Nazaj

Liga NKBM za prvaka: Olimpija ugnala Sixt, Helios boljši od Rogaške

27
apr.
2018
  • Liga Nova KBM

Ljubljana - V Ligi Nova KBM za prvaka so se v soboto odvile tekme 12. kola. Na derbiju 12. kola je Petrol Olimpija ugnala Sixt Primorsko, Krka je visoko nadigrala Šenčur GGD, Ilirija je zmagala na gostovanju v Šentjurju, Helios je prišel do pomembne zmage proti Rogaški.

LIGA NOVA KBM ZA PRVAKA, 12. KOLO:

Sobota, 28. april:
SIXT PRIMORSKA : PETROL OLIMPIJA 71:78 (23:22, 15:20, 15:24, 18:12)

Ferme 27, Čakarun 16, Rebec 11 (5 podaj); McCarron 23 (9 skokov, 6 podaj), Oliver 20 (8 skokov), Hrovat 17 (5 skokov).

STATISTIKA

V derbiju dvanajstega kola Lige NKBM za prvaka je Petrol Olimpija naredila odločilni korak k najboljšemu izhodišču pred polfinalnimi boji. Na gostovanju v Kopru je še drugič v skupini za prvaka premagala drugouvrščeno Sixt Primorsko, kar pomeni, da ima dva kola pred koncem dve zmagi prednosti pred najbližjim zasledovalcem.

Ljubljančani bodo v zadnjih dveh kolih gostovali v Rogaški Slatini ter gostili Šenčur GGD, Sixt Primorska pa bo v prihodnjem kolu, ki je na sporedu že v ponedeljek, 30. aprila, gostovala v Šentjurju, 3. maja pa bo gostila Rogaško.

Petrol Olimpija je odločilno razliko za peto zaporedno zmago, potem ko je bil prvi polčas zanimivo izenačen, naredila v uvodnih minutah nadaljevanja. Z čvrsto, agresivno in motivirano obrambo je povedla s 55:39 in to prednost do konca suvereno zadržala.

Sixt Primorska je najbližje prišla na sedem oziroma šest točk zaostanka. Toliko je bilo po trojki edinega res razpoloženega igralca pri domačih, Tadeja Fermeta (27 točk, trojke 7:15), v 33. minuti (63:70), oziroma v 39. minuti, ko je Ferme zadel za 71:77.

Gostje so imeli precej širši nabor navdahnjenih košarkarjev. S 23 točkami (met iz igre 9:11), 9 skoki in 6 podajami (indeks 36) je izstopal 191 centimetrov visoki organizator igre Mitchell McCarron. Dvajset točk je dosegel Devin Oliver (8 skokov, met iz igre 8:12), 17 pa Gregor Hrovat (5 skokov).

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
"Čestitke Olimpiji za zmago. Danes smo bili priča pravi fizični tekmi. Na začetku drugega polčasa smo izgubljali in nato lovili nasprotnika, vendar se nismo uspeli vrniti. Hitro se moramo regenerirati in pripraviti na naslednjo tekmo. Hvala navijačem za podporo."

Zoran Martić, trener Petrola Olimpije:
"Pričakovano težka tekma, ki je bila pomembna za obe ekipi. Solidno smo odigrali skoraj celotno srečanje, ob zaključku tekme pa z nekaj izgubljenimi žogami vrnili upanje domačim. Na koncu smo tekmo zasluženo dobili."

Sobota, 28. april:
KRKA : ŠENČUR GGD 108:75 (27:20, 30:16, 28:18, 23:21)

Bratož 24 (5 skokov, 7 podaj), Cinac 15, Marinelli 13 (5 skokov, 9 podaj); Rizvić 18 (8 skokov, 5 podaj), Pavić 14 (7 skokov), Koljević 11.

STATISTIKA

Košarkarji Krke so dosegli zelo pomembno zmago v boju za polfinale Lige Nova KBM. Po štirih zaporednih porazih so pred domačimi gledalci premagali Šenčur Gorenjsko gradbeno družbo in prišli na izkupiček 7-5. Glede na to, da bodo Novomeščani v zadnjih dveh kolih igrali proti najslabšima ekipama v skupini za prvaka, jim uvrstitev med prve štiri skoraj ne more uiti. Na drugi strani se lahko Gorenjci, ki so po dveh zmagah doživeli sedmi poraz, sprijaznijo, da bodo čez pet dni, 3. maja, končali sezono, v kateri so prvič v zgodovini igrali v finalu pokala Spar in ki jo bodo najverjetneje končali na šestem mestu.

