Nazaj

Liga NKBM za obstanek: Hopsi do zmage na gostovanju v Laškem

30
mar.
2018
  • Liga Nova KBM

Ljubljana - V soboto so bili na sporedu vsi trije obračuni 5. kola Lige Nova KBM za obstanek. Škofjeločani so strli odpor Celja, Hopsi so v boju za prvo mesto premagali Zlatorog, derbi sredine lestvice je pripadel košarkarjem Podčetrtka.
Avtor: Lenart

LIGA NOVA KBM ZA OBSTANEK, 5. KOLO:

Sobota, 31. marec:
LTH CASTINGS : CELJE 101:93 (23:21, 19:22, 34:31, 25:19)
Kralj 32, Strmčnik 22 (5 podaj), Dornik 20 (15 skokov, 5 podaj); Tomažič in Zolotić (8 skokov) po 21, Cuk 19 (7 podaj).

STATISTIKA

Košarkarji LTH Castings so prišli do prve zmage v Ligi Nova KBM za obstanek. Na domačem parketu so s 101:93 odpravili ekipo Celja in prvo polovico drugega dela zaključili na petem mestu. Celjanom na prvih petih tekmah Lige Nova KBM za obstanek ni uspelo priti do zmage.

Dve minuti pred koncem prvega polčasa je LTH povedel za sedem točk, kar je bila sploh najvišja prednost eno od ekip v prvem delu. Celjani so odgovorili z delnim izidom 10:2 in na glavni odmor odšli z minimalno prednostjo.

Tudi v tretjem delu se nobena ekipa ni odlepila. Odločitev o zmagovalcu dvoboja v Škofji Loki je tako padla v zadnjih petih minutah. Škofjeločani so si dve minuti pred koncem na krilih izjemnega Davida Kralja, ki je dosegel 32 točk, priigrali deset točk naskoka. Sledilo je hitrih šest točk gostov, ki so se v zadnji minuti ponovno približali na štiri točke. Dokončno sta tehtnico na stran domačih prevesila Jan Dornik in Aljaž Stopar. LTH Castings je v tretjem poskusu prišel do prve zmage nad ekipo Celja. 

Poleg Kralja sta bila pri domačih izredno razpoložena Jan Strmčnik (22 točk) in Jan Dornik, ki se je izkazal z dvojnim dvojčkom (20 točk in 15 skokov). Pri Celjanih sta po 21 točk dosegla Tim Tomažič in Ilija Zolotić.

Celjani se v prihodnjem kolu odpravljajo na težko gostovanj na Polzelo, košarkarji LTH Castings pa bodo še drugič zapored igrali pred domačimi gledalci. V soboto, 7. aprila, bo v Škofji Loki gostovala ekipa Term Olimia.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jaka Hladnik, trener LTH Castings:
"Naši fantje so danes na parketu še enkrat več dokazali, da se lahko kljub svoji mladosti kosajo s prav vsako ekipo. Če nam je proti Laščanom zmanjkalo sreče, je tokrat predvsem po zaslugi naše odločnosti in zbranosti v ključnih trenutkih obračuna niti nismo potrebovali. Naše misli so že usmerjene na naslednji obračun proti Podčetrtčanom."

Robi Ribežl, trener Celja:
"Na tej tekmi smo v obrambi igrali preslabo, predvsem v igri 1:1 in branjenju "pick'n'rolla". Prejeli smo preveč točk. Zaslužena zmaga LTH Castings."
 

Sobota, 31. marec, ob 19.00:
ZLATOROG LAŠKO : HOPSI POLZELA 78:83 (24:23, 18:20, 20:18, 16:22)
Barič 21, Popović 16 (6 skokov), Durnik 13 (5 skokov); Rotar 18 (5 asistenc), Držić 16, Bukovič 13.

STATISTIKA

Na derbiju Lige Nova KBM za obstanek so do pete zmage prišli Hopsi s Polzele, ki so naredili nov pomemben korak proti obstanku v elitni košarkarski druščini. Zlatorog je zabeležil prvi poraz v drugem delu sezone.

V prvi polovici smo spremljali zelo izenačeno predstavo, Hopsi so bili nekoliko boljši v prvi, Laščani pa v drugi četrtini, vseeno pa so z minimalno prednostjo na odmor odšli gostje. Košarkarji s Polzele so bili v prvem polčasu izjemno natančni pri metu iz igre, saj so zadeli skoraj dve tretjini vseh metov. Glavni razlog, da si varovanci Boštjana Kuharja niso priigrali višje prednosti, so izgubljene žoge (razmerje 8:2).

