Nazaj

Liga Nova KBM: Aktualni prvaki do zmage v Šentjurju

28
okt.
2018
  • Liga Nova KBM

Ljubljana - S tekmo v Šentjurju se je zaključilo 3. kolo Lige Nova KBM. Šentjurčani so morali priznati premoč Petrol Olimpiji. Košarkarji Sixt Primorske so z 31 točkami naskoka premagali Zlatorog, Rogaška je prišla do tesne zmage na gostovanju pri Šenčurju, na Polzeli pa so Hopsi zanesljivo ugnali Helios. Krka je bila v torek boljša od Ilirije.
Avtor: KZS/Lenart

LIGA NOVA KBM

3. kolo:

Nedelja, 28. oktober:
ŠENTJUR : PETROL OLIMPIJA 89:98 (20:27, 26:32, 21:20, 22:19)
Konjević 26 (5 skokov), Pešić 23 (7 skokov, 9 asistenc), Jereb in Jurček po 9; Špan 23 (10 asistenc), Lapornik 18, Bubnić 17.
STATISTIKA

Aktualni slovenski prvaki so se v zadnji tekmi 3. kola pomerili z državnimi prvaki iz sezone 2014/15. Do danes sta obe ekipi imeli enak izkupiček - uvodni poraz in zatem zmago. Do nove so prišli zadnji zmagovalci Lige Nova KBM, ki so z njo skočili pod vrh, imajo pet točk tako kot Sixt Primorska in eno manj kot vodilna Krka ter druga Rogaška.

Domači so vodili v uvodnih dveh minutah in pol, zatem so gosti prešli v vodstvo, ga sredi prve četrtine za kratek čas izgubili, nato so Ljubljančani nanizali nekaj košev, vodili tudi z desetimi točkami prednosti, po desetih minutah pa imeli prednost sedmih (27:20). Zeleno-beli so si na začetku druge četrtine priigrali 12 točk prednosti, ob koncu polčasa pa +15.

Dobri dve minuti pred koncem tretje četrtine so se zmaji približali prednosti 20 točk, Davor Konjević s šestimi točkami in Dejan Čigoja z dvema sta svojo ekipo pred zadnjo četrtino vrnila na bolj znosnih -12 (67:79). Šentjur je nadaljeval z dobro igro tudi na začetku zadnje četrtine, v 32. minuti se je približal na 76:83. Bližje niso mogli, domači nalet je gostujoča ekipa znala ustaviti, v 38. minuti je vodila s 96:82 in jasno je bilo, da bosta dve točki šli v Ljubljano.

Jan Špan je tekmo končal z dvojnim dvojčkom - 23 točkami in 10 asistencami, dosegel je tri trojke. Prvi strelec tekme je bil s 26 točkami Konjević.

Ljubljančani bodo v petek, 2. novembra, igrali proti Sixt Primorski, Šentjurčani dan kasneje proti Heliosu.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jakša Vulić, trener Šentjurja:
"Prvi polčas smo odigrali premehko za ekipo kot je Petrol Olimpija in prejeli odločno preveč točk. V drugem delu smo bili bolj čvrsti in se približali na sedem točk, vseeno pa so gostje nadaljevali z izvrstno strelsko predstavo. Objektivno so bili gostje nocoj boljši in jim čestitam za zmago."

Zoran Martić, trener Petrola Olimpije:
"Zaslužena zmaga. Od prve do zadnje minute tekme smo bili boljši nasprotnik. Imeli smo sicer nekaj težav pod košem, saj smo zaigrali brez Mirze Begića, v prvem polčasu pa se je lažje poškodoval Bojan Radulović. Ostali visoki igralci so imeli težave z osebnimi napakami. Kljub temu smo vse do konca tekme ostali zbrani, priložnost za igro pa so dobili tudi nekateri mlajši košarkarji."

ŽE ODIGRANO:

Sobota, 27. oktober:
SIXT PRIMORSKA : ZLATOROG LAŠKO 84:53 (21:3, 19:18, 16:12, 28:20)
Marinković (8 skokov) in Jagodić Kuridža (8 skokov) po 16, Ferme 11 (6 asistenc); Thomas 19 (9 skokov), Barič 8 (6 asistenc), Rojc 7.
STATISTIKA

Primorci so v tretjem kolu prišli do druge zmage, potem ko so visoko premagali Laščane. Ti izbrancem Jurice Golemca niso povzročali praktično nikakršnih težav, da se bo tekma odvila po godu gostiteljev, pa je pokazala že prva četrtina, v kateri so gosti dosegli vsega tri točke.

Na drugi strani so jih domači dosegli 21 in tako takoj prišli do visoke prednosti, ki je niso več izpustili iz rok. Primorci so brez vsakih težav nadzorovali potek tekme, še najbolj izenačena je bila druga četrtina, ki so jo dobili z 19:18, in prav ob koncu tudi prišli do največje prednosti, ki je znašala 31 točk.