Šenčurjani bodo v naslednjem kolu gostili Helios Suns, nato pa gostovali pri Petrol Olimpiji, Krka pa bo v ponedeljek, 30. aprila, gostovala v Tivoliju pri Iliriji, v zadnjem kolu pa bo gostila Šentjur.

Tekma ni imela pravega tekmovalnega značaja, saj je bila Krka vsaj za razred boljša in bolj motivirana ekipa. Ob odmoru je imela že 19 točk prednosti, svojo nadvlado pa je pokazala tudi v nadaljevanju, ko je kot za šalo dosegala koše in na koncu postavila rekord po doseženih točkah v Ligi Nova KBM v tej sezoni. Za točko je presegla zmago Hopsov v skupini za obstanek proti LTH Castings (107:64) oziroma za dve zmago Helios Suns proti Sixt Primorski (106:95). To je hkrati tudi rekord Krke v tej sezoni v vseh tekmovanjih.

Glede na to, da sta trenerja priložnost ponudila vsem razpoložljivim igralcem, je bilo prvo ime tekme Domen Bratož s 24 točkami (met iz igre 10:11, 7 podaj, 5 skokov, indeks 35). Na drugi strani je bil najbolj razigran Ramo Rizvić (18 točk, 8 skokov, 5 podaj).

Izjavi trenerjev po tekmi:

Simon Petrov, trener Krke:
"Zadovoljen sem, da smo izpolnili vse, kar smo se dogovorili pred tekmo. Prikazali smo dobro predstavo in to nam mora biti popotnica pred zaključkom sezone."

Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:
"Mislim, da si igralci Šenčurja, glede na predstave v tej sezoni, zaslužijo več spoštovanja. Zadovoljen sem, da smo tekmo končali brez tehnične napake in poškodb."

Sobota, 28. april:
ŠENTJUR : ILIRIJA 62:73 (16:21, 14:14, 24:16, 8:22)

Pešić 19 (6 skokov), Bolčina 12 (7 skokov), Allen JR 10 (9 skokov, 7 podaj); Vončina 18 (12 skokov), Germ 12, Nikolić 11 (5 skokov).

STATISTIKA

V derbiju z dna Lige Nova KBM je Ilirija zabeležila tretjo zmago v skupini za prvaka in si dva kola pred koncem že zagotovila sedmo mesto. Šentjur ima sicer zmago manj, a tudi točko manj zaradi poraza z 0:20 proti Rogaški, hkrati pa tudi slabši medsebojni izkupiček z novincem v tej sezoni elitne slovenske lige.

Ilirija je niz šestih zaporednih porazov prekinila zavoljo odlične zadnje četrtine, v kateri je gostitelje nadigrala z 22:8. Z relativno nizko peterko, saj ima trener Saša Dončić poškodovanih večino visokih igralcev, je pokazala veliko več želje, hkrati pa imela tudi več igralcev pri metu. Luka Vončina je zbral 18 točk in 12 skokov, z dvanajstimi oziroma enajstimi točkami sta se izkazala Anže Germ in Aleksa Nikolić (5 skokov), Žan Mark Šiško pa je ob metu iz igre 3:11 dosegel osem točk in osemkrat natančno podal.

Pri Šentjurju, ki je zadnjo domačo tekmo izgubil za zeleno mizo zaradi neprimernega vedenja navijačev - ti so tokrat svojo vlogo opravili v športnem duhu, je 19 točk zbral Miloš Pešič, ki je dobre štirimi minute pred koncem pripeljal domače na 60:63. Dvome o zmagovalcu je v naslednjih minutah z dvema trojkama rešil Anže Germ (trojke 4:6).

Šentjur bo 30. aprila gostil Sixt Primorsko, v zadnjem kolu 3. maja pa ga čaka gostovanje v Novem mestu. Ilirija bo sezono končala v Domžalah, pred tem pa bo gostila Krko.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jakša Vulić, trener Šentjurja:
"Tekma ni bila na visokem kakovostnem nivoju. Videlo se je, da sta ekipi zaradi poškodb oslabljeni in utrujeni. Tehtnico na stran Ilirije je prevesilo nekaj dobrih odločitev in pametno zaključenih akcij, ki so Ljubljančanom zagotovile zmago."

