Nazaj

1. SKL (Ž): Celjanke redni del sklenile brez poraza

26
apr.
2018
  • 1. SKL za ženske

Ljubljana - V soboto je bil na sporedu derbi med Cinkarno Celje in Triglavom, s katerim se je zaključil redni del sezone v 1. SKL. V Celju so se 28. zmage v tej sezoni 1. SKL veselile domačinke. Košarkarice Grosupljega so v četrtek prišle do zmage na gostovanju v Slovenskih Konjicah, s tem pa mesto v polfinalu zagotovile ekipi Maribora. Pred tem je Maribor premagal Akson Ilirijo, Ježica je bila boljša od Domžal. Polfinalna para državnega prvenstva sta Cinkarna Celje : Maribor in Triglav : Akson Ilirija, termini polfinalnih tekem pa 3., 6. in 8. maj.
Avtor: Lenart

1. SKL za ženske, 14. kolo 2. dela:

Sobota, 28. april:
CINKARNA CELJE : TRIGLAV 80:46 (17:6, 21:15, 24:16, 18:9)
Chidom 22 (8 skokov), Slonjšak 13, Friškovec in Delić po 12; Abramovič 16 (7 skokov), Jakobčič 10, Prevodnik in Žibert (6 skokov) po 7.

STATISTIKA

Cinkarna Celje je redni del državnega prvenstva končala z 28 zmagami oziroma 56 točkami ter s tem zanesljivo osvojila prvo mesto. V polfinalu se bodo Celjanke pomerile z Mariborom. Triglav je bil petič v tej sezoni 1. SKL neuspešen, v polfinale se bodo Kranjčanke podale kot drugouvrščena ekipa, nasprotnik Triglava v polfinalu pa bo Akson Ilirija.

Četrti derbi v tej sezoni državnega prvenstva se je še četrtič končal v korist Celja, zadnji medsebojni obračun so aktualne državne prvakinje dobile z daleč najvišjo razliko v tej sezoni. Triglavanke so tekmo slabo odprle predvsem v napadu, prvi koš so dosegle šele po slabih štirih minutah tekme, uspelo se jim je približati še na dve točki zaostanka (6:4), nato pa je sledila nadvlada Celjank, ki so že ob koncu prvega polčasa vodile z 38:21.

Tudi v drugem polčasu Triglav ni bil kos ritmu domačink, katerih prednost se je iz minute v minuto povečevala. V drugih dvajsetih minutah Kranjčanke niso našle odgovora na obrambo Celja, skupno so varovanke Ernesta Novaka izgubile kar 29 žog, imele so le 35-odstotni izkupiček meta iz igre (met za 3: 2/17), dosegle so najmanjše število točk v tej sezoni državnega prvenstva. Kljub neuspehu pa so bile Triglavanke boljše v skoku (37:29). Na koncu je Celje zmagalo z 80:46.

Oderah Chidom je bila z 22 točkami prva strelka domače ekipe, ujela je osem odbitih žog. Iva Slonjšak je pristavila 13 točk. Pri Triglavu je največ točk dosegla prva strelka ekipe, Rebeka Abramovič (16 in 7 skokov), dvomestno število točk pa je dosegla tudi Maja Jakobčič (10).

Izjavi trenerjev po tekmi:

Damir Grgić, trener Cinkarne Celje:
"Čestitam mojim igralkam za zasluženo zmago. Zavedam se, da današnja tekma ni realno stanje, vseeno pa sem zadovoljen s pristopom."

Ernest Novak, trener Triglava:
"Čestitke Celjankam za prikazano, upam, da nas je ta poraz postavil na realna tla. Pred nami je najpomembnejši del sezone in upam, da se bodo igralke začele tako tudi obnašati."

ŽE ODIGRANO:

Četrtek, 26. april:
KONJICE : GROSUPLJE 39:52 (10:14, 10:13, 9:10, 10:15)
Sevšek 12, Ramšak (9 skokov) in Božičevič po 6; Zoran 11 (5 skokov), Goršič 10 (10 skokov), Ahac in Mehle (5 skokov) po 7.

