Nazaj

Izvršni odbor KZS sprejel spremembe Tekmovalnega pravilnika

22
feb.
2023
  • Tekmovanja

Ljubljana – Tekmovanja pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije bodo z začetkom sezone 2023/2024 deležna nekaj sprememb. Člani Izvršnega odbora KZS so namreč na svoji redni seji sprejeli modifikacije Tekmovalnega pravilnika.

Po novem bodo tako ekipe v Pokalu Spar odigrale eno in ne dve medsebojni tekmi v 1., 2. in 3. krogu tekmovanja. Do sedaj so ekipe eno medsebojno tekmo igrale le v 1. krogu. V državnem prvenstvu 3.SKL se bosta v prvem krogu končnice (osmina finala) igrali dve tekmi, v nadaljnje tekmovanja pa se bo uvrstila ekipa, ki bo v seštevku obeh tekem dosegla večje število točk. Od četrtfinala naprej se bo igralo po nespremenjenem sistemu, moštva se bodo pomerila na dve zmagi.

1. SKL za članice se bo v primeru, da v tekmovanju sodeluje osem ali sedem ekip, izvedla po trikrožnem in ne štirikrožnem ligaškem sistemu. V ženskem pokalnem tekmovanju pa bodo v 1. krogu tekmovanja ekipe odigrale eno in ne dve tekmi. Predstavniki ženskih klubov so v okviru Združenja ženskih klubov prav tako predlagali spremembo glede pravice nastopa igralk v članski kategoriji za igralke rojene leta 2008, kar pomeni, da bi lahko v sezoni 2023/24 v tekmovanju članic nastopile tudi igralke, ki bodo dopolnile 16 let v koledarskem letu 2024 (do sedaj je veljala omejitev 17 let). Predlog bo v okviru sprememb Registracijskega pravilnika obravnavan na redni letni skupščini.

V mlajših kategorijah se pri fantih U20 nobena ekipa ne bo neposredno uvrstila v 1. SKL, prijavljene ekipe pa bodo nastopile v kvalifikacijah. Udeleženci letošnjega zaključnega turnirja bodo nosilci drugega dela kvalifikacij. S tekmovalnim sistemom tekmovanja do 20 let se bo poenotilo tudi tekmovanje fantov do 18 let.

V novi tekmovalni sezoni bosta poenotena tudi tekmovalna sistema fantov do 16 in 14 let. Tudi v teh starostnih kategorijah se bodo igrale kvalifikacije, nobena ekipa pa se ne bo več neposredno uvrstila v 1. SKL. Zmagovalci kvalifikacijskih skupin se bodo uvrstili v 1. A SKL, drugo in tretjeuvrščene ekipe v 1. B SKL, preostale ekipe pa bodo nastopale v 2. SKL.

V Mini pokalu Spar bodo fantovske ekipe do 14 let do vključno četrtega kroga tekmovanja odigrale zgolj eno tekmo. Le eno tekmo od prvega do tretjega kroga tekmovanja bodo odigrale tudi ekipe v Mini pokalu deklet.

V tekmovanjih mlajših starostnih kategorij deklet tekmovalni sistemi ne bodo deležni sprememb, saj so tekmovalni sistemi odvisni od tega, koliko ekip se v posamezni sezoni prijavi v tekmovanje. Tekmovanje v kategoriji U12 (fantje, dekleta) se bo začelo prej kot do sedaj, in sicer v mesecu decembru. Zaključni turnirji mlajših starostnih kategorij pa bodo potekali od marca do maja 2024.

Izvršni odbor KZS je na svoji seji potrdil tudi predlog razpisa za prijavo ekip za sezono 2023/24, ki bo potekal v marcu.

TEKMOVALNI PRAVILNIK OD SEZONE 2023/2024 DALJE
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se