Nazaj

Leto 2017: Srebrna dekleta napovedujejo svetlo prihodnost

03
jan.
2018
  • Fantje U20
  • Fantje U18
  • Fantje U16
  • Dekleta U20
  • Dekleta U18
  • Dekleta U16
  • U14 Slovenia Ball

Ljubljana - Poslovilo se je leto 2017, ki so ga pri reprezentancah mlajših starostnih kategorij zaznamovali zgodovinski uspehi (srebrna medalja deklet do 20 let, 1. mesto reprezentance U14 na Slovenia Ballu) ter tudi negativni rezultati (izpad reprezentanc fantov do 18 in 20 let v divizijo B).

Mlajše starostne kategorije - pregled leta 2017:

Slovenske reprezentance so v letu 2017 nastopale v najmočnejši konkurenci. Če smo za moško člansko reprezentanco vajeni nastopanja na evropskih prvenstvih, se je tam prvič predstavila tudi ženska reprezentanca. V mlajših kategorijah je prvič v zgodovini v diviziji A nastopalo pet reprezentanc. Na tekmovanju SloveniaBall se je v dekliški konkurenci predstavila ena ekipa, pri fantih pa sta slovenske barve zastopali dve.

Do zgodovinskega uspeha sta prišli reprezentanci članov (evropski prvaki) in deklet do 20 let, ki so se na EP okitile s srebrno medaljo. Zelo dobre rezultate so dosegle reprezentance fantov do 16 let (10. mesto - četrti najboljši rezultat v zgodovini samostojne Slovenije), deklet do 18 let (7. mesto - tretji najboljši rezultat) in deklet do 14 let (1. mesto na turnirju SloveniaBall). Manj od pričakovanj pa sta prikazali predvsem reprezentanci fantov do 18 in 20 let, ki bosta v prihodnjem letu nastopali v diviziji B. 

Košarkarska zveza si ob izpadu reprezentanc fantov U18 in U20 v divizijo B ne zatiska oči, vendar pa ta rezultat ne pomeni negativne prihodnosti slovenske košarke. Analiza dosežkov mlajših starostnih kategorij v preteklih letih govori o tem, da slabše uvrstitve v mlajših kategorijah, ne vplivajo na uvrstitev v članski konkurenci. Še pomembnejši razlog pa je odsotnost številnih nosilcev igre v vseh treh fantovskih kategorijah. Ob prisotnostih teh igralcev bi bile vse tri reprezentance uvrščene med osem najboljših ekip prvenstva, morda bi posegle tudi po odličjih.

Ob navedenih rezultatih je potrebno upoštevati dejstvo, da so tekmovalni dosežki samo eden od pokazateljev aktualne kakovosti slovenske košarke in njene umeščenosti v mednarodni prostor, vendar pa ne edini in še zdaleč ne najbolj reprezentativen. Kakovost in nadarjenost posameznih reprezentanc oziroma generacij mlajših starostnih kategorij lahko ocenjujemo predvsem skozi prizmo rezultata reprezentanc do 20 let, medtem, ko pri mlajših (U18 in U16) to ni smiselno. Pomembno je predvsem dejstvo, da rezultatsko napreduje velika večina generacij in je Slovenija z vsako starostno kategorijo bližje najboljšim, kar omogoča, da se najboljšim približa oziroma z njimi izenači v članski konkurenci. V povprečju Slovenija v posamezni generaciji zaseda 16. mesto pri U16, 12. mesto pri U18 in 8. mesto pri U20. Glede na povprečne uvrstitve na dosedanjih EP je rezultat fantov do 16 let nadpovprečen, reprezentance U18 rahlo podpovprečen, U20 pa močno pod povprečjem.

DODATNI PROGRAMI:

Na Košarkarski zvezi Slovenije smo tudi med klubsko sezono poskrbeli za razvoj perspektivnih mladih košarkarjev in košarkaric. Pri nacionalnem programu za fante in dekleta smo nadaljevali z uspešnim delom, pri obeh spolih pa dodali še kategorijo U14. Drugo leto zapored smo uspešno izvedli tudi programa nacionalni program PLUS in individualni program ter dodali dva povsem nova programa - nacionalni program za telesno pripravo in individualni program za telesno pripravo.

