Nazaj

Liga NKBM za prvaka: Šenčur ugnal Olimpijo

11
apr.
2018
  • Liga Nova KBM

Ljubljana - V sedmem kolu Lige Nova KBM za prvaka je Helios gostoval pri ljubljanski Iliriji in visoko zmagal. Sixt Primorska je do dveh točk prišla na gostovanju v Rogaški Slatini, zmago Krke v Šentjurju je zaznamoval trojni dvojček Marka Jošila, Šenčur GGD je pred domačimi gledalci ugnal Olimpijo.

LIGA NOVA KBM ZA PRVAKA, 7. KOLO:

Sreda, 11. april:
ROGAŠKA : SIXT PRIMORSKA 71:78 (19:18, 17:14, 17:26, 18:20)
Davis 19, Drobnjak 16, Šantelj 11 (5 skokov); Čakarun 21 (10 skokov), Mulalić 17 (5 skokov), King 12 (9 skokov).

STATISTIKA

Košarkarji Sixt Primorske so zabeležili drugo zaporedno zmago v Ligi Nova KBM za prvaka, skupno peto v sedmih kolih, tako da po polovici tekmovanja zasedajo mesta v zgornji polovici, ki vodijo v polfinale. Rogaška na drugi strani je doživela prvi domači poraz v drugem delu in zdrsnila pod polovično uspešnost (3-4).

Gostje so do zmage prišli v drugem polčasu, ki so ga dobili z izidom 46:35, zahvaljujoč večjemu številu razpoloženih igralcev. Marjanu Čakarunu (21 točk, met 9:12, 10 skokov, indeks 27), ki je v prvem polčasu dosegel 13 točk, so se v nadaljevanju pridružili Mirko Mulalić (17 točk, 5 skokov, 4 podaje), Shawn King (12 točk, 9 skokov) in Matic Rebec (10 točk, 4 podaje).

Sixt Primorska si je pot do zmage tlakovala v tretji četrtini. Na vodstvo Rogaške 38:32 je odgovorila s koši Mulalića in Čakaruna, ki so jo popeljali v prednost 53:46. Gostje so razliko v nadaljevanju povišali na devet točk, vseeno pa so morali do zadnjega trepetati za zmago. Domači so se v zadnji minuti približali na tri točke zaostanka in imeli dva poskusa izza polkroga. Tako Rashun Jarrel Davis (19 točk, trojke 2:6) kot Žan Kosič (trojke 2:5) sta bila nenatančna, tako da je Mirko Mulalić potrdil zmago Sixt Primorske s črte prostih metov.

Sixt Primorsko 14. aprila v Kopru čaka derbi s Krko, Rogaška pa bo gostovala pri Šenčurju Gorenjski gradbeni družbi.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Damjan Novaković, trener Rogaške:
"Glede na situacijo, smo odigrali zelo dobro tekmo. V prvem polčasu smo kontrolirali potek tekme, nato pa so nam pošle moči, do izraza pa je prišla tudi širina in kakovost ekipe iz Kopra. Kljub temu smo se v zadnji minut približali zgolj na tri točke zaostanka, zgrešili dva meta za izenačenje in Koprčani so zasluženo prišli do nove zmage. Hvala navijačem za podporo."

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
"Čestitam fantom za zelo pomembno zmago v Rogaški Slatini. Ekipa Rogaške ima svoje probleme. Tekme niso odigrali v najboljši postavi, saj jim manjkajo trije košarkarji. Vseeno je potrebno na gostovanju v Rogaški Slatini zmagati. Jutri se moramo odpočiti, potem pa pripraviti na sobotno tekmo."

Sreda, 11. april:
ŠENTJUR : KRKA 83:89 (16:18, 15:20, 28:25, 24:26)
Allen 19 (8 skokov, 6 asistenc), Bolčina 17 (8 skokov), Williams in Pešić (7 skokov) po 15; Marinelli 20, Dimec 18 (6 skokov), Jošilo 17 (15 skokov, 13 asistenc).

