Nazaj

Liga NKBM za prvaka: Ilirija zanesljivo boljša od Šentjurja

30
mar.
2018
  • Liga Nova KBM

Ljubljana - V petek se je začelo 5. kolo Lige Nova KBM za prvaka. Petrol Olimpija je v domači dvorani visoko ugnala Sixt Primorsko. V soboto je Rogaška premagala Helios Suns, Krka je prišla do zmage v Šenčurju. V nedeljo je bila Ilirija boljša od Šentjurja.
Avtor: Lenart

LIGA NOVA KBM ZA PRVAKA, 5. KOLO:
Nedelja, 1. april:
ILIRIJA : ŠENTJUR 97:72 (27:14, 23:19, 19:17, 28:22)

Nikolić 26 (10 skokov), Vončina 18 (8 skokov, 6 podaj, 5 prid. žog), Germ (5 podaj) in Tončinić po 15; Pešić 22 (9 skokov), Bolčina 14 (9 skokov), Rizman 12.

STATISTIKA

Pred dvobojem sta bili ekipi na zadnjih mestih lestvice v skupini za prvaka, po njej in po zanesljivi zmagi pa so košarkarji Ilirije pobegnili z dna ter ga prepustili današnjim tekmecem.

Domači strateg Saša Dončić je imel pred tekmo nekaj težav s poškodbami, na dvoboju tako ni mogel računati na Žana Marka Šiška in Jasmina Hukića, medtem ko sta bila Filip Tončinić in Ljubomir Mladenovski v postavi. A kljub odsotnosti prvega strelca ekipe Šiška, se to na koncu ni poznalo, saj je bil danes zelo razpoložen Aleksa Nikolić in tekmo končal pri 26 točkah.

Že v prvi četrtini so domači nakazali, kam bo šla tekma, prednosti pa niso več spustili iz rok. Celoten dvoboj so imeli visok naskok, tekmecem niso dovolili, da bi se približali, malo pred koncem so se že približali celo + 30 (90:62). Končni izid pa je še vedno pomenil prepričljivo zmago s 25 točkami razlike.

Poleg Nikolića, ki je za dobro mero in dvojni dvojček dodal še deset skokov, so imeli domači še tri razpoložene igralce, Luka Vončina, Tončinić in Anže Germ so tekmo končali pri več kot 15 doseženih točkah. Na drugi strani je bil Miloš Pešić preveč osamljen z 22 točkami, saj sta jih več kot deset dodala le še Tomaž Bolčina in Jan Rizman.

V naslednjem kolu bodo Ilirijani 7. aprila gostovali pri Krki, Šentjur pa dan pozneje pri Sixtu Primorski.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Saša Dončić, trener Ilirije:
"Zaslužena zmaga mojih fantov. Od prve sekunde smo pokazali več želje kot košarkarji Šentjurja. Čeprav smo tekmo odigrali brez Šiška in Hukića, smo pokazali karakter in srce. Rezultat tega je zanesljiva zmaga."

Jakša Vulić, trener Šentjurja:
"Tekmo smo odigrali s skrajšano rotacijo, saj imamo težave z boleznijo. Po izgubljeni prvi četrtini končni rezultat ni presenečenje. Čestitam igralcem in trenerju Ilirije za zasluženo zmago. Nocoj so pokazali, kako se bori za dres svojega kluba. Zahvaljujem se tudi našim navijačem, ki so nas kljub zaostanku podpirali. Naši košarkarji se morajo čim prej pozdraviti, da se pripravimo na prihajajoče tekme."

ŽE ODIGRANO:

Petek, 30. marec:
PETROL OLIMPIJA : SIXT PRIMORSKA 85:56 (25:18, 29:11, 12:16, 19:11)

Morgan 21 (7 skokov), Lorbek 14, Oliver 13 (7 skokov); Čakarun 10 (11 skokov), Mulalić, Ferme in King (13 skokov) po 9.

