Nazaj

Helios do prve zmage v Ligi Nova KBM za prvaka

26
mar.
2018
  • Liga Nova KBM

Ljubljana - Šenčur GGD je v četrte kolu Lige Nova KBM za prvaka po podaljšku odpravil Šentjur, Krka je na domačem igrišču ugnala Rogaško. Sixt Primorska je v zadnji četrtini strla odpor Ilirije. Helios je proti ljubljanski Olimpiji prišel do prve zmage v drugem delu.

LIGA NOVA KBM ZA PRVAKA, 4. KOLO:

Ponedeljek, 26. marec:
HELIOS SUNS : PETROL OLIMPIJA 87:73 (18:20, 25:13, 21:18, 23:22)
Pelko 25 (8 asistenc), Besedič 17 (5 skokov), Mahkovic 16; Morgan 21 (10 skokov), McCarron 13 (8 skokov, 6 asistenc), Bubnić 11.

STATISTIKA
POSNETEK TEKME

Domžalčani so bili po treh odigranih tekmah še brez zmage in so točki nujno potrebovali, da bi pobegnili z zadnjega mesta, na drugi strani pa Olimpija v prvih treh kolih še ni imela poraza. Današnji dvoboj je končal obe seriji, saj so Domžalčani predvsem s prepričljivim drugim polčasom prišli do visoke zmage.

V prvi polovici tekme sta imeli obe ekipi nekaj nihanj, saj nista znali zadržati prednosti. Gostje so dobili prvo četrtino, potem pa so Domžalčani v začetku druge povedli, vodstvo pa obdržali in še povečali ob polčasu, ko so imeli deset točk razlike (43:33).

A Ljubljančani se takrat še niso predali. V začetku tretje četrtine so izredno hitro prišli do aktivnega rezultata, z delnim izidom 11:0 pa celo do minimalnega vodstva s 44:43. Toda v naslednjem napadu je Jure Besedič zadel trojko, s katero je napovedal nov vzpon Helios Suns. Zdaj so oni imeli serijo 10-1, po vodstvu s 53:45 pa se tekmeci niso več pobrali.

Zadnji del so Domžalčani rutinirano pripeljali do konca, razlika je bila vseskozi dovolj velika, da zmaga ni bila vprašljiva, na manj kot -10 zeleno-belim ni uspelo priti in tekma se je končala z visoko zmago domžalske ekipe.

Za domače je Jure Pelko dosegel 25 točk, dobro pa sta mu pomagala še Besedič (pet trojk) in Blaž Mahkovic s 17 in 16 točkami. Pri gostih je sicer izstopal Jordan Morgan (dosegel je dvojni dvojček z 21 točkami in 10 skoki), 13 točk pa je dodal še Mitchell McCarron.

V naslednjem kolu bo Petrol Olimpija 30. marca gostila tekmeca z vrha lestvice Sixt Primorsko, Helios Suns bodo dan pozneje gostovali pri Rogaški.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jovan Beader, trener Helios Suns:
"Najprej iskrene čestitke mladim in trenerju Dejanu Čikiću za osvojitev naslova mladinskih prvakov! Današnjo tekmo smo uspešno kontrolirali od druge četrtine dalje in, kljub manjšemu padcu v igri na začetku drugega polčasa, tudi zasluženo slavili. Hitro se nam je poznala daljša klop, tako da bo verjetno v naslednjih tekmah precej lažje igrati. Čestitke fantom za prikazano igro in zmago."

Zoran Martić, trener Petrol Olimpije:
"Zaslužena zmaga Heliosa. Dejstvo je, da smo dvakrat po pet minut odigrali tako kot bi morali. Vsi pa vemo, da to ni dovolj. Absolutno ne moremo biti zadovoljni. Vso kritiko smo si danes več kot zaslužili."

ŽE ODIGRANO:

Nedelja, 25. marec:
SIXT PRIMORSKA : ILIRIJA 89:78 (21:19, 19:23, 25:22, 24:14)
Rebec 25 (5 asistenc), Zupan 17, Čakarun 15; Šiško 20 (10 asistenc), Modrić 18, Vončina 12 (5 asistenc).