STATISTIKA

Na tekmi zadnjega kola 1. SKL za ženske so košarkarice Grosupljega ugnale ekipo Konjic z rezultatom 52:39 in sezono zaključile na petem mestu. Največ veselja je zmaga Dolenjk prinesla Mariborčankam, ki obdržale četrto mesto in se bodo v polfinalu državnega prvenstva pomerile z branilkami naslova iz Celja. Konjičanke, ki bi ob morebitni zmagi drugič zapored igrale v polfinalu, so sezono zaključile na šestem mestu.

V prvi četrtini sta ekipi točke dosegali predvsem v nizih. Pri vodstvu Grosupeljčanke s 6:2 so z osmimi zaporednimi točkami povedle domačinke. Varovanke Slavka Duščaka so v drugi polovici prve četrtine onemogočile vse napade Konjičank in z delnim izidom 8:0 na prvi dvominutni odmor odšle s prednostjo štirih točk. Gostje svojega vodstva niso več spustile iz rok. Tudi v drugi četrtini so bile boljše, domače košarkarice pa se nikakor niso otresle pritiska pomembnosti tekme in prvi polčas zaključile z 20 doseženimi točkami.

Tudi po odmor med obema polčasoma ni prišlo do sprememb. Ekipi sta v prvih petih minutah dosegli zgolj po dve točki. Štiri minute pred koncem tretje četrtine so Grosupeljčanke prvič povedle z dvomestno prednostjo, zadnjih deset minut pa so začele z zalogo osmih točk. Neučinkovitost konjiške zasedbe se je nadaljevala tudi v zadnjem delu. Varovanke Stojana Finka so iz igre zadele zgolj 14 metov iz 78 poskusov. Devet od desetih grosupeljskih košarkaric, ki so stopile na parket, se je vpisalo med strelke. Prednost so Dolenjke brez večjih težav zadržale do zadnje sirene in sezono zaključile z dvanajsto zmago ter petim mestom.

Tinkara Zoran je bila z 11 točkami najučinkovitejša v pri gostjah, dvojni dvojček (10 točk in 10 skokov) je dosegla Teja Goršič. Košarkarica Konjic Eva Sevšek je tekmo zaključila z 12 točkami, Katja Klančnik je pridobila kar 20 skokov. 

Izjavi trenerjev po tekmi:

Stojan Fink, trener Konjic:
"Danes smo premagali sami sebe. Ekipi Grosupljega čestitam za zmago. Moje igralke lahko za prikazane igre skozi celotno sezono pohvalim. Bilo je težko, saj s povprečno samo 24 treningi v celotni sezoni nikoli nisem vedel, kaj lahko pričakujem od igralk. Za nami je še ena uspešna sezona. Res si želim, da bi imeli konkurenčno ekipo tudi naslednjo sezono in da bo večina igralk še igrala, čeprav trenutno razmišljajo drugače."

Slavko Duščak, trener Grosupljega:
"Čestitam mojim košarkaricam, ki so vse do konca zadnjega našega srečanja v tej sezoni odigrale maksimalno borbeno in pokazale pravi karakter. Zahvaljujem se jim, da so zdržale celotno sezono. Veseli nas dejstvo, da lahko na mlado ekipo računamo tudi v naslednji sezoni. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil celotnemu strokovnemu štabu - Radetu, Manci in Filipu - ter klubski upravi na čelu s predsednikom. Uspešno smo zaključili zelo težko sezono in že sedaj se veselim nove."

Ponedeljek, 16. april:
AKSON ILIRIJA : MARIBOR 62:73 (18:22, 17:13, 13:15, 14:23)
Stergar 16 (12 skokov), Draganič 12 (5 skokov), Mičunović 10 (5 skokov); Kuzma 19, Cvijanović 17, Dautović 16 (17 skokov).

STATISTIKA

Ljubljančanke in Mariborčanke so vnaprej odigrale tekmo zadnjega kola rednega dela 1. SKL za ženske. Do zelo pomembnih dveh točk so prišle Štajerke, ki so s to zmago naredile pomemben korak v boju za nastop v polfinalu.