Sredi tretje četrtine so Laščani povedli za šest in prišli do najvišje prednosti na tekmi. Do konca tridesetih minut so Hopsi prednost popolnoma stopili, z dobro igro pa nadaljevali tudi v zadnji četrtini. Varovanci Boštjana Kuharja so v prvi polovici zadnje četrtine zadeli štiri mete za tri točke in vodili tudi za devet točk. Laščani se niso predali, štirideset sekund pred koncem pa je Nejc Barič zadel met za tri točke, ki je domače približal na zgolj točko zaostanka. Barič je nato izsilil osebno napako Uroša Godlerja, v napadu pa storil korake. Zadnje dejanje tekme je pripadlo Sebastjanu Borsetu. Slednji je zadel prvi prosti met in zgrešil drugega, nato pa ujel odbito žogo in zadel za tri točke ter Hopsov zagotovil še peto zmago v boju za obstanek

Najboljši strelec tekme je bil košarkar Zlatoroga Nejc Barič, ki je dosegel 21 točk. Pri gostih je Tjaž Rotar prispeval 18 točk, 16 (štiri trojke) jih je dodal Ivan Držić.

Hopsi v petek, 6. aprila, gostijo ekipo Celja, Zlatorog pa dan kasneje gostuje v Sežani.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Aleš Pipan, trener Zlatoroga Laško:
"Čestitam Polzeli za zasluženo zmago. Mi danes nismo bili pravi. Takšnih tekem si ne smemo več privoščiti!"

Boštjan Kuhar, trener Hopsov Polzele:
"Tekma v Laškem je postregla z veliko preobrati. Ključni moment tekme se je zgodil v tretji četrtini, ko so naši visoki košarkarji obsedeli zaradi osebnih napak. Spremenili smo obrambno različico, na to pa so na klopi Zlatoroga slabo odreagirali. To nam je prineslo preobrat, ki nas je popeljal do končne zmage."
 

Sreda, 31. marec:
MESARIJA PRUNK SEŽANA : TERME OLIMIA PODČETRTEK 74:79 (18:16, 13:21, 29:21, 14:21)
Duncan 20 (7 skokov, 6 blokad), Sirnik 16 (6 skokov), Milašinović 14 (6 asistenc); Strnad 29 (8 asistenc), Cerkovnik 27 (14 skokov), Štruc 8.

STATISTIKA

Derbi sredine lestvice Lige Nova KBM za obstanek je upravičil naziv. Izenačeno srečanje, kjer si nobena od ekipi ni priigrala višje prednosti od šestih točk, je epilog dobilo v zadnjih trenutkih. Zmage so se veselili košarkarji iz Podčetrtka, ki so tako prekinili niz dveh zaporednih porazov.

Sežanci so si ob koncu prve četrtine priigrali šest točk prednosti, kar je bila tudi njihova najvišja prednost na celotnem srečanju. V drugem četrtini so bolje zaigrali gostje, ki so si do 15-minutnega odmora priigrali šest točk naskoka.

Do zadnjih sekund tretje četrtine so bili v prednosti gostje, Žiga Kukanja pa je s trojko po dolgem času v vodstvo popeljal Kraševce. Kot je bilo pričakovati, je o zmagovalcu odločala ena žoga. Čeprav so dve minuti in pol pred koncem Podčetrtčani vodili za pet, so se domači ponovno približali le na točko zaostanka. Anže Cerkovnik je z zadetima prostima metoma povišal na +3, Shaquille Duncan pa je na drugi strani dvakrat zgrešil. Iz črte prostih metov je tretjo zmago Term Olimia v Ligi Nova KBM za obstanek potrdil Nejc Strnad.

Najboljši strelec v domačem dresu je bil Američan Duncan, ki je ob 20 točkah zbral še sedem skokov in podelil šest blokad. Skoraj tri četrtine točk gostov sta dosegla Strnad (29 in 8 asistenc) ter Anže Cerkovnik (27 in 13 skokov).

Podčetrtčane prihodnjo soboto čaka gostovanje v Škofji Loki, Mesarija Prunk pa gosti Zlatorog.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Igor Thaler, trener Mesarije Prunk Sežane:
"Napeta tekma, ki jo je odločila ena žoga. Enostavno nismo znali zaustaviti dvojca Strnad - Cerkovnik. Podčetrtku čestitam za zasluženo zmago. V naslednjih dveh tekmah gostimo prvoligaški ekipi. Želim si, da odigramo dobro in iztržimo čim boljši rezultat."

Tihomir Tabak, trener Term Olimia Podčetrtka:
"Odigrali smo dobro tekmo, ki je bila všečna tudi za gledalce. Čestitam mojim košarkarjem za prikazano željo in zmago. Vsem ljubiteljem košarke želim mirne velikonočne praznike."


Lestvica Lige Nova KBM za obstanek:

M Ekipa Z/P Točke
1. Hopsi Polzela 5/0 10
2. Zlatorog Laško 4/1 9
3. Terme Olimia Podčetrtek 3/2 8
4. Mesarija Prunk Sežana 2/3 7
5. LTH Castings 1/4 5
6. Celje 0/5 5

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se