki, Helios je premagal Šenčur. V nedeljo je Ilirija ugnala Sixt Primorsko.

LIGA NOVA KBM, 8. KOLO:

Nedelja, 3. december:
SIXT PRIMORSKA : ILIRIJA 70:72 (19:25, 17:19, 17:15, 17:13)
Kosi 18, Joksimovič 17, King 11 (13 skokov); Šiško 22 (9 skokov in 5 podaj), Vončina 12, Mladenovski 9 (5 skokov).

STATISTIKA

Košarkarji Ilirije so prekinili niz treh zaporednih zmag vodilne Sixt Primorske, sami pa vknjižili četrto, drugo po vrsti.

Sixt je bil v vodstvu zgolj slabi dve uvodni minuti (5:3), nato so Ilirijani z delnim izidom 8:0 povedli z 11:5, malo kasneje je nase spet opozoril Žan Mark Šiško, ki je prispeval osem zaporednih točk za ljubljansko ekipo, ki je v osmi minuti vodila 19:7, Primorcem pa se je v zaključku prve četrtine le uspelo nekoliko bolj približati (25:19).

Po 13 minutah igre je bil izid 26:28, a je Ilirija našla odgovor - delni izid 7:0. Ko so gostje spet povedli za nekaj košev prednosti, so jo brez večjih težav in se na najdaljši odmor na tekmi odpravili s prednostjo osmih točk (44:36).

Po minuti tretje četrtine so domači prišli do treh točk zaostanka (41:44), a so Ljubljančani hitro spet vrnili, tokrat z delnim izidom 10:0. Sixt Primorska je v zaključku tretje četrtine spet zaigrala veliko bolje in v 29. minuti po zaslugi Shawna Kinga ujela priključek (53:54), v zadnjih 47 sekundah četrtine pa prejela pet točk in Ilirija je bila spet v nekaj višji prednosti (59:53).

Primorci so še naprej lovili tekmece, sredi zadnje četrtine prišli na 64:65, vendar so gostje vselej imeli pripravljen odgovor. Tako je bilo tudi v zaključku, ko jim je uspelo zadržati priigrano prednost.

Prvi strelec tekme je bil Žan Mark Šiško z 22 točkami, k temu je dodal še devet skokov, pet podaj ter tri ukradene žoge. 

Sixt Primorsko v naslednjem kolu čaka Krka, Ilirijo Šenčur. Obe tekmi bosta v nedeljo.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
"Čestitke košarkarjem Ilirije za zasluženo zmago. Imeli so preprosto večjo željo po zmagi, kot mi. Ujeli so nas na dan, ko nismo bili razpoloženi. Na tekmi nismo bili takšni, kot bi morali biti na vsaki tekmi. Manjkala je osredotočenost ter energija. Lovili smo jih skozi celotno tekmo, a jih na žalost nismo ujeli. Gremo naprej."

Saša Dončić, trener Ilirije:
"Proti eni najboljših ekip v Ligi Nova KBM smo prišli do velike zmage. Ponosen sem na svoje fante. Menim, da smo najlepše presenečenje dosedanjega dela državnega prvenstva."

Že odigrano:

Petek, 1. december:
PETROL OLIMPIJA : ROGAŠKA 70:73 (27:17, 18:23, 14:14, 11:19)
Morgan 17 (10 skokov), Hrovat 16 (6 asistenc), Battle 9; Đuranović 16 (7 skokov), Pajić 13, Nikolić 11.

STATISTIKA

Potem ko so Ljubljančani v prejšnjem kolu visoko zmagali (proti Šentjurju so dosegli stotico za 100:63), so danes po reprezentančni prekinitvi dobili tekmeca z vrha lestvice. V ponovitvi finala prejšnje sezone sta se v Tivoliju srečali drugo- in tretjeuvrščena ekipa Lige Nova KBM. Na koncu so se tesne zmage razveselili gostje, ki so skočili na drugo mesto prvenstvene lestvice.

Po začetnih nihanjih, ko so domači prepričljivo dobili prvi del, gostje pa drugega, se je prava borba začela v tretji četrtini. Takrat sta ekipi prišli povsem skupaj (53:54), po treh četrtinah pa so domači vendarle še vodili za pet.

A nazadnje se zeleno-belim ni izšlo, pa čeprav so imeli še sedem minut pred koncem osem točk prednosti. Toda Rogaška je tudi ta zaostanek izničila, tudi po zaslugi tokrat zelo slabega meta za tri pri domačih (na koncu le 3-24).

V odločilnih minutah in sekundah je goste Mitja Nikolič pol minute pred koncem s prostima metoma popeljal do minimalnega vodstva. Gregor Hrovat je nato zgrešil trojko, bolj uspešni so bili košarkarji Rogaške in s prostima metoma Marka Pajiča vodili za tri. Pri prostih metih so bili nato natančni tudi domači, Jordan Morgan je 12 sekund pred koncem približal domače na -1. Pri Rogaški je imel mirno roko Dragiša Drobnjak, zadnji napad pa so nato Ljubljančani ob lovu treh točk zaostanka končali s še enim poskusom za tri. A je Hrovat tri sekunde pred iztekom časa še enkrat zgrešil, Drobnjak je dobil žogo in domačim je zmanjkalo časa za še en poskus reševanja.

