Nazaj

Liga Nova KBM: Danes začetek finalne serije med Sixt Primorsko in Petrol Olimpijo

18
maj
2019
  • Liga Nova KBM

Ljubljana - V soboto, 18. maja, se v Areni Bonifika začenja veliki finale Lige Nova KBM med Sixt Primorsko in Petrol Olimpijo. Koprski košarkarji so v četrtfinalu najprej premagali Zlatorog, nato pa v polfinalu odpravili še Krko in se ji tako oddolžili za lanski poraz, v istem delu tekmovanja. Koprčani so se v treh letih, po selitvi domžalskega kluba Lastovka na Obalo, prvič uvrstili v finale državnega prvenstva. Petrol Olimpija je v četrtfinalu, na treh tekmah, premagala Gorenjsko gradbeno družbo Šenčur, nato pa v polfinalu ugnala Helios Sunse in se tako še petindvajsetič uvrstila v veliki finale. Sicer pa to ni prvič, da bomo v finalu državnega prvenstva spremljali Ljubljansko in Koprsko košarko. Leta 1993 sta se za naslov pomerila tedanja Smelt Olimpija in Slovenica Koper, s 3:1 v zmagah pa so se naslova veselili Ljubljanski košarkarji.


LIGA NOVA KBM
FINALE
Sobota, 18. maj, ob 18:45

SIXT PRIMORSKA : PETROL OLIMPIJA - prenos na Šport TV



Košarkarji Sixt Primorske v letošnji sezoni dominirajo praktično v vseh tekmovanjih. Pred začetkom državnega prvenstva so osvojili superpokalni naslov, februarja so pred domačimi gledalci postali prvaki pokala Spar, nato pa še osvojili prvo mesto v drugi regionalni ligi in si tako prislužili napredovanje v prvo regionalno ligo. Koprčani, ki poraza ne poznajo vse od 7. marca, bodo tako prvič v klubski zgodovini zaigrali v finalu državnega prvenstva.

Na drugi strani imajo sedemnajstkratni državni prvaki, Petrol Olimpija, kar 70-odstotno učinkovitost z uvrščanjem v finale, izpustili so ga le v letih 2000, 2015 in 2016. Še tretjič zapored pa bodo v finalu državnega prvenstva poskusili pokoriti konkurenco in osvojiti še osemnajsti naslov. V letošnji sezoni so sicer prav proti Sixt Primorski izgubili v slovenskem superpokalnem tekmovanju in v polfinalu pokala Spar. 

Na parketu Arene Bonifika se zagotovo obeta čvrst boj pod obema obročema, kjer imajo statistično prednost Primorci. Marijan Čakarun in Marko Jagodić Kuridža sta v končnici statistično najdominantnejša igralca Sixt Primorske, večjo strelsko vlogo sta v četrtfinalu ter polfinalu prevzela tudi Lance Harris in Tadej Ferme. Na drugi strani, v ljubljanskih vrstah izstopa dozdaj najkoristnejši košarkar letošnje končnice Lige Nova KBM, Luka Šamanić, katerega nastop je vprašljiv. Vedno boljše predstave, v vrstah Olimpije, prikazujeta Domen Lorbek in pa ameriški košarkar Marvin Jermain Jones.

Branilske vrste Ljubljančanov bodo v finalni seriji še kako pogrešale prvega organizatorja, Jana Špana, medtem ko bo vajeti igre Sixt Primorske držal najboljši podajalec letošnje sezone Lige Nova KBM, Žan Mark Šiško.

Vse tekme finalne serije bo moč spremljati v neposrednem prenosu na Šport TV. Druga tekma bo v torek, 21. maja, v Stožicah, tretja 24. maja v Areni Bonifika, morebitna četrta in peta pa sta predvideni za 26. in 28. maja.

Izjavi trenerjev in igralcev pred finalno serijo
Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
"Z Juretom sva v zelo dobrih odnosih, ogromno mi je pomagal v moji igralski ter kasneje v trenerski karieri zato pretiranih skrivnosti med nama ni. Moja ekipa je zelo tekmovalna, fantje si vsako tekmo želijo zmagati in tudi sam si želim, da kot trener premagam Jureta. Osebno res nisem pričakoval, da bo klub, ki obstaja tri leta, favorit v finalu državnega prvenstva proti takšni ekipi, kot je Petrol Olimpija. To je za nas sanjsko in uživamo v vsakem trenutku. Tako se bomo lotili tudi finala, ki zagotovo ne bo lahek, saj je Olimpija na zadnjih tekmah pokazala odlično obrambo, karakter in homogenost. Želim si, da bodo tribune v finalni seriji polne in da bodo navijači obeh ekip pričarali odlično vzdušje, kar si kot dom evropskih prvakov tudi zaslužimo.”

