Nazaj

Dodatna pojasnila v zvezi z Odlokom o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov

11
mar.
2021
  • Tekmovanja

Ljubljana - Vlada RS je sprejela Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov. V Odloku je nekaj sprememb, ki omogočajo tudi izvajanje tekmovanj v 2. SKL za člane in 1. SKL za mladince ter 1. SKL za mladinke. V nadaljevanju najdete dodatna pojasnila vezana na najnovejši odlok.

V skladu z objavljenim odlokom in interpretacijo odloka, ki sta objavljena na spodnjih povezavah

interpretacija: ODLOK O ZAČASNIH OMEJITVAH PRI IZVAJANJU ŠPORTNIH PROGRAMOV | GOV.SI
odlok: URADNI LIST - VSEBINA URADNEGA LISTA (URADNI-LIST.SI)

pošiljamo dodatna pojasnila:

1. Novosti na področju treningov in tekmovanj:

A) Dovoljeni so treningi za vse registrirane športnike v skladu z Zakonom o športu (starejši od 12 let) vendar v skupinah do 10 oseb z upoštevanjem vseh ukrepov: dovoljena je brezkontaktna športna vadba, ki se izvaja individualno oziroma v skupini do deset športnikov ob neprekinjenem vzdrževanju vsaj 2 metra medosebne razdalje;

B) Izvajajo se lahko treningi in tekme v kategorijah: 1. SKL člani, 1. SKL članice, 2. SKL člani, 1. A in 1. B SKL mladinci, 1. SKL mladinke;
Za te kategorije ne veljajo omejitve, zapisane v točki a (na primer: kot so do sedaj že potekali treningi 1. SKL za članice in člane – dovoljen je kontakt … );

C) Izvajanje Pokalnega tekmovanja bo najverjetneje dovoljeno v naslednjem odloku in se bo nato lahko začelo izvajati;

D) Registrirani športniki, ki ne sodijo v skupino športnikov, ki jim Odlok dovoljuje izvajanje treningov brez omejitev (športniki iz 2.odstavka 2.člena in 3.odstavka 3.člena) ter vsi ostali (ne glede na starost) lahko izvajajo športno vadbo na enak način: individualno (samostojno ali vodeno) ter brezkontaktno v strokovno vodenih skupinah do 10 vadečih na razdalji vsaj 2 metra med vadečimi.

2. Novosti na področju testiranj:

A) Za vse tekme od 15. 2. dalje bo potrebno predložiti negativni test vseh oseb, ki bodo v času tekme prisotni v dvorani: vsi člani ekip, pomožni sodniki, sodniki, varnostniki, čistilke, snemalci, osebe za brisanje igralne površine itd.;

B) Negativni test je potreben od ponedeljka, 15. 2. dalje;

C) Za športnike, ki jim ni dovoljeno tekmovati, vendar pa bodo izvajali proces treninga (ekipe, navedene v točki 1. a) ne potrebujejo negativnih testov. Negativni test, ki ne bo starejši od 7 dni, potrebujejo samo trenerji oz. strokovni kader, ki bo prisoten na treningih;

D) Zapoved testiranja iz Odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov (Uradni list RS št. 20/2021) za udeležence športnih tekmovanj je potrebno razumeti, kot preventivni mehanizem za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom zaradi mešanja oseb iz različnih športnih mehurčkov. Na tekmi se med igro srečujeta dve moštvi iz dveh različnih športnih mehurčkov, zaradi česar je tveganje za prenos okužb večje.

Trening tekme ustvarjajo enako tveganje za prenos okužbe, kot uradne tekme, saj prihaja do fizičnega stika med igralci iz dveh različnih športnih mehurčkov. Spričo navedenega je negativni test na virus SARS-CoV-2 potreben tudi za igranje t.i. pripravljalnih tekem športnikov iz dveh različnih okolij (dveh različnih klubov).

Hkrati za ekipe, ki tekmujejo oz. bodo tekmovale v skladu z novim odlokom (člani, članice 1. SKL, člani 2. SKL, fantje U19 1. A in 1. B SKL ter dekleta U19 1. SKL) posredujemo dodatni pojasnili, ki smo jih prejeli iz strani MIZŠ:
- glede izvajanja testiranj: dokazilo o negativnem izvidu testa, ki ne sme biti starejši od 48 ur je potrebno zgolj za tekme, ne pa tudi za treninge (ekipe, ki bodo zaenkrat zgolj trenirale se bodo morale testirati pred ponovnim začetkom tekmovanj), vendar: strokovni vodje posameznih vadbenih skupin (trenerji) morajo imeti negativni izvid testa tudi za trening (kar velja tudi za vadbene skupine, ki niso vključene v tekmovanja).
- glede povračila stroškov testiranj: med drugo tekmovalno osebje sodijo pomožni sodniki, sodniki, brisalci parketa ... oziroma vsi za katere lahko dokažete, da so bili potrebni za nemoteno in varno izvedbo tekme (navodila v zvezi s posredovanjem podatkov o opravljenih testiranjih vam bomo poslali v začetku tedna).