Pri zmagovalcih sta se s po 16 točkami izkazala Marko Jagodić Kuridža in Ivan Marinković, oba sta zbrala tudi po osem skokov, Žan Mark Šiško pa je bil z devetimi asistencami najboljši podajalec tekme. Pri gostih je dvomestno število točk, 19, dosegel le Cleveland Joseph Thomas, ki je dodal še devet skokov.

V 4. kolu bodo Primorci v petek gostovali pri Olimpiji, Laščani pa bodo dan pozneje gostili Šenčur.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
"Čestitke našim igralcem za profesionalen pristop in odlično prvo četrtino. Za tem smo tekmo rutinirano pripeljali h koncu. Razigrali so se vsi košarkarji, ki smo jih poslali na igrišče. Spet se moram zahvaliti navijačem. Kljub nekoliko neobičajnemu terminu tekme se jih je zbralo precej, vseskozi pa so nam nudili glasno podporo."

Chris Thomas, trener Zlatoroga:
"Primorska je zelo močna ekipa z zelo močno centrsko linijo, mislim, da celo najboljšo v ligi, ki nas je popolnoma onemogočila. Nismo uspeli zadeti odprtih metov, kar je  Primorska z neverjetno sestavljeno ekipo izkoristila. Upam, da smo se danes kaj naučili, kajti sedaj nas končno čaka domača tekma."

Sobota, 27. oktober:
HOPSI POLZELA : HELIOS SUNS 
68:52 (19:13, 23:10, 16:7, 10:22)
Atanacković 17 (7 skokov), Rotar 16, Benson in Borse (9 skokov, 5 asistenc) po 10; Šalić 12, Smodiš 9, Gajić (17 skokov) in Besedić (5 skokov) po 8.
STATISTIKA

Hopsi so na drugi domači tekmi v sezoni lovili in na koncu tudi prepričljivo ujeli prvo zmago. Do danes so bili edini ob Iliriji še brez nje, zdaj pa so premagali Domžalčane, ti so sicer dobili obe medsebojni tekmi v prejšnji sezoni.

Odločilna za zmago domačih sta bili odlična druga četrtina, ki so jo dobili za 13 točk (23:10), ter prav tako tretja, v kateri so dobili le sedem točk in tekmecem pobegnili na takšno razdaljo, da jih ti kljub pritisku v zadnjem delu niso mogli več ujeti.

Ko se Domžalčani prebudili, je bilo pri izidu 58:30 po 30 minutah že prepozno za preobrat, domači so si takrat lahko privoščili tudi bolj sproščen pristop, tako da je Helios le nekoliko ublažil poraz na končnih -16.

Domači so imeli tokrat štiri razpoložene igralce z več kot desetimi točkami, najbolj učinkovita pa sta bila na koncu Simo Atanacković s 17 in Tjaž Rotar s 16. Pri gostih je bil edini, ki je tekmo končal z dvoštevilčnim dosežkom, Đoko Šalić z 12 točkami.

V naslednjem kolu bodo Hopsi 30. oktobra gostovali pri Krki, Helios Suns pa 3. novembra gostili Šentjur.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Boštjan Kuhar, trener Hopsov Polzele:
"Današnja tekma je bila tekma obrambe. Minuli teden smo ogromno delali na igri v obrambi, saj smo prvi tekmi izgubili predvsem zaradi slabe igre v obrambi. Petintrideset minut smo odigrali res dobro, v zadnjih minutah pa nam je popustila zbranost, kar so gostje izkoristili in znižali našo visoko prednost. Čestitam fantom za borbenost in upam, da bomo tudi v nadaljevanju prvenstva igrali s takšno energijo."

Jovan Beader, trener Helios Suns:
"Več kot zaslužena zmaga Hopsov, ki so imel pod kontrolo celotno tekmo. Mi smo trenutno v nekakšnem psihološkem krču, kar se kaže tudi v 14 zgrešenih prostih metih. Prvi cilj, ki ga imamo, je da sestavimo naše glave in najdemo izhod iz te krize."

Sobota, 27. oktober:
ŠENČUR GGD : ROGAŠKA 
79:81 (22:24, 24:24, 16:20, 17:13)
Popadić 16, Pavić 15 (5 skokov), Murić 13 (5 skokov); Mijović 20 (5 skokov), Pajić 18 (7 skokov), Davis 16 (6 asistenc).
STATISTIKA

Še neporažena Rogaška je v tretjem nastopu v elitni slovenski ligi gostovala v Šenčurju in ostaja 100-odstotna v domačem tekmovanju. Gorenjci, ki so imeli polovičen izkupiček iz prvega para tekem, so bili blizu zmagi in izenačenju z Rogaško na razpredelnici, a v zadnjih sekundah niso našli akcije, s katero bi izsilili vsaj podaljšek. Za zadnji napad jim je po uspešnem skoku Dina Murića pod svojim obročem ostalo pet sekund, kar pa je bilo premalo, da bi ogrozili obrnili izid.