Alen Hodžić, igralec Sixt Primorske:
"Po uspešni lanski sezoni se nam je v igralskih vrstah pridružilo kar nekaj novih košarkarjev, ki smo jih seveda zelo dobro sprejeli ter se med seboj hitro povezali. Igramo eden za drugega, vsi se med seboj zelo dobro razumemo in vzdušje v ekipi je res odlično. Skozi celotno sezono smo iz treninga v trening napredovali, plod dobrega dela pa je osvojitev treh lovorik, sedaj pa nas čaka še finale državnega prvenstva.”

Jure Zdovc, trener Petrol Olimpije:
"Čestitke Sixt Primorski za uvrstitev v finale državnega prvenstva. Vsi smo skozi celotno sezono čakali, da bi Koprčani padli, a se to na žalost ni zgodilo. Igrajo zelo dobro in imajo neverjetno samozavest. Lomijo tekmo in tudi če si vseskozi rezultatsko zraven, na koncu najdejo način, da te v nekaj minutah premagajo. Naš seznam igralcev je zadnje čase krajši, zaradi poškodbe smo izgubili Špana, situacijo Šamanića pa ne bi komentiral. Kljub temu se zdi, da smo zaradi tega močnejši in bolj povezani, košarkarji pa igrajo vedno bolje. Mogoče bi imeli proti Sixt Primorski več možnosti za uspeh, če bi o naslovu državnega prvaka odločala le ena tekma. Zagotovo boma dali vse od sebe in videli bomo, kam nas bo pripeljalo.”

Domen Lorbek, igralec Petrol Olimpije:
"Vzdušje v ekipi je vedno boljše, še posebej po prihodu Jureta, smo se kot ekipa veliko bolj povezali. Začeli smo zmagovati, kar zagotovo vpliva na našo povezanost, motivacijo in kemijo v moštvu. Glede na izkušnje iz preteklosti in vse finalne tekme, ki sem jih odigral v svoji karieri, finalni niz s Sixt Primorsko ne bo lahek. Čaka nas težek boj, kjer bo odločala predvsem igra v obrambi. Vsako finale je zahtevno, a finalni niz se igra zato, da se ga dobi. Na koncu šteje samo to, kdo bo državni prvak. Vse navijače vabim, da se nam pridružijo na tekmah, tako v Kopru, še posebej pa v Ljubljani, saj bo z njihovo podporo pot do zmag in novega naslova prvaka, zagotovo lažja.”


Izjava predstavnika generalnega sponzorja Lige Nova KBM:
Jernej Močnik:
"Čestitam vsem za uvrstitev v finale, v katerem si želim predvsem spektakularnih predstav najboljših moštev letošnje sezone Lige Nova KBM. Pričakujem, da bodo tekme napete, vsem akterjem na igrišču pa želim veliko sreče in da bo finale minilo brez poškodb. Za vse nas, ki spremljamo ta šport, pa si želim, da bomo gledali vseh pet tekem. Na koncu bo seveda zmagal tisti, ki bo v finalu taktično, psihično in fizično močnejši ter si tako ponosno zaslužil zmagovalni pokal."

Izjava predsednika Košarkarske zveze Slovenije:
Matej Erjavec:"V končnici smo spremljali zanimive tekme, recimo Petrol Olimpija se je z Gorenjsko gradbeno družbo Šenčur namučila že v četrtfinalu, a vendar potem brez težav prišla skozi polfinale. Sicer sem že pred začetkom drugega dela Lige Nova KBM dejal, da je Sixt Primorska, glede na letošnje predstave, favorit, kar pa se je v končnici tudi pokazalo, ko so brez težav prišli čez obe oviri. V finalni seriji me poleg medsebojnih obračunov na parketu zanima tudi dvoboj ob igrišču, med Jurico in Juretom. Nekoč sta bila soigralca, v reprezentanci sta bila leta 2009 tudi v razmerju igralec-trener, sedaj pa se bosta oba kot trenerja pomerila še v velikem finalu državnega prvensta. Zmagovalca si ne želim napovedati in bom užival v vseh petih tekmah, saj sem prepričan, da se obeta spektakularno finale.”

FOTOGALERIJA NOVINARSKE KONFERENCE

RAZPORED TEKEM FINALNE SERIJE
Sobota, 18. maj, ob 18.45
SIXT PRIMORSKA : PETROL OLIMPIJA

Torek, 21. maj, ob 18.45
PETROL OLIMPIJA : SIXT PRIMORSKA

Petek, 24. maj, ob 18.45
SIXT PRIMORSKA : PETROL OLIMPIJA

*Morebitna 4. tekma
Nedelja, 26. maj, ob 18.45
PETROL OLIMPIJA : SIXT PRIMORSKA

*Morebitna 5. tekma
Torek, 28. maja, ob 18.45
SIXT PRIMORSKA : PETROL OLIMPIJA


SEZNAM VSEH DRŽAVNIH PRVAKOV
 

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se