Odgovori na nekaj vprašanj:

Ali velja omejitev 10 oseb na zaprti prostor?
Ne. V veliki dvorani, ki je na primer velikosti 1.000 m2 in, ki jo je možno razdeliti na več delov, lahko istočasno vadi več skupin po 10 oseb, ki pa morajo imeti vsaka svoje strokovno vodstvo, vadbo pa morajo izvajati na ustrezni varnosti razdalji, kot je predpisano.

Ali je predpisana minimalna kvadratura na osebo v zaprtem prostoru?
Ne. Predpisana je zgolj varnostna razdalja. MIZŠ svetuje, da je na vsako osebo na voljo 20 m2, vendar gre zgolj za priporočilo, ki ni zapisano v odloku.

Kaj se zgodi, če lastnik dvorane ne želi odpreti dvorane pod pogoji?
V kolikor bi klub imel težave z lastnikom dvorane ali upraviteljem naj kontaktira Košarkarsko zvezo Slovenije, Zveza pa bo kontaktirala ministrstvo, pristojno za šport, ki bo urgiralo pri lastniku/upravitelju dvorane.

V odloku je v 3. členu, v 6. odstavku, 1. alineja zapisano, da mora biti test star največ 24 ur?
Test ne sme biti starejši od 48 ur za igranje tekem. Športniki, člani njihovih ekip in drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi tekmovanj, se tekmovanj lahko udeležijo, če predložijo negativni rezultat testa na virus SARS-CoV-2 z metodo verižne reakcije s polimerazo ali hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od 48 ur. To določilo velja za ekipe, ki sodelujejo v tekmovanjih, ki potekajo (1. SKL za člane, 1. SKL za članice).

Ali lahko oseba predloži hitri test ali je potreben PCR test?
Oseba lahko predloži negativen izvid hitrega testa (HAG) ali PCR testa.

Ali se morajo testirati osebe, ki so prebolele Covid-19?
Ne, če:
– imajo potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali
– imajo potrdilo zdravnika, da so preboleli COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev.
Potrdila o testiranju se upoštevajo, če so bila izdana v državah članicah Evropske unije oziroma državah članicah schengenskega območja ali pri organizacijah oziroma pri posameznikih v tretjih državah, ki jih Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (v nadaljnjem besedilu: NLZOH) prepoznata kot ustrezne in so objavljeni na spletni strani NLZOH.

POJASNILO ZA DOKAZOVANJE PREBOLELOSTI COVID-19

Ali se morajo testirati osebe, ki so bile cepljene?
Ne, če:
– imajo potrdilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim oseba dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni, MODERNA najmanj 14 dni in AstraZeneca najmanj 21 dni.

Ali lahko klubi, kateri sodelujejo v tekmovanjih, ki se lahko odvijajo, igrajo pripravljalne tekme?
Pripravljalne tekme (tekme, ki niso del uradnega tekmovalnega sistema, in kot take niso evidentirane v tekmovalnem sistemu KZS) sodijo v proces športne vadbe in jih gre razumeti, kot del trenažnega procesa. Torej, da, klubi lahko igrajo pripravljalne tekme (zgolj tisti, ki lahko tudi tekmujejo).

Kdaj se bodo nadaljevala tekmovanja, ki so z novim odlokom dovoljena?
O točnem terminu nadaljevanja tekmovanj, ki so bila prekinjena in se lahko nadaljujejo, vas bomo obvestili v prihodnjih dneh. Vsekakor pa bomo zasledovali cilj, da s tekmovanji začnemo postopoma in zagotovimo postopen proces športne vadbe, kar pomeni, da se tekmovanja ne bodo začela prej kot v štirih tednih od sprostitve ukrepov.

Ali so, glede na veljavne omejitve iz Odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov, organizatorji športnih tekmovanj dolžni opraviti prijavo športnega tekmovanja na način, kot to opredeljuje Zakon o javnih prireditvah?
Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov (Uradni list RS, št. 20/21, 25/21, 27/21 in 30/21) prepoveduje prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih in izrecno določa, da mora organizator športnega tekmovanja zagotoviti, da so v športnem objektu ali na površinah za šport v naravi le osebe, ki so nujno potrebne za izvedbo športnega tekmovanja. Ker torej na športnih tekmovanjih prisotnost gledalcev ni dovoljena, navedenega tekmovanja na podlagi Zakona o javnih zbiranjih ne moremo šteti za javno prireditev, zato organizatorju tekmovanja ni potrebno niti prijaviti pri pristojni policijski postaji niti mu ni potrebno pridobiti dovoljenja pristojne upravne enote za izvedbo tekmovanja (prireditve).

Klubi morajo pri izvajanju treningov in tekem upoštevati:
- navodila NIJZ: PRIPOROČILA ZA IZVAJANJE DEJAVNOSTI (COVID-19) | WWW.NIJZ.SI (PRIPOROČILA, KI SE NANAŠAJO NA ŠPORT)
- protokol za organizacijo tekem KZS: PROTOKOL KZS
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se