Gostitelji so skozi vse srečanje lovili priključek in prvič povedli v drugem delu, kjer so imeli najvišjo prednost pri izidu 33:27. Napet obračun, v katerem je bila v večjem delu v prednosti Rogaška, se je nadaljeval vse do konca, ko so Šenčurjani v zadnjem delu izničili zaostanek 65:71 in dve minuti pred koncem povedli s 77:76.

A Rashun Jarrel Davis in Stefan Mijović sta Rogaški vrnila tri točke prednosti, domačim pa so se v naslednjih štirih poskusih zatresle roke in šele 18 sekund pred koncem je Marko Popadić z zadetima prostima metoma Šenčur pripeljal na točko zaostanka. Mijović je po prekršku pet sekund pred koncem tekme zadel prvega od dveh prostih metov, Šenčur pa v zadnjih petih sekundah ni našel poti do nasprotnega koša.

Košarkarje Rogaške bodo v soboto gostovali v Ljubljani pri Iliriji. Šenčur bo v četrtem kolu Lige Nova KBM prav tako v soboto gostoval v Laškem.

Izjavi trenerjev po tekmi:
Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:
"Čestitam Rogaški za zmago. Mi smo bili v začetku tekme premehki, s tem smo dovolili gostom, da so zadeli nekaj metov od daleč. V drugem polčasu smo igrali zelo borbeno in precej bolje v obrambi, žal pa smo v napadu zgrešili nekaj pomembnih metov blizu koša in na koncu izgubili za dve točki."

Damjan Novakovič, trener Rogaške:
"Tekmo s Šenčurjem smo igrali močno oslabljeni, saj sta zaradi poškodb manjkala Tomić in Bilić. Ob tem si je na začetku tekme gleženj poškodoval še Knežević, tako da smo tekmo v zelo zmanjšani rotaciji odigrali zelo borbeno. Večji del tekme smo bili v prednosti in na koncu zasluženo zmagali."

Torek, 23. oktober:
KRKA : ILIRIJA 97:91 (19:19, 28:27, 22:27, 28:18)
Mahkovic 29 (5 skokov),Lalić 16 (6 skokov), Stipaničev 11 (5 skokov); Stopar 28 (5 skokov), Čučovič 19 (5 skokov), Heath 18 (13 asistenc).
STATISTIKA

Novomeška zasedba je dosegla tretjo zmago v državnem prvenstvu, po Petrol Olimpiji in Helios Suns je danes šele v končnici tekme strla odpor Ilirije. Ta je doslej izgubila vse tri dvoboje, pred porazom v dolenjski prestolnici je morala priznati premoč še ekipama Helios Suns in Šenčur GGD.

Izbranci domačega trenerja Simona Petrova so bili pred dvobojem s Šiškarji veliki favoriti, a tega večji del tekme niso dokazali. Gosti so začeli zelo podjetno in po dobrih štirih minutah vodili z 11:3, na krilih učinkovitega Aljaža Stoparja, ki je v prvi polovici tekme dosegel kar 19 točk, pa so bili v prednosti večji del prvega polčasa.

Ilirija je sedemkratnim slovenskim državnim prvakom kljubovala tudi v drugem polčasu in si v 31. minuti priigrala sedem točk naskoka (78:71).

V prelomnih trenutkih dvoboja so dolenjski košarkarji vendarle strnili svoje vrste in v 34. minuti po zadeti trojki Jakova Stipaničeva izenačili na 82:82. Zaključek tekme je bil zelo izenačen in negotov, obe ekipi sta prikazali zelo živčno predstavo, več modrosti pa je vendarle bilo na strani Krke. Novomeščani med 33. in 39. minuto sploh niso prejeli točke, na koncu pa tudi osvojili načrtovani točki.

V novomeški ekipi sta bila najbolj učinkovita Blaž Mahkovic z 29 in Jure Lalić s 16 točkami, v ljubljanski pa Stopar z 28 točkami, medtem ko je Joshua Stanley Heath 18 točkam dodal še 13 podaj.

Krka bo v prihodnjem kolu v torek, 30. oktobra, gostila Hopse s Polzele, Ilirija pa v soboto, 3. novembra, Rogaško.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Simon Petrov, trener Krke:
"Vesel sem, da smo se na koncu zbrali in uspešno zaključili to tekmo. Upam pa, da bomo v prihodnjih tekmah vseeno prikazali nekoliko več zbranosti skozi celo tekmo."

Saša Dončić, trener Ilirije:
"Čestitke Krki za zmago, hkrati pa tudi mojim fantom, ki so pokazali veliko višjo raven igre kot na prejšnji tekmi."

LESTVICA LIGE NOVA KBM:

M Ekipa Z/P Točke
1. Krka 3/0 6
2. Rogaška 3/0 6
3. Sixt Primorska 2/1 5
4. Petrol Olimpija 2/1 5
5. Hopsi Polzela 1/2 4
6. Šenčur Gorenjska gradbena družba 1/2 4
7. Šentjur 1/2 4
8. Helios Suns 1/2 4
9. Zlatorog Laško 1/2 4
10. Ilirija 0/3 3

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se