STATISTIKA

Krka je vodilna ekipa po prvem delu Lige Nova KBM za prvaka. V prvih sedmih kolih je zabeležila šest zmag, zadnjo na gostovanju pri zadnjeuvrščenem Šentjurju, ki je doživel šesti zaporedni poraz, tako da ostaja pri eni zmagi v uvodnem kolu na gostovanju v Domžalah.

Kot večino tekem doslej je Krka zmagala s kolektivno igro, tokrat pa je imela v svojih vrstah še posebej navdahnjenega igralca, Marka Jošila, ki je dosegel prvega trojnega dvojčka v Ligi Nova KBM v tej sezoni. Srbski košarkar je zbral 17 točk (met 6:13), 15 skokov (13+2) in 13 podaj za statistični indeks 39 oziroma drugega najvišjega v tej sezoni. Zanimivo, da je imel v tej sezoni višjega le Miloš Pešič (44), igralec Šentjurja, ki je 11. novembra lani prav Krki zabil 44 točk.

Po neuradnih podatkih je to šele tretji trojni dvojček v domačem prvenstvu v tem tisočletju. Prvega je zabeležil Smiljan Pavić (Šenčur Ggd) 16. januarja 2016, ko je na tekmi proti Elektri zbral 16 točk, 14 skokov in 10 asistenc, drugega pa Jan Barbarič (Petrol Olimpija) 11. novembra 2017 na tekmi proti Portorožu (14 točk, 10 skokov, 10 asistenc).

Šentjur je nastopil le z osmimi igralci in čeprav so štirje dosegli vsaj 15 ali več točk, je bila Krka premočna za presenečenje. Priložnost za zmago so imeli domači predvsem v zadnjih minutah, ko so bili od tekmeca oddaljeni le koša ali dva, toda Paolo Marinelli (20 točk), Žiga Dimec (18 točk, 6 skokov, 3 podaje) in Domen Bratož so bili dovolj zbrani, da sta dve točki odšli v Novo mesto.

Liga Nova KBM za prvaka se bo nadaljevala konec tedna; Šentjur bo gostil Helios Suns, Krka pa bo pred televizijskimi kamerami gostovala v Kopru pri Sixt Primorski.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jakša Vulić, trener Šentjurja:
"Zaslužena zmaga Krke, ki je dominirala s fizično močjo. Bili so veliko močnejši na položaju krila, krilnega centra in centra. V zadnji minuti smo imeli priložnost, da tekmo obrnemo v svojo korist, vendar nismo uspeli dobiti skoka v obrambi. Čestitam Krki za zmago in mojim košarkarjem, ki so dali vse od sebe. Za zmago proti tako kakovostni ekipi je potrebno pokazati več."

Simon Petrov, trener Krke:
"Zadovoljen sem, da nadaljujemo z nizom zmag in da nam je uspelo zmagati na vročem parketu v Šentjurju. Šentjur je sila neugodna ekipa,  kar so dokazali z dvema zmagama proti nam in tudi tokrat so nam bili zelo blizu. Na koncu smo imeli tudi nekaj sreče, vendar pa je bilo vseeno ključno, da smo uspeli prebroditi vse težave, ki smo jih imeli med tekmo in obdržali zbranost do konca."

Sreda, 11. april:
ŠENČUR GGD : PETROL OLIMPIJA 65:59 (11:18, 18:18, 22:13, 14:9)
Pavić 19 (7 skokov), Rebec 11, Murić (10 skokov) in Rizvić (7 skokov) po 8; McCarron 15 (5 skokov), Badžim 13, Tratnik 7.

STATISTIKA

Šenčur ostaja neosvojljiva trdnjava za državne prvake iz Ljubljane. Še drugič v tej sezoni so Ljubljančani na Gorenjskem ostali praznih rok. To je zanje drugi poraz v Ligi Nova KBM za prvaka, Šenčur Gorenjska gradbena družba pa je zabeležil tretji par točk.

Podatek, da je Petrol Olimpija v drugem polčasu dosegla le 23 točk ali zgolj sedem košev iz igre, zgovorno priča o nemoči zasedbe Zorana Martića, ki je v prvem polčasu narekovala ritem igre in bila večji del v ospredju. Iz zaostanka 30:36 se je Šenčur v zadnji četrtini prebili v vodstvo 59:50, ki so ga gostje sicer ujeli (59:59), a nato v zadnjih slabih štirih minutah ostali brez koša in pomembnih dveh točk.