Dragan Đuranović je s 16 točkami strelsko vodil goste, tri manj je dosegel Pajič. Pri poražencih pa je bil najučinkovitejši Morgan s 17 točkami, eno manj je dosegel Hrovat.

Naslednja dvoboja v domačem prvenstvu bosta današnja tekmeca odigrala 9. decembra, ko bo Rogaška gostila Šentjur, ter dan pozneje, ko bodo Ljubljančani gostovali pri ekipi Helios Suns.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Gašper Okorn, trener Petrol Olimpije:
"Čestitke Rogaški za popolnoma zasluženo zmago. Da se je tako končalo, smo si krivi povsem sami, saj smo celotni drugi polčas, z izjemo treh minut, odigrali popolnoma pasivno."

Damjan Novaković, trener Rogaške:
"Čestitke mojim košarkarjem, ki so zgolj 24 ur po prihodu iz Črne gore zbrali dovolj moči, da odigrajo solidno srečanje in premagajo ekipo Olimpije. Ljubljančani so bili zaradi odsotnosti Oliverja močno oslabljeni, hkrati pa so imeli slabo dnevno formo. Vseeno smo zelo veseli, da se iz Tivolija vračamo z dvema točkama."

Sobota, 2. december:
ŠENTJUR : HOPSI POLZELA 73:93 (13:25, 24:26, 16:23, 20:19)
Pešič 20, Bolčina 17 (8 skokov), Williams 13 (5 skokov); Collins 35, Rotar 14, Godler 13.

STATISTIKA

Hopsi so po dveh porazih vknjižili tretjo zmago v Ligi Nova KBM, Šentjur pa je s prvim domačim porazom, drugim v nizu, zdrsnil pod 50-odstotni izkupiček.

Gostje so zmagali povsem zasluženo, saj so vodili praktično vso tekmo, gostitelje pa so nadigrali s pravim festivalom trojk. Zadeli so jih kar 19, kar je drugi najboljši dosežek od leta 2008 dalje, oziroma odkar Košarkarska zveza Slovenije deleži vse statistične podatke. Rekorderji ostajajo košarkarji Heliosa, ki so prav leta 2008 proti Krki zadeli 21 trojk.

Varovanci trenerja Boštjana Kuharja so že v startu povedli z 19:5, v enajsti minuti po njihovi šesti trojki iz desetega poskusa je bilo 30:15, v svojih vrstah pa so imeli hkrati še izjemno razpoloženega organizatorja igre Chaunceyja Levanta Collinsa. Američan je v prvem polčasu dosegel 20 točk ob metu 6:9 za tri točke, srečanje pa je končal pri 35 točkah (trojke 8:13, indeks 32). Ob njem so po tri trojke zadeli še Andraž Rogelja, Uroš Godler in Tjaš Rotar.

Pri Šentjurju, ki v drugem delu niti za trenutek ni ogrozil zmage Hopsov, je Miloš Pešič, sicer rekorder letošnje sezone s 44 točkami na eni tekmi, dosegel 20 točk, Tomaž Bolčina pa 17 (8 skokov).

Šentjur in Hopsi bosta Ligo Nova KBM nadaljevala 9. decembra; prvi bodo gostovali v Rogaški Slatini, Polzeljani pa bodo gostili zasedbo iz Laškega.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Andrej Žakelj, trener Šentjurja:
"Čestitke Hopsom za več kot zasluženo zmago. Imeli so zelo dober dan v napadu. Za nami je zanimiva tekma."

Boštjan Kuhar, trener Hopsov Polzele:
"Na vedno vročem parketu dvorane Hruševec smo prišli do zelo pomembne zmage in s tem anulirali domač poraz proti Šenčurju. V drugem delu rednega dela sezone bomo imeli več domačih tekem, zato pričakujem, da bomo vknjižili kakšno zmago več in se s tem približali uvrstitvi v Ligo za prvaka."

Sobota, 2. december:
ZLATOROG LAŠKO : KRKA 65:75 (14:18, 23:14, 15:28, 13:15)
Lapornik 22, Miljković 12 (8 skokov), Durnik 11 (5 skokov); Dimec 17 (9 skokov), Bratož 15 (5 skokov), Jošilo 14 (9 skokov in 5 podaj).

STATISTIKA

Kar je bil dolga leta slovenski derbi, je bil tokrat glede na uvrstitve ekip dvoboj trenutno najslabših moštev v Ligi Nova KBM. Zlatorog je izgubil četrtič v nizu in ob zgolj eni zmagi (proti aktualnemu državnemu prvaku Petrol Olimpiji) ostaja na zadnjem mestu, Krka pa se je z drugo zaporedno zmago dvignila na 42-odstoten izkupiček in se počasi vzpenja proti sredini lestvice.