  • nacionalni program fantje (od U14 do U18) - 34 delovnih dni
  • nacionalni program dekleta (od U14 do U18) - 25 delovnih dni 
  • nacionalni program PLUS (U15 in U16) - 8 delovnih dni (izveden drugo leto zapored)
  • individualni program - 120 aktivnosti (izveden drugo leto zapored)
  • regijsko selekcioniranje (fantje U13 in U14, dekleta U14) - 135 delovnih dni
  • nacionalni program za telesno pripravo (U14 in U15) - 32 delovnih dni (nov program)
  • individualni program za telesno pripravo - 40 aktivnosti (nov program)

Dekleta do 20 let

Uvrstitev na EP: 2. mesto
Glavni trener: Damir Grgić
Razmerje zmag in porazov: 5-2
Najbolj koristna igralka (indeks): Zala Friškovec (16,9)
Najboljša strelka: Annamaria Prezelj (16,9)
Priznanja: Annamaria Prezelj - uvrščena v prvo peterko prvenstva

Reprezentanca deklet do 20 let je slovenski košarki prinesla prvo medaljo v ženski konkurenci na evropskih prvenstvih. Leta 2016 je ekipa pod vodstvom Damirja Grgića osvojila naslov najboljših na evropskem prvenstvu divizije B, letos pa so dekleta ta uspeh nadgradila z izjemnim drugim mestom v Evropi. Reprezentanca je s popotnico prvega nastopa članske reprezentance na evropskem prvenstvu, kjer sta nastopili tudi Annamaria Prezelj in Larisa Ocvirk, pokazala, da se za prihodnost slovenske ženske košarke ne gre bati. Veseli tudi dejstvo, da sta se poleg Prezljeve in Ocvirkove v kvalifikacijah za člansko evropsko prvenstvo 2019 reprezentanci pridružili še Aleksandra Krošelj in Zala Friškovec (povprečna starost reprezentance je dobrih 22 let).

Slovenske so pohod do finala EP začele z dvema zmagama in porazom s Francijo. V osmini finala so Slovenke nadigrale Turčijo, v četrtfinalu so bile boljše od Latvije, nato pa je sledil ponovni obračun proti Franciji. V izjemno dramatični in zanimivi tekmi so izbranke Damirja Grgića strle odpor Francozinj in Sloveniji priborile prvo medaljo v ženski konkurenci na EP mlajših starostnih kategorij. V finalu so Slovenke morale priznati premoč Špankam, ki so bile boljše s 73:63. Uspeh je dopolnila še Annamaria Prezelj, ki je bila izbrana v najboljšo peterko prvenstva.

Košarkarska zveza Slovenije se je leta 2016 po desetletju odločila za obuditev reprezentance deklet do 20 let. Z načrtnim reprezentančnim programom smo začeli leta 2011, ko smo vključili igralke generacije 1997 kot dve leti mlajše igralke od nosilne generacije v tedanji program U16. Triletni program U16 med leti 2011 in 2013 smo zaključili z rezultatsko neuspešnim nastopom na EP divizije B z osvojenim 9. mestom, vendar smo kljub temu postavili dobre temelje za vse nadaljnje uspehe. Že takrat je na evropskem prvenstvu nastopilo pet nosilk iz letošnje srebrne reprezentance U20. V letih 2014 in 2015 (U18) smo program dodatno nadgradili in ga zaključili z uspešno organizacijo in rezultatskim uspehom na domačem EP v Celju s končnim 5. mestom v diviziji A. V naslednjih dveh letih pa zgodbo pravljično zaključili s programom U20 reprezentance in sicer v 2016 z osvojenim prvim mestom v diviziji B ter v 2017 z osvojitvijo »zlatosrebrne» medalje na EP na Portugalskem. V vseh letih je bilo izvedenih skoraj 350 delovnih dni reprezentančnih programov.

Fantje do 20 let

Uvrstitev na EP: 14. mesto in izpad v divizijo B
Glavni trener: Aleksander Sekulić
Razmerje zmag in porazov: 2-5
Najbolj koristen igralec (indeks): Urban Durnik (12,9)
Najboljši strelec: Urban Durnik (13)

Reprezentanca fantov do 20 let je edina izmed reprezentanc mlajših starostnih kategoriji, kjer ima rezultat večjo težo. KZS je v drugi polovici leta 2016 razmišljala celo o organizaciji evropskega prvenstva, saj je nabor igralcev obetal odmeven rezultat. Že pred začetkom priprav na EP pa se je vedelo, da bo Slovenija iz različnih razlogov na prvenstvu nastopila oslabljena. Verjetno bi ob prisotnosti Dončića, Čančarja, Mesička, Ožegoviča, Kraljeviča in še nekaterih drugih konkurirala za sam vrh. Predvsem se je na prvenstvu poznala odsotnost Vlatka Čančarja, ki bi zapolnil vrzel, ki je nastala na položaju krila in krilnega centra. Poleg odpovedi se je reprezentanca fantov do 20 let skozi priprave in tudi na evropskem prvenstvu ubadala s številnimi težavami. Tik pred odhodom na Kreto so poškodbe sanirali Šiško in Barič.