Saša Dončić, trener Ilirije:
"Zelo sem vesel, da smo na današnji tekmi po dolgem času okusili slast zmage. Naši mladi fantje so izkoristili priložnost in pokazali pravi obraz. Kljub številnim težavam s poškodbami obeh ekip, čestitam mojim fantom za zasluženo zmago."

Sobota, 28. april:
HELIOS SUNS : ROGAŠKA 73:71 (21:16, 19:22, 14:16, 19:17)

Brodnik 14, Mahkovic 13 (5 podaj), Đumić 12; Nikolič 18 (6 skokov, 5 podaj), Đuranović 14, Davis 12 (7 podaj).

STATISTIKA

Helios Suns je niz zahtevnih preizkušenj s Krko, Sixt Primorsko, Petrol Olimpijo in Rogaško sklenil s tretjo zmago v štirih tekmah. Izgubil je le z državnimi prvaki, kar pomeni, da dva kola pred koncem skupine za prvaka Lige Nova KBM za četrtim mestom, ki si ga delita Krka in Rogaška, zaostaja eno zmago. Domžalčanom ne gre na roko medsebojni rezultat z omenjenima ekipama; tako z Novomeščani kot Slatinčani so za dve točki prekratki.

Helios Suns bo v ponedeljek, 30. aprila, ob 20. uri gostoval v Šenčurju, nato ga čaka Ilirija doma, Rogaška pa bo gostila Petrol Olimpijo in 3. maja gostovala v Kopru pri Sixt Primorski. Najlažji razpored ima Krka, ki bo skupino za prvaka sklenila proti Iliriji in Šentjurju.

Rogaška je v Domžalah pokleknila prvič po štirih zmagah. Odločitev o zmagovalcu je padla v zadnjih minutah.

Domžalčani niso znali dokončati tekme pri vodstvu 69:59 v 36. minuti. Mitja Nikolić (18 točk, 6 skokov, 5 podaj) ter Dragan Đuranović (14 točk, met iz igre 6:10) sta Rogaško pripeljala do 69:66, Nikolić pa je imel dva prosta meta. Zgrešil je oba, sicer nato spodrsljaj popravil s polaganjem za 69:68, toda Božo Đumić z dvema prostima metoma ter Jure Pelko s polaganjem iz protinapada sta domačim zagotovila dve zelo pomembni točki.

Prvi strelec pri domačih je bil Jaka Brodnik s 14 točkami. Eno manj je zbral drugi strelec lige Nova KBM Blaž Mahkovic (5 podaj, 4 skoke), dvanajst jih je dosegel Božo Đumić, enajst Jure Besedič, najvišji statistični indeks pa si je z Brodnikom delil Jure Močnik (7 točk, 8 podaj, indeks 15).

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jovan Beader, trener Helios Suns:
"Čestitam mojim fantom za zasluženo zmago. Ponovno nam je zmanjkalo sreče, saj smo dobili trojko ob izteku igralnega časa, ki nam je onemogočila, da zmagamo z višjo razliko kot smo izgubili v Rogaški Slatini. Podobno se nam je zgodilo tudi na srečanju proti Šentjurju, ko smo ob sireni dobili trojko s sredine igrišča. Ostane nam upanje, da bo Rogaška izgubila na preostalih dveh tekmah. Čestitam Slatničanom za fer in korektno igro."

Damjan Novaković, trener Rogaške:
"Tekma je bila zelo pomembna in po pričakovanjih napeta. Na koncu se nam ni izšlo predvsem zaradi slabšega izvajanja prostih metov, medtem ko je Helios zadel vse proste mete. Z zadnjim metom smo uspeli razliko zmanjšati, tako, da je bila nižja od naše zmage v Rogaški Slatini, kar nam lahko še kako koristi pred zadnjima dvema tekmama."


Lestvica Lige Nova KBM za prvaka:

M Ekipa Z/P Točke
1. Petrol Olimpija 10/2 22
2. Sixt Primorska 8/4 20
3. Krka 7/5 19
4. Rogaška 7/5 19
5. Helios Suns 6/6 18
6. Šenčur Gorenjska gradbena družba 5/7 17
7. Ilirija 3/9 15
8. Šentjur 2/10 13

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se