Nazaj

Liga Nova KBM: Helios Sunsi in Krka v polfinalu, GGD Šenčur izenačil serijo

04
maj
2019
  • Liga Nova KBM

Ljubljana - Na povratnih tekmah četrtfinalnih serij Lige Nova KBM so si napredovanje v polfinale priigrali košarkarji Krke in Helios Sunsov. Novomeščani so v gosteh prekinili negativno serijo z Rogaško in slavili z rezultatom 74:80, Helios Sunsi pa so v samem zaključku tekme prišli do preobrata in premagali Hopse. Šenčurjani so uspeli izenačiti serijo s Petrol Olimpijo, odločilna tekma je na sporedu v torek, 7. maja. Na petkovi tekmi so si polfinale priigrali košarkarji Sixt Primorske. 
Foto: Helios Suns

LIGA NOVA KBM

Četrtfinale
Sobota, 4. maj
GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA ŠENČUR : PETROL OLIMPIJA 73:70 (15:15, 26:17, 18:15, 14:23)

Pavić 14, Rizvić 11 (7 skokov in 5 podaj), Popadić, Sejfić, Murić, Morina 9; Badžim 13 (8 podaj), Simonović 11 (7 skokov), Lapornik in Jones 10
STATISTIKA
Košarkarji Gorenjske gradbene družbe Šenčur so izenačili četrtfinalno serijo proti aktualnim državnim prvakom iz Ljubljane. Potem ko so na prvi tekmi v Stožicah tesno izgubili (79:77), so tokrat pred domačimi gledalci zasluženo prišli do zmage in odločitev o polfinalistu prestavili na torek, 7. maja. Odločilna tretja tekma v Stožicah se bo začela ob 18.30.

Tako kot v Ljubljani tudi tekma v Šenčurju ni minila brez napete končnice. V torek je Petrol Olimpija slavila, čeprav je skoraj zapravila trinajst točk prednosti, tokrat pa so domači v 27. minuti vodili že z 18 točkami naskoka (57:39).

V zadnji četrtini je Petrol Olimpija zaigrala na vse ali nič in z veliko bolj čvrsto obrambo ter natančnimi meti z razdalje hitro znižala zaostanek. V 34. minuti se je spustila pod mejo desetih točk, v 35. minuti je bila že pri 67:62, po delnem izidu 17:2 pa je tri minute pred koncem zaostajala le še za točko (67:66).

Jan Špan je imel priložnost za izenačenje, vendar je zadel le en prosti met, Marko Simonović, ki je bil v postavi Petrola Olimpije namesto lažje poškodovanega prvega strelca prve tekme Luke Šamanića, pa je zapravil priložnost za zmago. Pri zaostanku 70:71 je imel šest sekund pred koncem tekme dva prosta meta, a je oba zgrešil.

Za domače je največ točk zbral Smiljan Pavić (14), enajst jih je dosegel Ramo Rizvić (7 skokov, 5 podaj), po devet pa so jih prispevali Dino Murić (9 skokov), Gezim Morina (trojke 3:5), Marko Popadić (5 podaj) in Ismet Sejfić (5 skokov). Na drugi strani je bil najboljši na parketu Roko Badžim s 13 točkami in osmimi podajami.

Izjavi trenerjev po tekmi
Konstantin Subotič, trener GGD Šenčur:
“Odigrali smo zelo dobro tekmo. Pričakovali smo pritisk Petrola Olimpije v zadnji četrtini. Z nepopustljivo borbo smo napad Olimpije zdržali in prišli do pomembne ter zaslužene zmage. Fantom iskrene čestitke. Zdaj se moramo odpočiti in dobro pripraviti na odločilno tretjo tekmo. Čestitke tudi Olimpiji za korektno borbo v Šenčurju.”

Jure Zdovc, trener Petrol Olimpije:
“Odnos, ki so ga igralci prikazali na tako pomembni tekmi, je nesprejemljiv. Zaigrali smo brez kakršnekoli želje po zmagi in energije. Na plan so prišle slabosti Petrol Olimpije iz te sezone. Nismo ekipa. Včasih imam občutek, da nekateri igralci komaj čakajo, da se sezona zaključi. Napravili smo veliko začetniških napak. Ne spomnim se, kdaj sem jih nazadnje videl toliko na takšni ravni tekmovanja. Odigrali smo zelo slabo. Tudi, ko smo prišli v položaj, da bi tekmo lahko zmagali, si te zmage ne bi zaslužili. V torek nas čaka odločilna tekma, na kateri pred domačimi navijači preprosto moramo slaviti zmago.”

REZULTAT PRVE TEKME
Torek, 30. april

PETROL OLIMPIJA : GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA ŠENČUR 79:77 (23:20, 19:17, 19:19, 18:21)

Špan 18 (8 podaj), Šamanić 17 (11 skokov), Lorbek 15; Popadić 14, Pavić 12, Murić 11 (8 skokov)
STATISTIKA


Sobota, 4. maj
HELIOS SUNS : HOPSI POLZELA 80:78 (15:22, 19:22,  22:20, 24:14)

Gajić 20 (7 skokov), Mahkovic 15 (6 podaj), Pašajlić 13; Atanacković 28, Čebular 17, Benson 13 (7 skokov, 7 podaj)
STATISTIKA
Košarkarji Helios Suns so z velikim preobratom v zadnjih petih minutah prišli do druge zmage v četrtfinalni seriji proti Hopsom s Polzele in s tem uvrstitve v polfinale, kjer se bodo prav tako na dve zmagi pomerili z boljšim iz obračuna Petrol Olimpija - Ggd Šenčur, kjer bo odločitev padla šele na tretji tekmi v torek.