Varovanci Aleksandra Sekulića so v skupinskem delu EP visoko izgubili s Španijo in Srbijo, nato pa nadigrala reprezentanco Italije. Na srečanju osmine finala so Slovenci izgubili z Litvo, v tekmi od 9. do 16. pa je sledil nesrečen poraz po podaljšku proti reprezentanci Črne gore. Na tekmi za razvrstitev od 13. do 16. mesta so naši košarkarji zanesljivo odpravili Latvijo, na odločilni tekmi za obstanek v diviziji A pa so morali priznati premoč Italiji.

Realna uvrstitev glede na kakovost reprezentance je bila nekje med 10. in 15. mesto, na žalost pa Sloveniji ni uspelo doseči vsaj obstanka v družbi najboljših ekip do 20 let. Reprezentanca bo v prihodnjem letu sploh prvič v zgodovini nastopala v diviziji B.

Prve minute na uradnih članskih tekmah je v novembrskih kvalifikacijah dobil Žan Mark Šiško, ki je kot član Ilirije tretji najučinkovitejši igralec Lige Nova KBM. Svoje minute je dobro izkoristil tudi 18-letni Jurij Macura, ki si je prislužil vpoklic Rada Trifunovića za tekmi z Belorusijo in Španijo, vendar se zaradi klubskih obveznosti ni mogel udeležiti kvalifikacij.

Dekleta do 18 let

Uvrstitev na EP: 7. mesto 
Glavni trener: Slavko Duščak
Razmerje zmag in porazov: 3-4
Najbolj koristna igralka (indeks): Zala Friškovec (14,7)
Najboljša strelka: Zala Friškovec (15,4)

Opogumljene z odličnimi rezultati starejših kolegic so se na evropsko prvenstvo na Madžarsko odpravile reprezentantke do 18 let in dosegle tretji najboljši rezultat v zgodovini. V skupinskem delu EP doživele poraza proti Češki in Rusiji ter dobile obračun z Litvo. Najbolje so zaigrale takrat, ko je bilo to najbolj potrebno. Na krilih 21 točk Zale Friškovec je Slovenija premagala Italijo in se uvrstila v četrtfinale. Varovanke Slavka Duščaka so se v boju za polfinale pomerile s Srbijo, ki pa je bila previsoka ovira. Do konca prvenstva so Slovenke tesno izgubile s Špankami, na tekmi za sedmo mesto pa ugnale Švedsko. 

Aleksandra Krošelj (tretja podajalka prvenstva) in Zala Friškovec (četrta strelka prvenstva) sta v novembru debitirali za člansko reprezentanco, pomembno vlogo je pod obročem odigrala košarkarica Grosupljega Teja Goršič (deveta skakalka prvenstva).

Fantje do 18 let

Uvrstitev na EP: 14. mesto in izpad v divizijo B
Glavni trener: Tomaž Fartek
Razmerje zmag in porazov: 2-5
Najbolj koristen igralec (indeks): David Kralj (13,3)
Najboljši strelec: David Kralj (14,7)

Glavni razlog za izpad v divizijo B, kar je tudi realen rezultat glede na kvaliteto in sestavo igralskega kadra, so odsotnosti številnih nosilcev (Macura, Kunc, Škedelj, Dragan in še nekateri).  

Slovenska izbrana vrsta do 18 let je evropsko prvenstvo na Slovaškem začela s dvema porazoma in zmago v skupinskem delu. Varovanci Tomaža Fartka so morali priznati premoč Grčiji in Litvi, v zadnjem kolu skupinskega dela pa so premagali Finsko. V nadaljevanju prvenstva so Slovenci na štirih tekmah zabeležili eno zmago. V osmini finala so izgubili z reprezentanco Bosne in Hercegovine, na obračunu za mesta od 9. do 16. so bili nemočni proti Nemčiji. Kanček upanja za obstanek v elitni diviziji je slovenskim košarkarjem prinesla zmaga nad Slovaško na srečanju za razvrstitev od 13. do 16. mesta, a so slovenski izbranci do 18 let izgubili zadnjo tekmo proti Črni gori in prvenstvo končali na 14. mestu. Slovenska reprezentanca do 18 let bo tako prihodnje leto po letu 2015 ponovno igrala na evropskem prvenstvu divizije B.

David Kralj je bil s povprečjem 14,7 točke na tekmo deseti strelec evropskega prvenstva. Nejc Klavžar je bil šesti asistent prvenstva, Jernej Andolšek Heine pa osmi med številom pridobljenih žog.

Reprezentanta Samo Gaberšek in Matej Sušec sta bila člana tudi slovenske reprezentance do 18 let v košarki 3x3, ki je na evropskem prvenstvu v košarki 3x3 do 18 let osvojila bronasto kolajno, Gaberšek je bil uvrščen tudi v idealno trojko turnirja.