STATISTIKA

Derbi kola med Olimpijo in Primorsko se je končal z zanesljivo zmago domačih. Pred tem sta obe ekipi imeli po sedem točk, vodila pa je Sixt Primorska. Zdaj pa so zeleno-beli skočili na vrh lestvice.

Ljubljančani so bili v prvem polčasu popolni gospodarji stožiškega parketa. Že prvo četrtino so zanesljivo dobili, v drugi pa povsem nadigrali tekmeca. Vodstvo domačih se je iz minute v minuto večalo, pri čemer so prednjačili Domen Lorbek, Devin Oliver in Jordan Daniel Morgan. Prav slednji je v 18. minuti s prostima metoma zadel že za 52:25.

Drugi polčas je bil bolj ali manj formalnost, še posebej po tem, ko je v 22. minuti Mc Carron zadel za 58:31. V nadaljevanju so Ljubljančani le še brez posebnih težav nadzorovali potek tekme in zanesljivo slavili.

Pri domačih je bil z 21 točkami najboljši Morgan, pri gostih pa je Marjan Čakarun dosegel 10 točk in 11 skokov, Shawn King pa je dodal devet točk in 13 skokov.

Olimpija bo v 6. kolu prihodnjo soboto gostila Rogaško, Sixt Primorska pa dan pozneje Šentjur.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Zoran Martić, trener Petrol Olimpije:
"Popolnoma zaslužena zmaga. Imeli smo pravo energijo od prve minute dalje. Vse skupaj pa ima grenak priokus, ker smo utrpeli novo ne ravno nedolžno poškodbo. In to znova ravno na zunanji poziciji. Od te poškodbe dalje se je poznalo, da organizacija naše igre ni več prava. V napadu smo zato morali nekoliko improvizirati, a v obrambi smo prikazali solidno igro skozi vseh 40 minut."

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
"Bili smo brez prave energije in fokusa. Tako ne moreš igrati proti Olimpiji, ki je bila po porazu s Heliosom zelo motivirana. Fantom lahko zamerim zgolj to, da fokus ni bil pravi. V tej sezoni smo odigrali že veliko tekem in si zastavili različne cilje, sedaj je pred nami zaključni turnir regionalnega tekmovanja. Iz današnje tekme moramo nekaj izvleči, da se nam takšne stvari ne bodo več ponovile."

Sobota, 31. marec:
ROGAŠKA : HELIOS SUNS 90:86 (26:21, 18:14, 10:20, 36:31)

Davis 26 (5 skokov), Nikolič (5 skokov), Drobnjak in Fon (5 podaj) po 12; Močnik 17 (7 podaj), Mahkovic 16 (9 skokov), Shashkov 13.

STATISTIKA

Približno 800 gledalcev je v Rogaški Slatini videlo lepo in zanimivo košarkarsko predstavo, ki se je končala z zasluženo zmago domačih igralcev z 90:86. Rogaška je tako skočila na pozitiven izkupiček 3-2, Helios Suns pa ima pri 1-4 vedno manj možnosti za uvrstitev v polfinale.

Rogaška je bila večino tekme boljša ekipa, Domžalčani pa so jo ves čas lovili in bili vse do konca v igri za dve točki. Gostje so nadoknadili dvanajst točk zaostanka iz 15. minute (35:23), imeli pred zadnjim delom točko naskoka, v četrti četrtini pa so o zmagovalcu odločale malenkosti.

Rogaška je proste mete izvajala stoodstotno natančno, Helios Suns jih je zgrešil kar deset, od tega šest prvi strelec Lige za prvaka Blaž Mahkovic.

V zadnji četrtini, v kateri je bilo doseženih 67 točk, je Rogaška vodila s 73:67 ali 78:69, zmago pa je reševala v zadnji minuti. Helios se je namreč približal na 84:82, vse dvome o zmagovalcu pa sta razčistila prvo ime tekme Rashun Jarrel Davis (26 točk, indeks 31) s črte prostih metov ter Dragiša Drobnjak s košem za končni rezultat za 90:86.

