Nazaj

Dekleta in fantje rekordno visoko na Fibini jakostni lestvici

16
dec.
2022
  • Fantje U18
  • Fantje U16
  • Dekleta U18
  • Dekleta U16
  • Dekleta U17
  • Fantje U17

Ljubljana – Mednarodna košarkarska zveza FIBA je ob koncu koledarskega leta pripravila svetovni jakostni lestvici reprezentanc mlajših starostnih kategorij. Pri razvrstitvi upošteva zadnji dve izvedbi evropskih prvenstev do 16 in 18 let ter svetovnih prvenstev do 17 in 19 leta starosti. Slovenija je po zaslugi odličnih nastopov v zadnjem obdobju rekordno visoko. Dekleta leto zaključujejo na devetem in fantje na desetem mestu. Tako so med elitno deseterico v družbi petih evropskih reprezentanc z obema ekipama. S tem dosežkom se namreč lahko pohvalijo le Španija, Francija, Litva, Italija in Slovenija.

V letošnjem letu so slovenske košarkarice do 16 let na evropskem prvenstvu divizije A osvojile 11. mesto, dekleta do 18 let so si s prvim mestom v diviziji B priigrala uvrstitev v divizijo A. Odlične predstave so mlade Slovenke prikazale na svetovnem prvenstvu do 17 let. Zabeležile so kar pet zmag in bile le dvakrat poražene, po nesrečnem izpadu v osmini finala pa osvojile končno deveto mesto. Seštevki rezultatov jim ob koncu leta prinašajo skupno deveto mesto na Fibini jakostni lestvici, kar je najvišja uvrstitev v zgodovini. Na lestvici so v primerjavi z lanskim letom pridobile kar 36 mest, največ med vsemi reprezentancami, in so hkrati šesta najvišje uvrščena evropska ekipa. Prvo mesto so zadržale Američanke, drugo in tretje mesto pa so zamenjale Francozinje in Avstralke.

FIBINA JAKOSTNA LESTVICA DEKLIŠKIH REPREZENTANC

Na vrhu letošnje lestvice fantov ni sprememb, saj je vrstni red identičen zadnji Fibini objavi. Najvišje so Američani, sledijo jim Španci in Francozi, mladi Slovenci pa so uvrščeni na deseto mesto. Od lani so napredovali za štiri mesta, saj so bili nazadnje na 14. mestu. Poleti je reprezentanca do 16 let na evropskem prvenstvu osvojila sedmo mesto, prav tako zelo dobra sedma je bila reprezentanca do 17 let na premiernem svetovnem prvenstvu, reprezentanca do 18 let pa je bila na evropskem prvenstvu odlična četrta.

FIBINA JAKOSTNA LESTVICA FANTOVSKIH REPREZENTANC

Tudi v letu 2023 reprezentance mlajših starostnih kategorij čaka pester razpored prvenstev. Dekleta do 16 let bodo med 11. in 19. avgustom igrala na evropskem prvenstvu divizije A v Izmirju. Dekleta do 18 let bodo prav tako nastopila na prvenstvu divizije A, ki bo na sporedu med 1. in 9. julijem, na prvenstvu divizije B med 28. julijem in 6. avgustom v romunski Craiovi, pa bodo igrala dekleta do 20 leta starosti. Fantovske reprezentance so vse uvrščene v divizijo A evropskih prvenstev. Reprezentanca do 16 let bo moči merila med 5. in 13. avgustom v Skopju, reprezentanca do 18 let med 22. in 30. julijem v Nišu, reprezentanca do 20 let pa med 8. in 16. julijem v Heraklionu. Vrhunec poletja bo predstavljajo svetovno prvenstvo do 19 let, ki bo med 24. junijem in 2. julijem v Debrecenu.
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se