Dekleta do 16 let

Uvrstitev na EP div. B: 11. mesto
Glavni trener: Gašper Sluga
Razmerje zmag in porazov: 5-3
Najbolj koristna igralka (indeks): Ajda Burgar (10,8)
Najboljša strelka: Lea Debeljak (10,6)

Slovenske reprezentantke do 16 let so se v drugi polovici avgusta pod vodstvom Gašperja Sluge odpravile na evropsko prvenstvo divizije B v Skopje. Slovenke so skupinski del odprle z zmagama proti Irski in Makedoniji, nato so bile neuspešne proti Ukrajini ter Belgiji, tekmovanje v skupinskem delu pa so zaključile še z visoko zmago proti Moldaviji. Slovenija je tako tekmovanje v skupini B zaključila na tretjem mestu, kar je pomenilo, da so Slovenke za las zgrešile napredovanje v četrtfinale in so v nadaljevanju turnirja igrale na tekmah za razvrstitev od 9. do 12. mesta. Na prvi tekmi so slovenske košarkarice izgubile proti Izraelu, na obračunu za 11. mesto pa so bile boljše od Švice in tako prvenstvo zaključile na 11. mestu. Slovenska reprezentanca deklet do 16. let bo tako tudi na naslednjem prvenstvu nastopala v diviziji B.

Fantje do 16 let

Uvrstitev na EP: 10. mesto
Glavni trener: Dejan Gašparin
Razmerje zmag in porazov: 5-2
Najbolj koristen igralec (indeks): Rok Radovič (14,3)
Najboljši strelec: Gregor Glas (15,9)

Slovenija je na evropskem prvenstvu do 16 let nastopila kot povratnica v elitno divizijo in dosegla četrti najboljši rezultat v zgodovini. Slovenija je bila v tej kategoriji zadnjič tako visoko leta 2004. 

Izbrana vrsta Dejana Gašparina je odločno začela z nastopi v Podgorici in suvereno dobila vse tri tekme v skupinskem delu prvenstva. Najprej so Slovenci ugnali Fince, nato so bili boljši tudi od Nemčije in Turčije. Zmagovalci skupine B so se v osmini finala pomerili s Hrvaško in nesrečno izgubili. Na obračunih za razvrstitev od 9. do 16. mesta so slovenski košarkarji ugnali Rusijo in Izrael. Nato pa so na srečanju za 9. mesto morali priznati premoč reprezentanci Italije in so tako evropsko prvenstvo končali na 10. mestu.

Gregor Glas je bil s povprečjem 15,9 točk na srečanje osmi strelec evropskega prvenstva v Črni gori. Žiga Samar je bil na šestem mestu med podajalci in drugi v številu pridobljenih žog.

Trije igralci, ki so nastopili za slovensko izbrano vrsto do 16 let se že kalijo v tujini. Za razvoj Dana Duščaka in Žige Samarja skrbijo pri madridskem Realu, Rok Radovič je član hrvaške Cedevite.

Slovenia Ball - dekleta do 14 let

Uvrstitev na Slovenia Ball: 1. mesto
Razmerje zmag in porazov: 4-1
Priznanja: Ana Vita Mičunović - najkoristnejša igralka turnirja in uvrščena v prvo peterko turnirja

Odlične predstave so prikazale tudi Slovenke na 13. izvedbi Slovenia Ball. Slovenske košarkarice so v skupinskem delu zabeležile poraz proti Madžarski ter zmagi proti Izraelu in Ukrajini ter tako skupinski del končale na drugem mestu. V polfinalu so Slovenke ugnale še Italijanke, v finalu pa so bile boljše od Madžarske in so tako postale zmagovalke 13. Slovenia Balla. Ana Vita Mičunović je postala MVP turnirja, hkrati je bila uvrščena tudi v najboljšo postavo turnirja.

Slovenia Ball - fantje do 14 let

Uvrstitev na Slovenia Ball: Slovenija modri 3. mesto; Slovenija beli 9. mesto
Razmerje zmag in porazov: 4-2 (Slovenija modri); 2-4 (Slovenija beli)
Priznanja: Mark Filip Ivanković (Slovenija modri) - uvrščen v prvo peterko turnirja

Podobno kot dekleta so tudi fantje zabeležili odlične rezultate na Slovenia Ballu. Na turnirju sta nastopili dve slovenski ekipi. Slovenija beli so v skupinskem delu zabeležili štiri poraze in so na koncu osvojili deveto mesto. Slovenija modri so v skupini A dosegli tri zmage in en poraz, kar jih je popeljalo do drugega mesta v skupinskem delu. V polfinalu je Slovenija modri izgubila proti Izraelu, na tekmi za tretje mesto pa so slovenski košarkarji ugnali Črno goro in se tako na koncu veselili bronastega odličja. Mark Filip Ivanković je bil uvrščen v idealno peterko tekmovanja.

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se