Nazaj

#rakete s tesnim porazom proti Črni gori zaključile priprave na EuroBasket

09
jun.
2023
  • Članice

Kranj – Rakete tour 2023 pred četrtkovim začetkom evropskega prvenstva je končan. Slovenke so v Kranju s tesnim porazom 70:72 proti Črni gori namreč zaključile priprave na EuroBasket. Po prosti soboti bodo s treningi v Ljubljani nadaljevale v nedeljo zvečer.

#RAKETE TOUR 2023
PRIPRAVLJALNA TEKMA ŽENSKE REPREZENTANCE PRED EUROBASKETOM

Petek, 9. junij 2023
Kranj – Dvorana Planina
SLOVENIJA : ČRNA GORA 70:72 (61:56, 41:46, 20:27)

Strelke za Slovenijo: Lisec 19, Oblak 11 (8 podaj), Cvijanovič 4, Ivanuša 5, Jakovina 13, Friškovec 6, Kozina Bubnič 6, Sivka 3, Debeljak 3, Kramžar, Šrot, Čeh.

STATISTIKA TEKME
FOTOGALERIJA

Slovenski navijači so #rakete na pot proti EuroBasketu pospremili na Planini v Kranju. Za zaključek priprav so se Slovenke še drugič pomerile s Črnogorkami. V primerjavi s tekmo v Ljubljani sta tokrat izven ekipe ostali Eva Rupnik in Sara Vujačić.

Košarkarska upokojitev Rebeke Abramovič

Tik pred začetkom tekme smo bili na Planini priča slavnostnemu trenutku. Po koncu letošnje klubske sezone se je za igralsko upokojitev namreč odločila odlična košarkarica Rebeka Abramovič, ki je zadnja leta nosila dres kranjskega Triglava. V svoji klubski karieri je v Sloveniji igrala za Slovan, Ježico, Grosuplje, Celje in Triglav, preizkusila pa se je tudi v španski Gironi. Pod slovenskimi koši je odigrala 384 tekem in spisala zgodovino, saj je s 4617 doseženimi točkami na vrhu lestvice najboljših strelk.

Ob tej priložnosti so se ji za doprinos klubu na parketu ter izven njega zahvalili klubski delavci in prijatelji, šopek rož ter dres s številko uradnih nastopov pa ji je v imenu nekdanjih reprezentančnih soigralk izročila kapetanka Teja Oblak.

Rebeka Abramovič je dres slovenske reprezentance prvič oblekla leta 2008, ko je nastopila na evropskem prvenstvu košarkaric do 16 leta starosti. Za reprezentanco do 16 let je na prvenstvu igrala tudi leto dni kasneje, nato pa dvakrat zaigrala na evropskem prvenstvu do 18 let. Leta 2011 je bila članica dekliške reprezentance do 19 leta starosti, ki je nastopila na svetovnem prvenstvu.

7. junija leta 2013 je zabeležila prvi uradni nastop za člansko reprezentanco Slovenije. Na gostovanju v Bolgariji je dosegla devet točk ter zbrala pet skokov in eno podajo. Sicer pa je v članski reprezentančni karieri zbrala 18 uradnih nastopov. Na parketu je prebila 4 ure, 51 minut in 20 sekund ter 71 doseženim točkam dodala 31 skokov ter 13 ukradenih žog. Zadnjič je bila del #raket novembra lani, ko je po štirih letih premora znova priskočila na pomoč reprezentančnim soigralkam. 

#rakete s premešano začetno peterko

Slovenski selektor je že v napovedi pred tekmo napovedal, da bo na zadnjem testu veliko eksperimentiral. Tako je tudi na uvodu na parket postal premešano peterko, ki so jo tvorile Blaža Čeh, Lea Debeljak, Ajša Sivka, Tina Jakovina in Eva Lisec. Kapetanka Teja Oblak in Zala Friškovec sta na parket stopili šele sredi prve četrtine. Prvi polčas je s 46:41 pripadel Črnogorkam. #rakete so povedle le z 2:0, izid je bil dvakrat izenačen, preostali del pa so vodile gostje. Največ za devet točk (29:20).

Po prihodu iz slačilnic so Slovenke strnile svoje vrste. Zaostanek so vztrajno nižale in po trojki Zale Friškovec dve minuti pred koncem je semafor kazal izid 54:54. Uspešno zaključen protinapad Teje Oblak in trojka Debeljakove pa sta prinesla vodstvo 61:56.

Grški strokovnjak na slovenski klopi je tako kot na vseh prejšnjih tekmah tudi danes priložnost ponudil vsem dvanajstim igralkam, načrtno pa je tokrat zaključek dvoboja oziroma zadnjo četrtino odigral brez vseh treh ključnih igralk, Teje Oblak, Eve Lisec in Zale Friškovec. V zadnji četrtini smo tako na parketu spremljali zasedbo z mlado četverico, ki ji je poveljevala izkušena Tina Jakovina. Dekleta so prikazala izjemno borbenost in bile vse do zadnjih minut v igri za zmago.

Eva Lisec je v 21 minutah na parketu dosegla 19 točk ob metu 7:12, Tina Jakovina je trojke metala 3:4 in zbrala 13 točk, Teja Oblak pa je vpisala 11 točk in 8 podaj.

Georgios Dikaioulakos, selektor ženske članske reprezentance:
"Zadovoljen sem z večino prijateljskih tekem. Danes smo šele v tretji četrtini našli pravi ritem, v zadnjem delu pa sem želel videti, kako se bodo mlajše, manj izkušene igralke odrezale v izenačeni končnici. Kljub porazu si vse zaslužijo pohvale. Misli smo zdaj že usmerili v prvi dve tekmi na EuroBasketu, ki bosta verjetno odločilni za preboj v nadaljnje tekmovanje."

Tina Jakovina, slovenska reprezentantka:
''Za letošnje prvenstvo se nismo zadale rezultatskega cilja, saj je naša edina želja, da končamo EuroBasket z visoko dvignjenimi glavami. To bo pomenilo, da smo dale vse od sebe, da smo se borile do konca in verjamem, da bo to našo željo prepoznala tudi slovenska javnost.''

S tekmo proti Črni gori so Slovenke tudi zaključile pripravljalni del za evropsko prvenstvo, ki se v dvorani Stožice začne v četrtek. #rakete imajo v soboto prost dan, s treningi pa nadaljujejo v nedeljo zvečer. V ponedeljek jih čaka še nekaj medijskih obveznosti, s torkom pa se začenjajo uradni protokoli prvenstva.

PODSTRAN ŽENSKE ČLANSKE REPREZENTANCE

Na EuroBasketu bodo ekipe razdeljene v štiri štiričlanske skupine. Dve bosta potekali v Tel Avivu in dve v Ljubljani. Vse tekme v Sloveniji bodo v Stožicah, kjer bo nato odigran tudi celoten finalni del. Slovenke bodo igrale v skupini C skupaj z Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo. Uvodno tekmo bodo odigrale prvi dan prvenstva, ko se bodo v četrtek, 15. junija srečale z Veliko Britanijo, dan kasneje jih čaka dvoboj z Nemčijo, nato pa se bodo po dnevu premora v nedeljo,  18. junija pomerile še s Francijo.

SPLETNA STRAN EVROPSKEGA PRVENSTVA ZA ŽENSKE 2023
POVEZAVA NA NAKUP VSTOPNIC EVROPSKEGA PRVENSTVA ZA ŽENSKE 2023
Ta spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo najboljšo možno uporabniško izkušnjo na naših spletnih straneh. Več
Strinjam seNe strinjam se