Sedemkratni državni prvaki iz Novega mesta so se v vodstvo prebili na začetku drugega polčasa ter ga nato skrbno držali. Zlatorog je znova slabo odigral tretjo četrtino - izgubil jo je s 15:28, trener Aleš Pipan pa je imel le enega razpoloženega posameznika. Novopečeni reprezentant Miha Lapornik je bil z 22 točkami (trojke 4:5, 4 skoke, 4 podaje, indeks 27) najboljši posameznik tekme.

To je bilo premalo za Žigo Dimca (17 točk, 9 podaj) in Marka Jošila (14 točk, 9 skokov, 5 podaj), ki jima je le malo manjkalo za dvojna dvojčka, ter Domna Bratoža (15 točk), ki je suvereno pripeljal Krko do zasluženih dveh točk.

Laščani bodo tekmo naslednjega kola na Polzeli igrali 9. decembra, Krka pa bo vodilno Sixt Primorsko gostila dan pozneje.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Aleš Pipan, trener Zlatoroga Laško:
"Krka je fizično močnejša ekipa in je kontrolirala skok v obrambi in napadu. Prvi polčas smo odigrali še pozitivno, potem pa stara slabost ob začetku drugega polčasa, da pade koncentracija, damo nekaj žog v roke in ne zadenemo, kar je Krka izkoristila in nocoj zasluženo zmagala."

Simon Petrov, trener Krke:
"Zadovoljen sem, kako so moji fantje odigrali današnjo tekmo. Kljub manjšim nihanjem v igri smo samozavestno vstopili v končnico in z mirno igro prišli do pomembne zmage."

Sobota, 2. december:
ŠENČUR GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA : HELIOS SUNS 62:66 (21:15, 14:20, 16:10, 11:21)
Pavić 18 (8 skokov), Murić (11 skokov) in Pavković po 15; Mahkovic 24, Besedič 14, Brodnik 8.

STATISTIKA

Košarkarji Helios Suns so v Ligi Nova KBM dosegli drugo zaporedno zmago v gosteh in se s skupno tretjo v sedmih tekmah povzpeli z dna razpredelnice. Presenetili so Šenčur Gorenjsko gradbeno družbo, ki je po prvem domačem porazu v štirih nastopih zdrsnila na 4-3.

Ko je Smiljan Pavić na začetku druge četrtine zadel svoj sedmi poskus in bil pri 14 točk ter statističnemu indeksu 22, je Šenčur vodil s 27:19 in kazalo je na zanesljivo zmago favoriziranih gostiteljev. A odhod vodilnega domačega igralca na klop, je hitro spremenil sliko na parketu. Domžalčani so takoj ujeli priključek in ga držali vse do konca tekme.

Zmagovalec je bil odločen v zadnji minuti, v kateri je padlo kar enajst košev ali prostih metov. S prednostjo 59:58 so jo začeli Gorenjci, nato pa je na sceno oziroma črto prostih metov šestkrat zapored stopil Blaž Mahkovic. Reprezentant Slovenije in prvi strelec Lige Nova KBM je zadel vseh šest metov, bil s 24 točkami prvi strelec in junak tekme, zmago Helios Suns pa je v zadnjih sekundah potrdil še Matej Rojc.

Pri gostiteljih je Pavić tekmo končal pri 18 točkah in stoodstotnem metu (8 skokov, indeks 29), po 15 točk pa sta prispevala Dino Murić (11 skokov) in Miljan Pavković.

V devetem kolu bo Šenčur GGD gostoval pri Iliriji, Helios pa bo gostil Petrol Olimpijo (10. 12.).

Izjavi trenerjev po tekmi:

Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:
"Tekmo smo imeli pod nadzorom 35 minut, v končnici pa smo slabo izvajali proste mete, kar je bil tudi glavni razlog za poraz. Čestitke ekipi Heliosa za zasluženo zmago."

Jovan Beader, trener Helios Suns:
"Čestitke fantom, da so se borili do zadnjih sekund in verjeli v zmago, pa čeprav smo večino tekme zaostajali. Potrdilo se je tisto, o čemer smo že govorili, da skok in zadeti prosti meti v izenačeni končnici rešujejo tekme. Na koncu smo zamenjali obrambo na pick&rollu, kjer so imeli domači nekaj težav, kot rečeno pa smo v pravem momentu pobrali pomembne skoke in zadeli proste mete ter tako prišli do zmage. Čestitke za borbo tudi domačim, tokrat je bila v končnici zbranost in sreča na naši strani."


Lestvica Lige Nova KBM:

M Ekipa Z/P Točke
1. Sixt Primorska 6/2 14
2. Rogaška 5/2 12
3. Petrol Olimpija 4/3 11
4. Hopsi Polzela 3/5 11
5. Ilirija 4/3 11
6. Šenčur Gorenjska gradbena družba 4/3 11
7. Helios Suns 3/4 10
8. Krka 3/4 10
9. Šentjur 3/4 10
10. Zlatorog Laško 1/6 8

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se