STATISTIKA

Košarkarji Sixta Primorske so v četrtem kolu Lige Nova KBM za prvaka dosegli novi točki in so spet na vrhu lestvice, a zanju so se morali krepko potruditi. Šele v zadnjem delu tekme so dokončno strli trdožive tekmece in si priigrali zmago.

Dolgo je bil dvoboj v Kopru povsem izenačen. Prvo četrtino so dobili domači za tri točke, ob polčasu je bil izid +2 v korist gostov, po 30 minutah pa je bilo na semaforju +1 za Primorce.

Odločilo je tako zadnjih deset minut; gostje so po košu Žana Marka Šiška za 68:67 v 32. minuti še zadnjič vodili, potem pa so domači naredili serijo in delni izid 15:4 v naslednjih štirih minutah. Ko je bilo na semaforju 84:72, pa je bilo jasno, da bodo gostje težko še enkrat prišli do možnosti, da bi se vmešali v boj za zmago.

Domači so, predvsem po zaslugi razpoloženega Matica Rebca (sedem trojk ob metu 7-14), ki je tekmo končal pri 25 točkah, dvoboj zanesljivo pripeljali do konca in Iliriji niso dovolili, da bi se še približala. Anže Germ je ob koncu s trojko le nekoliko znižal razliko.

Ob Rebcu se je pri domačih izkazal še Nejc Zupan s 17 točkami, 15 jih je dodal Marjan Čakarun. Za Ilirijo pa je Šiško, ki se je ob koncu srečanja poškodoval, za dvojni dvojček ob 20 točkah dodal še 10 podaj, Stipe Modrić je dvoboj končal z dvema točkama manj.

V naslednjem kolu se bodo današnji zmagovalci 30. marca v gosteh pomerili še z drugim ljubljanskim klubom Petrolom Olimpijo, Ilirija bo 1. aprila gostila Šentjur.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jurica Golemac, trener Sixt Primorske:
"Čestitke fantom za zmago. Po pričakovanju je za nami težka tekma, ki smo jo prelomili v zadnji četrtini. Čestitke Iliriji za odlično predstavo. Zahvaljujem se našim navijačem, ki so bili naš šesti igralec."

Saša Dončić, trener Ilirije:
"Do trenutka, ko se je poškodoval Šiško, smo rezultat in potek tekme kontrolirali. Njegova odsotnost se nam je močno poznala in srčno upam, da ni kaj hujšega. Za kakšno poškodbo gre bodo pokazale preiskave. Čestitam ekipi Sixt Primorske za zmago."

Sobota, 24. marec:
ŠENTJUR : ŠENČUR GGD 87:90 (20:24, 23:15, 18:15, 16:23, 10:13) *po podaljšku

Pešić 26 (6 podaj), Popadić 19 (7 podaj), Bolčina 13 (11 skokov); Pavić 27 (18 skokov), Rebec 25 (5 skokov), Murić (8 skokov) in Koljević po 10.

STATISTIKA

Košarkarji Šenčurja Gorenjske gradbene družbe so zabeležili drugo zaporedno zmago v Ligi Nova KBM za prvaka in se povzpeli v zgornjo polovico razpredelnice, Šentjur na drugi strani pa je doživel tretji poraz v nizu in zdrsnil na 1-3.

Zmagovalec zanimive in izenačene tekme je bil znan šele po dodatnih petih minutah igre, junaka pri Šenčurju pa sta bila dva, Smiljan Pavić, ki je dosegel 27 točk (met 10:17) in ujel kar 18 odbitih žog (indeks 38), ter Jan Rebec, ki je zadel pet trojk in s 25 doseženimi točkami postavil osebni rekord v ligi Nova KBM.

Gostje so do dveh točk prišli s kančkom sreče, predvsem pa veliko truda in volje, saj so morali v drugem polčasu večkrat nadoknaditi prednost domačih. Ti so že na začetku drugega dela povedli z 49:39, nato s 63:54, v zadnjem napadu rednega dela pa je Marcus Samuel Williams zgrešil trojko za zmago.