Sedmega aprila bo Rogaška gostovala pri Petrol Olimpiji, Helios Suns pa bo gostil Šenčur Gorenjsko gradbeno družbo.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Damjan Novaković, trener Rogaške:
"Pomembno je, da smo to tekmo zmagali. Čestitam igralcem za borbeno predstavo in se zahvaljujem navijačem za podporo. Vsi v klubu moramo pogledati posnetek te tekme in videti, kaj se je zares zgodilo."

Jovan Beader, trener Helios Suns:
"Povsem zaslužena zmaga Rogaške. Mi smo v tekmo vstopili premehko in domačim že v prvi četrtini dovolili, da se razigrajo. V zaključku polčasa smo bili nato še nezbrani s črte prostih metov, tako da smo potem v drugem polčasu porabili veliko energije za povratek. Pri vodstvu za tri smo nato dovolili napadalni skok najmanjšemu na parketu, bili kaznovani s tremi zaporednimi trojkami in tam se je tekma prelomila v korist domačih."

Sobota, 31. marec:
ŠENČUR GORENJSKA GRADBENA DRUŽBA : KRKA 85:98 (20:19, 14:32, 29:19, 22:28)

Rebec 21, Pavić 19 (9 skokov), Koljević 12; Dimec 20, Jošilo 17 (7 skokov), Marinelli 15 (8 podaj).

STATISTIKA

Košarkarji Krke so zabeležili četrto zmago v Ligi Nova KBM za prvaka in ostajajo med glavnimi kandidati za eno od prvih štirih mest oziroma polfinale. Prvo zmago v gosteh so zabeležili v Šenčurju, kjer so bili boljši od Gorenjske gradbene družbe z 98:85.

Novomeščani so zmagali povsem zasluženo, glavni del naloge pa so opravili v drugi četrtini, ki so jo dobili z 32:14.

Ko je Šenčur dobro minuto pred koncem prve četrtine vodil z 20:12, ni nihče pričakoval, da bo imela Krka slabih pet minut pozneje že skoraj dvomestno prednost. S čvrsto obrambo na nosilcih igre Šenčurja - Smiljan Pavić in Dino Murić sta v prvem polčasu skupaj dosegla le šest točk - ter dobro igro pod obročema, kjer sta kraljevala Žiga Dimec in Marko Jošilo, je Krka naredila delni izid 17:0 in si nato že v prvem polčasu priigrala dvajset točk naskoka (51:31).

V nadaljevanje je Šenčur krenil veliko bolj pogumno in agresivno, se hitro spustil pod deset točk zaostanka, v 28. minuti tudi na 57:62, vendar bližje ni prišel. Krka je imela dovolj orožij za obrambo prednosti - Žiga Dimec 20 točk, Marko Jošilo 17 točk, 7 skokov, Paolo Marinelli 15 točk, 8 podaj, na drugi strani pa je bil Jan Rebec (21 točk) ob Smiljanu Paviću (19 točk, 9 skokov) premalo za popoln preobrat.

V šestem kolu 7. aprila bo Šenčur GGD gostoval v Domžalah pri Helios Suns, Krka pa bo gostila Ilirijo.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:
"Kljub porazu, so se moji fantje borili do zadnje minute in dihali za ovratnik ekipi Krke. V tretji četrtini smo v obrambi odigrali slabše in to je botrovalo porazu. Hvala navijačem za podporo. Bili so naš šesti igralec."

Simon Petrov, trener Krke:
"Veseli me, da smo spet odigrali dobro tekmo. Kljub manjši rotaciji igralcev in manjši krizi v tretji četrtini smo se zbrali in tekmo prevesili v svojo korist."


Lestvica Lige Nova KBM za prvaka:

M Ekipa Z/P Točke
1. Petrol Olimpija 4/1 9
2. Krka 4/1 9
3. Rogaška 3/2 8
4. Sixt Primorska 3/2 8
5. Ilirija 2/3 7
6. Šenčur Gorenjska gradbena družba 2/3 7
7. Helios Suns 1/4 6
8. Šentjur 1/4 6

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se