Podatek, da je Helios Suns vodil le enkrat na celi tekmi in to za vsega skupaj dobre tri sekunde, zgovorno priča o veselju v domačem taboru. Glede na potek tekme je bila zmaga domačih ogromno presenečenje, še posebej zato, ker so imeli Polzeljani ves čas rezultat in tekmo pod nadzorom. V 13. minuti so vodili z 32:19, v 36. pa 74:64.

V zadnjih minutah je Helios Suns prišel do preobrata brez prvega organizatorja igre Jureta Močnika, ki se je poškodoval že v prvi četrtini, ter prvega strelca Blaža Mahkovica, ki je igro zapustil pet minut pred koncem s petimi osebnimi napakami.

Glavna junaka sta bila Miroslav Pašajlić, ki je domače v zadnjih minutah držal na dosegu tekmeca, ter Nikola Gajić, ki je tri sekunde pred koncem zadel trojko za zmago. Gajić je dosegel 20 točk (trojke 4:8, indeks 23), kar je njegova najboljša statistična predstava v sezoni. Na drugi strani je več točk dosegel le Simo Atanacković (28 točk, trojke 5:6).

Izjavi trenerjev po tekmi
Dejan Jakara, trener Helios Sunsov:
“Iz srca bi čestital fantom za zmago. Vedno smo ponavljali, da se nam enkrat mora vse skupaj povrnit, in vrnilo se nam je na najbolj pomembni tekmi sezone. Vedeli smo, da bodo Hopsi začeli čvrsto, trdo, a smo jim na to premehko odgovorili. Na koncu pa nam je, z nekaj športne sreče, ki smo jo med sezono marsikdaj pogrešali, uspelo priti do zmage in polfinala. Čestitke tudi Hopsom za odlično sezono, predvsem pa vse pohvale našim navijačem, ki so nas prišli bodrit v tako velikem številu."

Boštjan Kuhar, trener Hopsov:
“Čestitke Heliosu za zasluženo zmago."

REZULTAT PRVE TEKME
Torek, 30. april

HOPSI POLZELA : HELIOS SUNS 82:95 (25:27, 16:24, 23:24, 18:20)

Vasilić 19, Burgett 16 (8 skokov), Čebular 13; Pašajlić 26, Mahkovic (10 skokov) in Tratnik (6 skokov) 15
STATISTIKA


Sobota, 4. maj
ROGAŠKA : KRKA 74:80 (28:23, 19:16, 16:20, 11:21)

Davis 19 (5 skokov in 9 podaj), Sarajlija 17, Durnik 12; Mavra 28 (5 skokov in 7 podaj), Balažič 14 (8 skokov)
STATISTIKA
Košarkarji Krke so v četrtfinalu lige Nova KBM izločili Rogaško in po Sixt Primorski in Helios Suns postali tretji polfinalisti. Na prvi tekmi v Novem mestu so slavili s 77:73, v Rogaški Slatini pa so bili boljši z 80:74. V polfinalu, ki se bo začel prihodnjo soboto in ki se bo prav tako igral na dve zmagi, se bodo pomerili s Sixt Primorsko, ki je bila v četrtfinalu v dveh tekmah boljša od Zlatoroga.

Novomeščani so prvič povedli v 32. minuti s 64:63, domači pa so bili nazadnje v ospredju dve minuti kasneje z 69:68. Krka je nato pobegnila na 74:69 in prednost zadržala vse do konca.

V odsotnosti glavnega organizatorja igre Domna Bratoža, ki je zaradi poškodbe že končal sezono, je vodenje igre odlično opravil Dominik Mavra. Hrvat je v prvem polčasu dosegel 18 točk in tako držal priključek do Rogaške, ki je vodila tudi s trinajstimi točkami prednosti, tekmo pa je končal pri 28 točkah (met iz igre 8:13) ter sedmih podajah in petih skokih (indeks 31).

Mavra je od zadnjega vodstva Rogaške dosegel šest točk, preostale pa sta dodala Jure Balažič (14 točk, 8 skokov) ter Luka Laporniki in Dalibor Đapa. Pri domačih je Rashun Davis dosegel 19 točk (9 podaj), dve manj pa Mirza Sarajlija.

Izjavi trenerjev po tekmi
Damjan Novaković, trener Rogaške:
“Mislim, da smo v okviru naših sposobnosti dali vse od sebe. Vodili smo 35 minut, nato pa so štirje prosti meti Mavre prelomili to tekmo. Od takrat se nismo več vrnili v igro, zmanjkalo nam je tudi energije. Kosiča ni že dlje časa, Sarajlija ni treniral in je igral pod blokado. Poznalo se je, da ima Krka več igralcev v rotaciji in tudi zaradi tega so s svojo energijo tekmo v zadnjih minutah obrnili sebi v prid. Res pa je tudi, da na tako pomembni tekmi ne smeš zgrešiti 10 prostih metov, če si želiš priti do zmage.”

Simon Petrov, trener Krke:
“Veseli me, da smo uspeli po katastrofalnem prvem polčasu obrniti tekmo v svojo korist. Ključno je bilo, da nismo popuščali in da Rogaški v nadaljevanju nismo dovolili toliko skokov v napadu, kot v prvem polčasu. Igrali smo pametno v obrambi in to je odločilo tekmo.”

REZULTAT PRVE TEKME
Torek, 30. april

KRKA : ROGAŠKA 77:73 (25:20, 21:13, 17:19, 14:21)

Balažič 15 (5 skokov), Jošilo 13 (6 skokov), Marinelli 12; Davis 23 (7 skokov), Sarajlija 16, Pajić 11
STATISTIKA


RAZPORED KONČNICE

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se