Srečanje v Ljubljani je bilo izjemno izenačeno vse do 35. minute. Prvo četrtino so s štirimi točkami naskoka dobile gostje, ki so v tem delu tekme vodile tudi s sedmimi točkami prednosti. Minimalno prednost so Ljubljančanke v drugih desetih minutah stopile, na odmor pa sta ekipi odšli s poravnanim rezultatom.

Tudi v tretji četrtini nismo dobili odgovora, katera ekipa bo domov odnesla nov par točk. Odločilni trenutki tekme so se zgodili sredi zadnje četrtine. Po košu Nine Gabrovšek so Ljubljančanke povedle za točko, nato pa je sledil delni izid 10:0 v izvedbi Simone Kuzma in Tine Cvijanović. V zadnjih petih minutah so Mariborčanke zanesljivo ubranile svojo prednost in prvič v tej sezoni ugnale ekipo, ki jo vodi Alen Ploj.

Simona Kuzma je bila z 19 točkami najboljša strelka tekme, pri Štajerkah je dvojni dvojček dosegla Merisa Dautović (16 točk in 17 skokov). Pri Ljubljančankah je bila najučinkovitejša Ela Stergar s 16 točkami in 12 skoki.

Ilirijo jutri čaka obračun proti Konjicam, Maribor pa v sredo gosti zadnjeuvrščeno ekipo Domžal.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Alen Ploj, trener Akson Ilirije:
"V zadnji četrtini smo popustili, saj nam je zmanjkalo moči. Košarkaricam Maribora čestitam za zasluženo zmago."

Žiga Ravnikar, trener Maribora:
"Čestitam dekletom za zasluženo zmago. V drugem polčasu smo popravili napake iz prvega in tekmo mirno pripeljali do konca. Čestitke tudi ekipi Ilirije za fer igro."

Ponedeljek, 16. april:
JEŽICA : DOMŽALE 59:33 (19:9, 15:7, 17:7, 8:10)
Kropivšek 13, Bajrektarević 12 (5 skokov), Ziherl 8; Tajher 8, Rakun in Oven po 7.

STATISTIKA

Ježica je z zanesljivo zmago proti Domžalam prekinila niz treh zaporednih porazov. Varovanke Mojce Markovič so prišle do pete zmage v drugem delu in že presegle učinek iz uvodnega dela. Do konca sezone jih čakajo še obračuni z ekipami Triglava, Maribora in Grosupljega.

Ježičanke so vodile od prve minute in gostjam iz Domžal niso prepustile možnosti za prvo zmago v sezoni. V uvodnih enajstih minutah je kapetanka domačink Sandra Bajrektarević zadela tri mete za tri točke in prednost svoje ekipe povišala že na trinajst točk.

Tudi v drugem polčasu so imele Ježičanke popoln nadzor nad tekmo. Po koncu tretjega dela so vodile za 28 točk in dvom o zmagovalcu razrešile še pred zadnjimi desetimi minutami. Markovičeva je v zadnji četrtini veliko minut namenila tudi mlajšim košarkaricam. Srečanje se je končalo z rezultatom 59:33, s to zmago pa so Ježičanke skočile na šesto mesto.

Teja Kropivšek je bila najboljša strelka Ježice. Prispevala je 13 točk, 12 (4 trojke) jih je prispevala Bajrektarevićeva. Pri gostjah je Vanja Tajher dosegla osem točk.

Domžalčanke v sredo gostujejo v Mariboru, Ježico pa čaka obračun pri kranjskem Triglavu.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Mojca Markovič, trenerka Ježice:
"Čestitke mojim dekletom za dobro igro."

Vlado Velikonja, trener Domžal:
"Čestitam Ježičankam za zmago."


Lestvica 1. SKL za ženske:

M Ekipa Z/P Točke
1. Cinkarna Celje 28/0 56
2. Triglav 23/5 51
3. Akson Ilirija 15/13 43
4. Maribor 12/16 40
5. Grosuplje 12/16 40
6. Konjice 12/16 40
7. Ježica 10/18 38
8. Domžale 0/28 28

Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se