V podaljšku je Šenčur GGD sicer hitro povedel, imel že prednost 89:81, nato pa je v zadnji minuti zgrešil pet prostih metov in gostom ponudil priložnost za izenačenje. V zadnjem napadu sta izza polkroga poskusila Miloš Pešič (26 točk, 6 podaj, 4 skoki, indeks 30) in Marko Popadić (19 točk, 7 podaj), vendar nista bila dovolj natančna za nov podaljšek.

V petem kolu bo Šenčur GGD gostil Krko (31. 3.), Šentjur pa bo 1. aprila gostoval pri Iliriji.

Izjavi trenerjev po tekmi:
Jakša Vulić, trener Šentjurja:
"Napeta in nepredvidljiva tekma, ki je epilog dobila v podaljšku. Zadnjo minuto rednega dela smo taktično odigrali slabše. Nasprotnik je imel skoraj 20 skokov več, od tega kar 15 napadalnih, zato je o ostalih tehničnih in taktičnih zadevah škoda izgubljati besede. Zaslužena zmaga Šenčurja."

Rade Mijanović, trener Šenčurja Gorenjske gradbene družbe:
"Za nami je razburljiva tekma, ki je upravičila televizijski prenos. Že pred gostovanjem v Šentjurju smo se zavedali, da nas čaka težka tekma in bo verjetno odločala ena žoga. Menim, da smo si to zmago zaslužili. Čestitke obema ekipama za lepo srečanje."

Sobota, 24. marec:
KRKA : ROGAŠKA 96:78 (25:22, 25:14, 26:20, 20:22)

Dimec 21, Đapa 16 (5 skokov), Jošilo 14 (9 skokov, 5 podaj); Fon 15 (5 skokov), Nikolič 14, Davis 13 (7 podaj).

STATISTIKA

Obračun ekip, ki sta bili pred tekmo v pozitivnem stanju (2-1), je pripadel Krki, ki si je tako utrdila položaj med prvimi štirimi ekipami, ki bodo napredovale v polfinale.

Novomeščani so zasluženo prišli do dveh točk, večji del naloge pa so opravili v zaključku prvega polčasa, ko so za več kot štiri minute zaprli vse dohode do svojega koša in naredili delni izid 14:1 za vodstvo s štirinajstimi točkami prednosti.

Tega zaostanka gostje niso več nadoknadili, saj so imeli nasproti zelo razpoloženega tekmeca, ki je zadel dvanajst trojk iz štiriindvajsetih poskusov ter imel 70-odstotni met za dve točki (21:30). Na začetku drugega polčasa je Krka povedla s 63:42 in se dokončno otresla vseh skrbi. Domači strateg Simon Petrov je priložnost ponudil vseh razpoložljivim igralcem, med katerimi je Žiga Dimec zbral 21 točk, Dalibor Đapa 16, najvišji statistični indeks pa je imel Marko Jošilo za 14 točk, 9 skokov in 5 podaj (24). Krka je nastopila brez obolelega Saše Zagorca.

Pri Rogaški ni bilo izstopajočega posameznika; Miha Fon je dosegel 15 točk, Mitja Nikolić 14, Rashun Jarrel Davis pa 13.

V naslednjem kolu (31. 3.) bo Krka gostovala v Šenčurju, Rogaška pa bo gostila zasedbo Helios Suns.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Simon Petrov, trener Krke:
"Tekmo smo nadzirali od samega začetka. V drugi četrtini smo nekoliko bolj pritisnili in naredili razliko, nato pa z nepopustljivo obrambo in razpoloženim napadom prišli do zmage. Mislim, da so gledalci lahko videli lepo košarkarsko predstavo."

Damjan Novaković, trener Rogaške:
"Favorizirana ekipa Krke je sploh v prvem polčasu pokazala, zakaj je favorizirana. V drugem delu se nismo uspeli pobrati in izgubili z visoko razliko."


Lestvica Lige Nova KBM za prvaka:

M Ekipa Z/P Točke
1. Sixt Primorska 3/1 7
2. Krka 3/1 7
3. Petrol Olimpija 3/1 7
4. Rogaška 2/2 6
5. Šenčur Gorenjska gradbena družba 2/2 6
6. Helios Suns 1/3 5
7. Šentjur 1/3 5
8. Ilirija 1/3 5

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se