Prvi strelec tekme je bil Smiljan Pavić z 19 točkami (7 skokov), deset skokov in osem točk je zbral Dino Murić, pri gostih pa je Mitchell McCarron vknjižil 15 točk.

Šenčur bo v prihodnjih dveh kolih gostil Rogaško (14. 4.) in Sixt Primorsko (18. 4.), Petrol Olimpija pa bo niz treh gostovanj nadaljevala pri Iliriji (15. 4.).

Izjavi trenerjev po tekmi:

Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:
"Menim, da smo zasluženo premagali Olimpijo, kateri čestitam za borbeno igro. Tekmo sta na našo stran prevesila obramba in skok. Čestitam mojim fantom za zmago. Današnji obračun moramo čim prej arhivirati in misli usmeriti na sobotno srečanje. Zahvalil bi se našim navijačem, ki so pripravili zelo prijetno vzdušje in bili naš šesti igralec."

Zoran Martić, trener Petrola Olimpije:
"Zaslužena zmaga domačih."

ŽE ODIGRANO:

Torek, 10. april:
ILIRIJA : HELIOS SUNS 66:83 (21:21, 21:24, 11:27, 13:11)

Čučović 16 (6 skokov), Vončina 14, Nikolić 10 (7 skokov); Mahkovic 22, Brodnik 15 (7 skokov), Pelko 14 (5 skokov).

STATISTIKA
POSNETEK TEKME

V dvoboju neposrednih tekmecev na prvenstveni lestvici je imel več težav s sestavo ekipo strateg Ilirije Saša Dončić, ki mu manjka kar nekaj ključnih igralcev, najbolj izrazita pa je morda odsotnost Žana Marka Šiška in Jasmina Hukića.

Odsotnost nekaterih zvezdnikov je najbolj do izraza prišla v drugi četrtini, ko so ilirijani povedli z 38:29, nato pa nerazumljivo popustili in gostje so z delnim izidom 16:2 prišli do prednosti +5, na menjavo strani pa odšli s tremi točkami naskoka.

Domžalčani so tekmo v svoj prid odločili v tretji četrtini, ko so popolnoma nadigrali Ljubljančane in v 27. minuti je po košu Jake Brodnika ter delnem izidu 18:3 na semaforju pisalo že 45:63. Ob zadnjem premoru je bila razlika še točko višja. V zadnjem delu so gostje rutinirano obdržali prednost.

Pri domačih je bil s 16 koši najbolj učinkovit Haris Čučović, dve manj je dosegel Luka Vončina. Pri zmagovalcih je z 22 koši izstopal Blaž Mahkovic, 15 jih je dosegel Jaka Brodnik in 14 Jure Pelko.

V 7. kolu Domžalčane že v soboto čaka gostovanje v Šentjurju, Ilirijane pa v nedeljo mestni obračun s Petrol Olimpijo.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Saša Dončić, trener Ilirije:
"Nimam komentarja."

Jovan Beader, trener Helios Suns:
"Ob tej priliki bi najprej čestital trenerju Aljažu Belingarju in njegovim fantom za osvojitev naslova med fanti do 13 let. Danes smo zasluženo prišli do zmage, vendar nam je Ilirija to z manjkom treh pomembnih košarkarjev to močno olajšala. Na tem mestu jim želim hiter povratek na parket. Za razliko od prvega polčasa, smo se v drugem držali naših dogovorov, bili malo bolj agresivni, imeli kontrolo nad skokom in potem, ko smo tekmo v tretji četrtini le prelomili, prednost brez težav zadržali do konca."


Lestvica Lige Nova KBM za prvaka:

M Ekipa Z/P Točke
1. Krka 6/1 13
2. Petrol Olimpija 5/2 12
3. Sixt Primorska 5/2 12
4. Helios Suns 3/4 10
5. Rogaška 3/4 10
6. Šenčur Gorenjska gradbena družba 3/4 10
7. Ilirija 2/5 9
8. Šentjur 1/6 8

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se